Menstruatieproducten – vroeger wist ik niet beter dan dat er tampons en maandverband bestonden, tegenwoordig heb je (gelukkig) veel meer keuze! Duurzame menstruatieproducten zijn niet alleen beter voor het milieu, maar ze besparen – op termijn – ook nog eens geld! In deze blog deel ik mijn ervaringen met enkele van deze producten.
Menstruatiecup
In mijn tienerjaren maakte ik gebruik van maandverband en tampons. Volgens mij waren er in die tijd – zo’n vijftien tot twintig jaar geleden – nauwelijks duurzame menstruatieproducten. Ik was er op dat moment in elk geval niet van op de hoogte. Na mijn studententijd ontdekte ik de menstruatiecup. Ondanks de (vond ik toen) hoge prijs, heb ik er toch een gekocht. Dat was een goede koop! Tot aan mijn bevallingen heb ik deze cup regelmatig gebruikt. Daarna was de cup (vond ik) te oud, hij leek aan het verslijten. Bovendien wist ik niet of deze cup nog zou passen.
Onlangs heb ik een andere menstruatiecup geprobeerd, maar deze valt toch tegen. Het inbrengen gaat veel lastiger dan de cup die ik eerst had en ik voel het nog zitten. Ik twijfel nu of ik een ander merk ga kopen, of dat ik andere duurzame menstruatieproducten ga gebruiken. Het voordeel van dit product, vind ik, is dat je er maar één nodig hebt!
Menstruatie-ondergoed
De prijzen van het menstruatie-ondergoed schrokken me altijd best af. Als je meerdere stukken tegelijk wil kopen, ben je een flink bedrag kwijt. Vorig jaar was er een aanbieding bij de Wibra; twee voor € 20. Dat is niet duur voor menstruatie-ondergoed! Later kocht ik er ook één van Libresse voor € 9,99 (in de aanbieding).
Eigenlijk ben ik er heel tevreden over. Het zit heerlijk (in vergelijking met normaal maandverband) en het verschuift niet. Ik heb er een paar gekocht om te proberen, maar dat is te weinig; je moet ze namelijk uitspoelen (en wassen) tussendoor.
Het grootste nadeel vind ik dat het zo lang duurt voordat je het nog een keer kunt gebruiken. In de zomer kon ik het ondergoed nog in de zon te drogen hangen, maar voordat zo’n kledingstuk in ons huis in de winter droog is, ben je zeker anderhalve dag, maar eerder twee dagen verder. Dat betekent dat je pas twee dagen later weer dezelfde onderbroek kunt dragen, waardoor je voor de eerste dagen al minimaal vijf onderbroeken met een hoog absorptievermogen nodig hebt. Als je dan voor de overige dagen ook nog vijf onderbroeken met een wat lager absorptievermogen wil, dan is dat een flinke investering aan duurzame menstruatieproducten…
Dat heb ik er op dit moment niet voor over. Ik vind ze heel fijn, maar ik ben er nog niet zo van overtuigd dat ik het altijd wil dragen. Daarnaast kost het veel water om het ondergoed uit te spoelen – bovendien heb ik daar met drie kleine kinderen niet altijd meteen tijd voor. Ik gebruik ze wel maandelijks, maar voor nu nog wel in combinatie met andere producten.
Wasbaar maandverband
Dit heb ik liggen, maar eerlijk gezegd heb ik het nog nooit gebruikt… tijd om dat te veranderen! Maar dat doe ik pas na de geboorte van ons vierde kindje!
Op deze pagina staan affiliate links. Als jij iets koopt via een van deze links, ontvang ik een klein bedrag. Je steunt mij en mijn werk zonder dat het jou meer kost.