Ga naar de inhoud

Boodschappen doen – hoe doe ik dat? Waar ga ik naartoe, en hoeveel geef ik uit?

  • door
boodschappen duurder - gemiddelde kosten boodschappen doen - boodschappen 2023 gestegen - boodschappen 2024

Maanden geleden deelde ik met jullie een blog over hoe ik mijn boodschappen doe. Nou, inmiddels kan die blog wel een update gebruiken! Hoe doe ik tegenwoordig mijn boodschappen? En – waar ik zelf erg nieuwgierig naar ben – hoe vaak ga ik naar een supermarkt en hoeveel geef ik daar gemiddeld uit? Ik heb het voor de afgelopen vijf maanden voor je teruggezocht!

Boodschappen laten bezorgen

De vorige keer dat ik met jullie deelde hoe ik mijn boodschappen doe, liet ik jullie weten dat ik een groot deel van mijn boodschappen door Albert Heijn liet bezorgen, zo’n twee tot vier keer per maand. Sinds de tarieven van het bezorgen (flink) gestegen zijn, komt de Albert Heijn veel minder vaak. De afgelopen vijf maanden is de Albert Heijn slechts vijf keer bij ons komen bezorgen. De redenen daarvoor waren gratis bezorgkosten (drie keer) en veel zware boodschappen nodig (twee keer).

Eigenlijk zijn dat de enige twee redenen die ik nog gebruik voor het laten bezorgen van de boodschappen – al heb ik laatst ook een keer bij de Jumbo besteld. De reden? Ik wilde enkele aanbiedingen hebben, maar ik was al drie keer voor niets in een winkel geweest omdat het was uitverkocht. (Oké, niet helemaal voor niets, want ik kocht wel andere dingen die ik nodig had.) Toen ik het online bestelde, kreeg ik alles gelukkig wel thuisbezorgd! Dat zou nog een andere reden kunnen zijn; goede aanbiedingen die in de winkel (waarschijnlijk) niet op voorraad zijn. (En de kans is groot dat ik over een half jaar wél weer regelmatiger bij de Albert Heijn bestel, omdat dat nu eenmaal makkelijker is dan hoogzwanger of met een pasgeboren baby boodschappen doen.)

Hoe doe ik nu mijn boodschappen?

In het weekend komen vrijwel alle nieuwe folders online. Elke week check ik alle folders en maak ik een lijstje van de aanbiedingen die we kunnen gebruiken. Daarna kijk ik welke aanbiedingen ik écht wil hebben, omdat ze erg goed zijn of omdat we ze echt nodig hebben. Op basis daarvan beslis ik naar welke supermarkten ik die week ga. De standaardproducten die we vrijwel elke week nodig hebben zijn in elke supermarkt wel verkrijgbaar (denk aan bananen, melk en yoghurt).

Maar ik probeer het altijd te combineren! Zo ging ik vorige week naar de Plus voor een goede aanbieding, maar alleen maar omdat ik Sam met de auto naar school had gebracht (dan ben ik al halverwege) én omdat er vlak bij de Plus een Kruidvat zit waar ik met 10% korting een IKEA-bon hoopte te scoren. En dat is gelukt! (Oké, ik kocht er zelfs drie.) Bij de Plus kocht ik ook twee komkommers voor € 1. De aanbieding bij de Aldi was beter (€ 0,39 per stuk), maar daar was ik niet in de buurt en als ik daar helemaal naartoe zou rijden, dan was ik dat prijsverschil kwijt geweest aan benzine.

Ik weet dat er mensen zijn die één keer per week boodschappen gaan doen, of bestellen. En ik weet dat er mensen zijn die dagelijks naar de supermarkt gaan om avondeten te kopen. Ik zit er ergens tussenin, gok ik. Maar daar was ik erg nieuwsgierig naar. Daarom heb ik eens teruggekeken: hoe vaak heb ik afgelopen maanden boodschappen gedaan?

Hoe vaak heb ik afgelopen maanden boodschappen gedaan?

Met ‘boodschappen doen’ bedoel ik zowel langsgaan in de supermarkt als een bestelling thuis laten bezorgen. De afgelopen maanden ging ik gemiddeld 23 keer per maand naar de supermarkt. 23 keer! Ik schrok eigenlijk wel van dat aantal. Tot ik bedacht dat dat niet betekent dat ik 23 dagen per maand in een supermarkt ben; de Plus combineer ik met de Albert Heijn, de Lidl combineer ik meestal met de Albert Heijn én de Jumbo. Gemiddeld bezoek ik op zo’n dag twee tot drie supermarkten, dus ik denk dat ik gemiddeld negen à tien dagen per maand in één of meerdere supermarkten kom.

In welke supermarkt geef ik het minste uit?

Het viel me op dat ik elke maand wel een keer minder dan € 2 uitgaf bij de Jumbo. Hoe dat komt? Vaak ga ik naar de Lidl en combineer ik dat met een bezoekje aan de Jumbo, waar ik eigenlijk niets nodig heb. Meestal scoor ik dan alleen een of meerdere broden van gisteren, of iets uit de verspil-me-niet-bak.

Bij welke supermarkt geef ik het meeste uit?

Tja, hoewel er niet meer zo vaak bezorgd wordt als eerst, is de Albert Heijn toch echt de supermarkt waar ik het meeste geld uitgeef. Het hoogste bedrag afgelopen maanden was een bestelling van ruim € 123! Dankzij enkele goede aanbiedingen en een koelkast die aardig leeg was, is dit bedrag een stuk hoger dan het bedrag van de gemiddelde bestellingen (zo’n € 60). Die goede aanbiedingen en de grote voorraad die nodig was, daar had ik wel € 3,50 aan bezorgkosten voor over.

Meer lezen over besparen op je boodschappen?

Op deze pagina staan affiliate links. Als jij iets koopt via een van deze links, ontvang ik een klein bedrag. Je steunt mij en mijn werk zonder dat het jou meer kost.