Ga naar de inhoud

Wat eten wij in een week? De kosten van ons weekmenu

  • door
kosten weekmenu

Om eerlijk te zijn; de ene week zijn we (veel) duurder uit dan in een andere week. Eerlijk gezegd weet ik niet of het weekmenu van deze week goedkoper of duurder is dan gemiddeld. Ik heb een tijdje geprobeerd om het bij te houden, maar dat heb ik al snel opgegeven. Ik heb nu wel een idee of een avondmaaltijd een duur of een goedkoop gerecht is, maar hoeveel het precies kost… Dat weet ik nu alleen van de maaltijden uit deze blog! Wat zijn de kosten van ons weekmenu?

Ons gezin

Eigenlijk eten we elke avond met zijn allen aan tafel. Er zijn bij ons nog geen zwemlessen of andere sportlessen waar we naartoe moeten. Onze kinderen zijn nu 4 (Sam), 3 (Emily) en 1,5 (Hannah) en ze eten alle drie met de pot mee. Om ervoor te zorgen dat onze kinderen genoeg groente binnenkrijgen, zetten we regelmatig ’s middags een bakje met snoepgroente weg; deze snack is echter geen onderdeel van het avondeten en is dus niet meegerekend in het weekmenu. Het gaat in deze blog alleen om de kosten voor het eten; de kosten voor het gebruik van de oven of onze inductiekookplaat zijn niet meegerekend, maar ook eventueel toegevoegd zout of boter is niet meegerekend in de kosten van het weekmenu.

Maandag

Op maandag eten we broccolitaart; onze kinderen zijn er dol op! Welke ingrediënten heb ik nodig en wat kost dat?

1 kilo broccoli – € 2,35

1 pak bladerdeeg – € 0,89

5 eieren – € 1,15

100 gram geraspte kaas – € 1,20

Totaalbedrag: € 5,59.

Van deze maaltijd blijft altijd een deel over (meestal een kwart of 1/3), waardoor er vaak meerdere personen nog een keer van kunnen eten.

Dinsdag

Een AGV-dagje – al is de V bij ons vaker vis dan vlees. Wat aten we en wat kost het?

aardappelbolletjes – 0,99

12 vissticks – € 1,99

grote pot sperziebonen – € 1,09

Totaal: € 4,07

Op de vissticks wil ik gaan besparen door ze zelf te maken van koolvisfilet – vorige keer was dat een succes, maar deze keer had ik er geen tijd voor en ben ik toch voor de kant-en-klare vissticks gegaan.

Woensdag

Op het menu; wraps met kipstukjes en paprika, komkommer en tomaatjes

16 wraps – € 0,92

3 paprika’s – € 1,49

komkommer – € 0,75

snoeptomaatjes – € 0,99

3 kipschnitzels – € 2,40

saus – € 0,20 (dit is een schatting)

Totaal: € 6,75

Vroeger kocht ik vaak kipstukjes, maar tegenwoordig bak ik kipschnitzels die ik dan zelf in kleinere stukken snij; dat is een stuk goedkoper! Het lijkt een dure maaltijd, maar hier eten we ruim 1,5 keer van.

Donderdag

Restjesdag: vandaag eten we de restjes van de wraps met kip en de broccolitaart.

Vrijdag

Romige macaroni – alweer een vegetarische maaltijd:

Macaroni 300 gram – € 0,27

Pakje slagroom – € 0,89

2 bouillonblokjes – € 0,10

700 gram broccoli – € 1,65

Totaal: € 2,91

Dat is één van onze goedkoopste maaltijden – waar iedereen dol op is! De macaroni koop ik goedkoop in bij de Nettorama. Is het gezond? De slagroom niet, maar er zit wel genoeg groente in.

Zaterdag

Zelfgemaakte pizza met groenten en vis – onze favoriete pizza!

Pizzadeeg – € 1,49

Crème fraiche (half bakje) – € 0,49

Groente – € 1,19

Vis – € 1,39

Soep – € 0,50

De tomatensaus die in potjes bij het pizzadeeg zit gebruiken wij niet voor deze maaltijd – die eten we meestal met pasta. Bij pizza eten we wel vaker soep, omdat één pizza niet genoeg is voor ons allemaal.

Totaal: € 5,06

Zondag

Pannenkoeken! Ik koop nooit meer pannenkoekenmix, maar ik gebruik altijd bloem; daar moet je ook eieren en melk aan toevoegen en het is een stuk goedkoper dan kant-en-klare mix!

Bloem (500 gram) – € 0,33

3 eieren – € 0,69

0,8 liter melk – € 0,84

Totaal: € 1,86

Kosten van het weekmenu

Aan avondeten gaf ik afgelopen week in totaal € 26,24 uit. Zoveel mogelijk dingen komen uit de vriezer en kocht ik toen ze in de aanbieding waren. Helaas is dat met (verse) groenten niet altijd mogelijk.

Met zijn vijven hebben wij zeven avondeten gegeten van € 26,24 – dat is € 3,75 per dag. Een mooi bedrag, als je het mij vraagt. Volgens het Nibud zou één avondmaaltijd bij ons € 7,50 (0,76 + 0,76 + 1,22 + 2,43 + 2,33) kosten. Deze week was dat bij ons slechts de helft!

Op deze pagina staan affiliate links. Als jij iets bestelt via een van deze links, ontvang ik een klein bedrag. Je steunt mij en mijn werk zonder dat het jou meer kost.