Ga naar de inhoud

Waarom we geen nieuwe fietsen voor onze kinderen kopen – besparen op kinderfietsen

  • door
besparen op kinderfietsen - onze beste tweedehands aankopen

Een jongen bij ons uit de straat, we noemen hem voor het gemak de buurjongen, heeft een nieuwe fiets. Een echte nieuwe fiets, die hij zelf in de winkel heeft uitgekozen en mogen testen – dat vertelde hij zelf trots. Ik vond het heel leuk voor hem dat hij dat heeft mogen doen, maar ik zou zelf altijd besparen op kinderfietsen.

Een fiets voor Sam

Ruim een jaar geleden kochten we via een Facebookgroep een fiets voor Sam – volgens de verkoper was het de kleinste maat, maar dat bleek niet zo te zijn. Toch namen we de fiets mee; die kostte slechts € 5 en als Sam er nog niet op paste, dan zou de fiets later nog van pas komen. (Gelukkig hebben we een vliering om zulke dingen een tijdje te kunnen bewaren.) De fiets was inderdaad te groot voor Sam, dus kochten we via Marktplaats voor € 10 een kleinere. Er zaten zijwieltjes bij, alleen de handvatten waren versleten. Daar kochten we een nieuwe set voor. Voor nog geen € 15 waren we klaar. Sam heeft af en toe gefietst op deze fiets, maar hij vond er eigenlijk weinig aan. Totdat hij dit voorjaar zag dat de buurjongen zonder zijwieltjes zelf kon fietsen; dat wilde hij ook! Na een paar keer oefenen ging het hartstikke goed en kon hij fijn zelf fietsen op zijn kleine fiets. Maar al na twee maanden was de fiets te klein (dat vonden wij, tenminste. Buurjongen die bijna een jaar ouder is én een stuk groter, fietste ook op een 12” fiets). Wij haalden de 16” fiets van zolder die we eerder hadden gekocht en die paste perfect! Zadel op de laagste stand dus Sam kan er een tijdje mee vooruit!

Buurjongen had gezien dat Sam een nieuwe fiets had. Sam was helemaal trots dat zijn fiets groter was én dat hij nu een bel had (en dat hebben inmiddels alle buren wel gehoord… sorry daarvoor!). Buurjongen vertelde dat hij bij opa en oma een grotere fiets had, want daar was veel meer ruimte om te fietsen. Deze fiets zou na de zomervakantie mee naar huis gaan, zodat hij daarmee naar school toe kon gaan fietsen.

Nieuwe fiets

En toen kwam hij ineens langsfietsen op een nieuwe fiets. Geen nieuwe tweedehands fiets, maar echt een nieuwe fiets. Nog zonder krasjes of andere beschadigingen. Gloednieuw. De fiets is even groot als de fiets van Sam – maar buurjongen is een jaar ouder én een stuk groter. Het zadel stond nog op de laagste stand en ik zag buurjongen fietsen, zijn knieën kwamen al bijna tegen het stuur…

Geen nieuwe fiets

Als ik de buurman/buurvrouw was geweest, dan zou ik geen nieuwe fiets gekocht hebben. (Sowieso zou ik een fiets niet snel gloednieuw kopen, maar zou ik dat altijd tweedehands proberen.) En als ik dat wel gedaan zou hebben, dan zou ik even hebben gewacht (tot Sinterklaas of een verjaardag) en zou ik voor een maatje groter zijn gegaan.

Richtlijnen fietsmaten:

Kledingmaat Fietsmaat Leeftijd
92-104 12 inch 2 – 4 jaar
104-110 16 inch 4 – 6 jaar
110-116 18 inch 5 – 7 jaar
116-122 20 inch 6 – 8 jaar
122-128 22 inch 7 – 9 jaar
128-140 24 inch 8 – 11 jaar
140-158 26 inch > 11 jaar

 

(Bron: fietsvoordeelshop.nl)

De fiets van 16” is voor kinderen van (ongeveer) vier tot zes jaar (of kledingmaat 104/110). Sam zit in kledingmaat 110, en de buurjongen zit in 116. Voor buurjongen zou ik zeker voor een 18” of zelfs een 20” fiets zijn gegaan – en die zou ik dan met 5 december of pas met de verjaardag geven. (Zeker als er bij opa en oma een passende fiets staat die gewoon gebruikt kan worden.)

