Ga naar de inhoud

Zelf een taart maken of een taart kopen? Wat is het prijsverschil?

 • door
graafmachine taart - zelf een taart maken of een taart kopen - cadeaus vijfde verjaardag

Binnenkort wordt Sam alweer vijf! Elke kinderverjaardag heb ik – tot nu toe – zelf een taart gebakken, en soms doe ik dat ook voor de verjaardag van mij of mijn man. De ene keer een slagroomtaart, een andere keer een geglazuurde, gevulde biscuittaart. Maar wat kost dat eigenlijk, zelf een taart maken? Eerlijk gezegd; ik heb geen idee. Tijd om dat te veranderen! En ga ik dan nog zelf een taart maken of ga ik een taart kopen?

slagroom taart minnie mouse taart dieren taart

Taart kopen

Als ik erachter kom dat het maken van een taart (bijna) net zo duur is als het kopen van een taart, dan zou ik voor een taart van de HEMA gaan; een dripcake voor acht personen. (Of misschien een grotere, maar de mix om zelf een taart te maken is ook voor acht personen, dus dat is gemakkelijker om te vergelijken.) Op het moment dat ik deze blog schrijf, kost een dripcake voor acht personen € 16.

Taart zelf maken

Om zelf een taart te maken voor acht personen heb je de volgende ingrediënten nodig:

 • 1 pak Biscuit taart Naturel (Dr. Oetker) (Ik heb ooit een ander merk geprobeerd maar dat was geen succes) (€ 2,43)
 • 5 eieren (€ 1,15)
 • 50 ml water
 • bakpapier ( € 0,03)
 • botercrème (taartvulling, deze maak ik van poedersuiker en boter)
  • 1 bus poedersuiker (€ 1,09)
  • 250 gram roomboter (€ 2,59)
 • glazuur (om de taart te bekleden, 2 zakjes nodig) (€ 3,38)
 • kosten oven: ( € 0,24) (schatting, afhankelijk van oven)
 • (soms gebruik ik ook nog jam voor de vulling)

Ik heb in bovenstaande lijst gebruikgemaakt van standaardprijzen bij de Albert Heijn. Je bent natuurlijk goedkoper uit als je (een van) deze producten in de aanbieding koopt.

Het totaalbedrag waar ik op uit kom is € 10,91. Maar eigenlijk komen er nog meer kosten bij: je hebt een waterkoker nodig om het glazuur te verwarmen, je hebt extra afwas en je hebt heet water nodig om de taartvorm af te wassen.

Er blijft dan een verschil over van meer dan € 4.

graafmachine taart

Zelf een taart maken of een taart kopen?

Het prijsverschil van € 4 is redelijk groot, dat zou een reden kunnen zijn om voor een zelfgemaakte taart te gaan. Het maken van een taart kost echter veel – heel veel – tijd, zeker met drie kleine kinderen om je heen. Misschien dat ik komende verjaardag maar eens voor een HEMA-taart ga. Dat kost me iets meer geld, maar bespaart me wel een paar uur in de keuken.

Wat zou jij doen? Zou jij zelf een taart maken of een taart kopen? Of zou jij een versierde taart bestellen?

Op deze pagina staan affiliate links. Als jij iets koopt via een van deze links, ontvang ik een klein bedrag. Je steunt mij en mijn werk zonder dat het jou meer kost.