Ga naar de inhoud

Andere manieren om te besparen

  • door
andere manieren om te besparen

De standaardtips om te besparen kent iedereen inmiddels wel; ga met een lijstje naar de supermarkt, zet de verwarming lager en shop in de uitverkoop. Maar welke andere manieren om te besparen gebruik ik?

Koop zoveel mogelijk navulverpakkingen: handzeep

Al voordat besparen hot werd, weigerde ik om de zoveel tijd nieuwe zeeppompjes te kopen. In plaats daarvan kocht ik literflessen met handzeep en vulde ik de zeeppompjes bij als ze bijna leeg waren. Dat scheelt flink in prijs! Dat is een van mijn manieren om te besparen.

Wat bespaar ik daarmee?

Een handzeep met pompje kost (minimaal) € 1,49. Daarin zit 250 milliliter. Bij bijvoorbeeld de Action verkopen ze ook grote verpakkingen met pompje (900 milliliter), maar zo’n verpakking van bijna een kilo past niet op het fonteintje bij het toilet, en ook niet op de wastafel in de badkamer onder de spiegelkast.

Als je elke keer een nieuwe verpakking met pompje koopt, ben je per liter minimaal € 5,96 kwijt. De goedkoopste grote verpakking die ik momenteel kan vinden, kost slechts € 1,10 per liter! Aangezien wij thuis met vijf personen zijn en regelmatig onze handen wassen, kunnen we hier op deze manier flink op besparen.

Sinds enkele maanden zijn er meer producten die ik zo vaak mogelijk in navulverpakkingen koop, zoals rozijntjes en hagelslag.

Rozijntjes

Mijn kinderen snoepen dit meerdere keren per week, elk een doosje. Eén doosje is niet duur, € 0,09. Maar: in één doosje zit 14 gram. Stel je voor dat je een grote zak met rozijnen koopt: € 1,95 voor 750 gram, en je geeft die (ook 14 gram per keer (ik vul de doosjes opnieuw)) aan je kinderen. Dan kost het je nog geen € 0,03 per doosje!

Hagelslag

Ik kocht altijd pure hagelslag van het huismerk, of in een aanbieding. Bij de Albert Heijn kost een pak van 600 gram (op dit moment) € 2,49. Dat is omgerekend € 4,19 per kilo. Begin februari was bij de Plus de Venz chocoladehagelslag in de aanbieding: 2 pakken van 400 gram voor € 2,99. Dat is maar € 3,74 per kilo! Goede aanbieding, toch! Of niet?

Bij de Coop kocht ik in januari zakjes hagelslag: € 0,94 per 400 gram. Dat is maar € 2,35 per kilo!

Natuurlijk kan het altijd zijn dat er een aanbieding is waardoor een pak hagelslag (of iets anders) tóch goedkoper is dan een navulverpakking. Daarom is het altijd belangrijk om bij zulke producten de kiloprijs te checken.

Neem je kinderen wél mee naar de supermarkt

In de meeste adviezen wordt gezegd om geen kinderen mee te nemen; die kiezen vaak lekkere (dure) dingen zoals snoep uit, die eigenlijk helemaal niet nodig zijn.

Ik neem mijn kinderen juist wél mee naar de supermarkt (nou ja, meestal niet alle drie tegelijk). Dat is ook een van de manieren om te besparen. Waarom? Voor kinderen is er gratis fruit!

Bij de winkels waar ik vaak kom liggen er meestal appels, bananen en/of mandarijnen. Nu vind ik zelf een mandarijntje niet zo’n succes in een winkel, maar een banaan is goed te eten. Tegenwoordig kost één banaan minimaal 25 cent, en dan heb ik het niet eens over het duurdere merk. Stel je voor dat je twee keer per week met twee kinderen naar de supermarkt gaat en ze daar gratis fruit eten; dat bespaart jou 0,25 x 2 x 2 x 52 = € 52 per jaar! Het lijkt misschien niet veel, maar alle kleine beetjes helpen!

Heb jij nog tips voor andere manieren om te besparen?

Op deze pagina staan affiliate links. Als jij iets koopt via een van deze links, ontvang ik een klein bedrag. Je steunt mij en mijn werk zonder dat het jou meer kost.