Ga naar de inhoud

Koopzegels kopen; waarom doe ik dat?

  • door
koopzegels kopen

Besparen is een hot onderwerp tegenwoordig en er zijn talloze strategieën en tactieken om te (be)sparen om je financiën onder controle te houden. Sommige strategieën kunnen ingewikkeld zijn, maar er zijn ook eenvoudige manieren om (ongemerkt) te sparen. Heb jij als eens gedacht om koopzegels te kopen?

Wat betekent koopzegels kopen?

Bij het doen van de boodschappen kun je koopzegels kopen (afhankelijk van het bedrag dat je uit hebt gegeven). Heb je een spaarboekje vol? Dan krijg je extra geld! Besteed je bij Albert Heijn bijvoorbeeld € 49 aan koopzegels, dan krijg je € 52 uitbetaald als je boekje vol is. Dat is een rente van maar liefst 6%! Dat is meer dan je op je spaarrekening krijgt. Vroeger kreeg je fysieke koopzegels die je op moest plakken, maar tegenwoordig gaat alles digitaal.

Wat zijn mijn redenen om koopzegels te kopen?

Je spaart ongemerkt

Koopzegels zijn een eenvoudige manier om geld opzij te zetten zonder veel moeite. Elke keer dat je boodschappen doet, kun je een paar zegels kopen. Het lijkt misschien niet veel, maar na verloop van tijd kunnen deze kleine bedragen aanzienlijk groeien. Omdat het vaak maar om enkele euro’s gaat (of zelfs maar enkele centen), merk je niet dat je geldt opzij zet. Het is een laagdrempelige manier van sparen.

Je krijgt meer rente dan op een spaarrekening

Hoewel de rentes het afgelopen jaar gestegen zijn, zijn de spaarrentes echt niet boven de 6%. Dat is de rente die je bij de Albert Heijn over je koopzegels krijgt. Bij PLUS krijg je zelfs 50% rente! Bij Jumbo is de rente 4%.

Wat zijn de eventuele nadelen van koopzegels sparen?

Het nadeel van fysieke koopzegels sparen is dat je ze kwijt kunt raken. Dat is de reden dat ik pas begonnen ben met koopzegels kopen toen winkels overgingen op digitale in plaats van fysieke zegels. Dan hoef je niet bang te zijn dat je de zegels kwijtraakt!

Een ander nadeel kan zijn als de supermarkt failliet gaat: dan ben je je koopzegels, en dus ook je ingelegde geld, kwijt.

Meer lezen over (be)sparen in de supermarkt?