Ga naar de inhoud

Waarom witte eieren goedkoper zijn dan bruine

  • door
waarom witte eieren goedkoper zijn dan bruine

Wie heeft er niet voor het schap met eieren gestaan in de supermarkt en zich afgevraagd waarom witte eieren goedkoper zijn dan bruine? Het lijkt misschien een mysterie, maar er zijn enkele redenen achter deze prijsverschillen. In deze blog duiken we in de wereld van eieren en ontdekken we waarom witte eieren vaak een vriendelijker prijskaartje hebben dan hun bruine tegenhangers. En ja, het zal je dus niet verbazen dat ik vrijwel altijd witte eieren koop! Over het algemeen worden er in Nederland meer bruine dan witte eieren verkocht – behalve met Pasen. Maar waarom zijn witte eieren goedkoper dan bruine?

Kippenras

Het belangrijkste verschil tussen witte en bruine eieren ligt in het ras van de kippen die ze leggen. Je kunt aan de oorlellen van een kip zien welke kleur eieren de kip legt!

Voer en onderhoudskosten

De voeding en het onderhoud van kippen kunnen aanzienlijke kosten met zich meebrengen. Kippen die bruine eieren leggen, hebben over het algemeen meer voer en onderhoud nodig. Ze zijn groter en hebben meer calorieën nodig om eieren te produceren. Dit extra voer en onderhoud drijven de kosten van de bruine eieren op.

Consumentenvoorkeur

Hoewel er geen smaakverschil is tussen witte en bruine eieren, hebben sommige consumenten een voorkeur voor bruine eieren vanwege de perceptie dat ze gezonder zijn. Dit zorgt voor een grotere vraag naar bruine eieren, waardoor de prijs hoger kan zijn.

Kortom, het prijsverschil tussen witte en bruine eieren komt voort uit verschillen in onder andere kippenrassen, voer- en onderhoudskosten, en consumentenvoorkeur. Hoewel bruine eieren mogelijk duurder zijn, is het belangrijk op te merken dat zowel witte als bruine eieren voedzaam zijn en een uitstekende bron van eiwitten en andere voedingsstoffen vormen. Dus, ongeacht je voorkeur, kunnen beide soorten eieren een gezonde aanvulling zijn op je dieet. Omdat witte eieren goedkoper zijn blijf ik gewoon witte eieren kopen!