Ga naar de inhoud

Gemiddelde kosten van de boodschappen in 2022

  • door
boodschappen duurder - gemiddelde kosten boodschappen doen - boodschappen 2023 gestegen

Wat waren de gemiddelde kosten van de boodschappen in 2022? Laat ik maar gewoon beginnen met het antwoord op de vraag: in 2022 gaven wij € 3496,53 uit aan boodschappen. Maandelijks gaf ik tussen de € 210 en € 430 uit aan boodschappen. De gemiddelde kosten van de boodschappen waren daarmee € 291,33 per maand. Vind je dat veel, of vind je dat weinig?

Wat zijn boodschappen?

Om te vergelijken is het wel noodzakelijk om te weten wat er bij ons allemaal onder de categorie ‘boodschappen’ valt. Babyvoeding (zowel melk als potjes) valt bij ons niet onder de boodschappen. Ook huishoudelijke artikelen zoals keukenpapier en afwasmiddel valt onder een andere categorie. Daarnaast vallen ook shampoo en luiers niet onder de boodschappen bij ons. In de maand oktober heb ik de hele maand bijgehouden hoeveel ik uitgaf aan boodschappen, in welke winkel ik dat deed en wat ik kocht.

Wie eten er van deze boodschappen?

Afgelopen jaar aten we met zijn vijven van deze boodschappen. In januari was Hannah echter pas acht maanden oud, waardoor ze nog nauwelijks met ons mee at. Emily was pas net twee, en Sam was toen bijna vier. Inmiddels zijn ze allemaal een jaartje ouder en eten ze allemaal ook wat meer.

Gemiddeld per dag

Het is lastig om te zeggen wat we per dag kwijt zijn aan de boodschappen. Als je het totaalbedrag deelt door 365 dagen, dan kom je uit op € 9,58 per dag. We ontbijten vrijwel altijd allemaal thuis, maar de lunches worden niet door iedereen thuis gegeten. Sam zit inmiddels op de basisschool en neemt dagelijks brood mee omdat ze daar met zijn allen lunchen. Emily en Hannah gaan één dag per week naar de kinderopvang, waar de lunch inbegrepen zit in de uurprijs. Dat geldt ook voor fruit en andere tussendoortjes.

Avondeten wordt normaal gesproken door iedereen thuis gegeten, maar natuurlijk eten we ook weleens ergens anders. Daarnaast zijn we afgelopen jaar anderhalve week all inclusive op vakantie geweest, wat ons ook meer dan een week aan boodschappen scheelde.

Boodschappen in 2021

Wat mij is opgevallen is dat wij – ondanks de prijsstijgingen – niet meer zijn gaan betalen voor de boodschappen. In 2021 gaven we € 4003,17 uit aan boodschappen: de gemiddelde kosten van boodschappen waren toen € 333,60 per maand!

 

  Totaal Gemiddeld per maand Gemiddeld per dag
2021 € 4003,17 € 333,60 € 10,97 (4 personen)
2022 € 3496,53 € 291,33 € 9,58 (5 personen)

Ondanks de prijsstijgingen en onze steeds groter groeiende kinderen, hebben we de gemiddelde kosten van de boodschappen afgelopen jaar omlaag gekregen! Ik verwacht niet dat dat in 2023 weer gaat lukken, want met de huidige prijsstijgingen denk ik dat we al blij moeten zijn als we onder het bedrag van 2021 blijven.

Meer lezen over besparen op je boodschappen?

Op deze pagina staan affiliate links. Als jij iets bestelt via een van deze links, ontvang ik een klein bedrag. Je steunt mij en mijn werk zonder dat het jou meer kost.