De buurjongen is met zijn leeftijd (vijfenhalf) en lengte (minimaal 116 centimeter) toch echt al toe aan een grotere fiets. Als er nu een broertje was geweest dat later deze stoere nieuwe jongensfiets over had kunnen nemen dan had ik nog kunnen begrijpen dat ze voor een nieuwe fiets waren gegaan – al had ik dan nog steeds een maat groter gekocht – maar dat is hier niet van toepassing; buurjongen heeft namelijk alleen een heel schattig zusje. (Misschien vindt ze het trouwens wel een mooie fiets als ze groter is, maar het zou ook kunnen dat ze er niet op wil fietsen omdat ze het niet mooi vindt.)

Geen verschil

Het mooie is dat Sam en buurjongen geen verschil zien; ze hebben allebei een nieuwe fiets, met bel en standaard. En daar zijn trots op! Dat de ouders van buurjongen meer dan € 150 hebben betaald, en dat wij er – vorig jaar – € 5 voor hebben betaald, daar hebben ze geen besef van en dat zou ze ook echt niet uitmaken. Ze zijn veel te gelukkig met hun nieuwe fietsen!

Besparen op kinderfietsen

Ik kan me niet voorstellen dat ik ooit een nieuwe kinderfiets zou kopen in een echte fietsenwinkel. Misschien later eenmalig, als de kinderen toe zijn aan een échte volwassenfiets. Of als ik zelf een elektrische fiets aan zou schaffen. Een nieuwe fiets voor een kind, ik vind het zonde van het geld. Door te besparen op kinderfietsen – in elke nieuwe maat – kun je veel geld besparen!

Hoeveel kun je besparen op kinderfietsen?

Een nieuwe kinderfiets is al snel € 150 – en dat is nog goedkoop. Stel dat je in de schooltijd van je kind in elke maat een nieuwe fiets koopt, dan is dat al minimaal € 1050,-.

Natuurlijk kun je de gebruikte fietsen daarna weer doorverkopen, maar ik verwacht niet dat je er meer dan € 50 per fiets voor krijgt. Als je altijd nieuwe fietsen koopt voor je kinderen ben je dus minimaal (en het bedrag kan echt véél hoger zijn) € 700 kwijt. Heb je twee kinderen en wil je voor beide kinderen nieuwe fietsen kopen? Dan ben je minimaal het dubbele kwijt.

Zelf hopen we altijd tweedehands fietsen aan te kunnen schaffen voor de kinderen. We kijken dan ook regelmatig alvast vooruit. Is een fiets bijna te klein? Of komen we een goed koopje tegen? Misschien kunnen we dan alvast een fiets kopen! En we hopen natuurlijk dat we deze fietsen daarna weer tweedehands door kunnen verkopen!

(Overigens heb ik mijn mamafiets wél nieuw gekocht, maar dat was met flinke korting en het scheelde maar € 200 in vergelijking met een tweedehandsfiets. Omdat ik verwachtte dat ik er veel mee zou gaan doen en de fiets jaren zou gebruiken, vond ik dat de investering waard. Deze zomervakantie hebben we de fiets maar een paar keer per week gebruikt, maar vóór de zomervakantie gebruikten we de fiets vrijwel elke dag meerdere keren. Daarnaast ziet de fiets er nog heel goed uit en zou ik deze nog voor honderden euro’s tweedehands kunnen doorverkopen.)

Op deze pagina staan affiliate links. Als jij iets bestelt via een van deze links, ontvang ik een klein bedrag. Je steunt mij en mijn werk zonder dat het jou meer kost.