Ga naar de inhoud

Tips als je met een baby in de Efteling bent

 • door
eftelingattracties voor kinderen van een jaar - met baby in de efteling

Vorig jaar hadden we een abonnement op de Efteling. Thomas is de laatste drie keer met ons mee geweest, hoe hebben we dat ervaren? En welke tips hebben we als je met een baby naar de Efteling gaat? Je leest het hier!

 1. Neem luiers mee

De Efteling verkoopt geen luiers. Zorg dat je zelf voldoende luiers meeneemt!

 1. Kleed je baby goed aan

Thomas is in januari drie keer meegeweest naar de Efteling en het was hartstikke koud. Gelukkig had hij een berenpakje waardoor hij warm bleef, ook als we hem buiten uit de wagen moesten tillen. Een dekentje is lekker, maar als je een baby uit de kinderwagen moet halen om mee in een attractie te gaan dan wil je natuurlijk wel dat hij warm blijft!

 1. Neem zelf water mee voor flesjes

Flesjes kunnen verwarmd worden in elk restaurant, maar zelf zouden wij liever een thermoskan en een bidon met water meenemen om flesjes op temperatuur te kunnen maken. Omdat Thomas borstvoeding kreeg hebben we geen ervaring met het opwarmen van flesjes in de Efteling.

 1. Maak gebruik van de kolfruimtes

In de Efteling zijn drie ruimtes waar je rustig kunt kolven. Tenminste, als de ruimte niet bezet en op slot is. Zelf vond ik de ruimte niet erg hygiënisch, maar ik was wel blij dat ik even ergens rustig kon zitten toen er geen restaurant in de buurt was. Het liefst zou ik Thomas gewoon in het restaurant voeden, maar het is fijn dat de Efteling de mogelijkheid biedt om rustig te kunnen voeden in een kolfruimte.

 1. Neem een slot mee

Gelukkig is het ons nog nooit gebeurd, maar je hoort wel eens dat kinderwagens tijdens dagjes uit gestolen worden. Hoewel onze kinderwagen inmiddels zes jaar oud is en niet veel waarde meer zal hebben, is het wel ontzettend lastig als je tijdens je dagje uit ineens je (dubbele) kinderwagen kwijt bent en je kindje moet tillen. Daarom zetten wij de kinderwagen altijd vast met een slot als we een attractie in gaan.

 1. Toch iets nodig? Check Jokies Wereld

Tijdens een bezoekje aan Jokies Wereld, de winkel naast Carnaval Festival, viel me op dat ze ook wat babyspullen verkopen. Difrax-tutten (met Jokie erop) in verschillende maten, rompertjes in verschillende maten (met Jokie, uiteraard) en een drinkbeker voor baby’s (ja, ook met Jokie afgebeeld). In de andere winkels heb ik nooit gezien of ze daar ook producten voor baby’s verkopen.

 1. Verschoon je baby niet bij het Witte Paard.

Ik weet niet hoe het komt, maar elke keer als ik Thomas (of een ander kind) moest verschonen bij het Witte Paard, stond er een enorme rij en kon je er bijna niet langs vanwege alle wandelwagens die binnen stonden. Ondanks de twee verschoonplaatsen die daar zijn moest ik altijd wachten tot ik aan de beurt was. Ik ga daarom liever naar de toiletten tussen het Witte Paard en Villa Volta. Daar kon ik altijd meteen mijn kind verschonen. Overigens zijn er bij alle toiletten verschoonplaatsen, dus er is altijd iets dichtbij om je baby te verschonen.

 1. Check in welke attracties je baby mag

Een (pasgeboren) baby mag bijvoorbeeld in de Droomvlucht en in Carnaval Festival – Thomas was nog geen twee maanden en wist niet goed waar hij moest kijken. Maar hij mocht nog niet in Symbolica; daarvoor moest hij zelfstandig kunnen zitten

 1. Neem een oppas mee

Tijdens twee van de drie keer dat we Thomas meenamen naar de Efteling, namen we ook een extra volwassene mee. Het is namelijk niet erg handig om elke keer Thomas uit zijn wagen te moeten halen, waardoor hij vaak wakker gemaakt werd, om in een attractie te gaan. Nu konden we met zijn drieën afwisselen om bij Thomas te blijven, of om met de andere kinderen in een attractie te gaan.

 1. Ga je eenmalig naar de Efteling met ook je andere kinderen? Laat je baby thuis

De Efteling is niet goedkoop. Omdat wij een abonnement hadden zijn we er drie keer met Thomas geweest, maar anders waren we echt niet gegaan. Heb je bijvoorbeeld nog twee andere kinderen en wil je er voor hen een leuke dag van maken? Laat dan de baby thuis. Het kost veel geld om een dagje naar de Efteling te gaan, en dan wil je de tijd die je daar hebt echt niet besteden aan het zoeken naar restaurants voor het maken van flesjes, het zoeken naar toiletten voor het verschonen van je baby, en dan ook nog eens rekening moeten houden met slaapjes en voedingstijden.

 1. Ga je met je partner en baby naar de Efteling? Maak dan gebruik van de babyswitch

Willen je partner en jij allebei in de achtbaan? De baby kan dan natuurlijk niet mee. Een persoon in de wachtrij en een persoon die bij de baby blijft, en daarna andersom, dat kost extra veel tijd. Hoe fijn is het dat bij sommige attracties één persoon in de rij mag gaan staan, en de ander zich met de baby mag melden bij de uitgang. Als de eerste persoon in de attractie is geweest, dan kan de baby overgedragen worden en mag de ander ook in de attractie, zonder achter in de rij aan te sluiten.

Hoe zijn jouw ervaringen met een baby in de Efteling?