Ga naar de inhoud

Tuincentrum Oosterhout – mijn favoriete budgetuitje

  • door
tuincentrum oosterhout binnenspeeltuin - gratis uitjes in de voorjaarsvakantie - gratis uitjes in de meivakantie

Als je me zou vragen naar mijn favoriete budgetuitje, dan staat er één uitje bovenaan, zeker in de winter of als het slecht weer is: de indoorspeeltuin bij Tuincentrum Oosterhout. (Oké, kinderen kunnen er waarschijnlijk niet een hele dag spelen, maar voor een paar uurtjes staat dit uitje echt bovenaan!)

Entree

De entree is gratis! Tja, natuurlijk koop ik weleens iets (maar nooit in het restaurant, want dat vind ik te duur). Laatst waren er hyacinten in de aanbieding; € 1,99 voor twee potjes. Omdat ik het leuk vind staan om af en toe een extra plantje in huis te hebben heb ik deze gekocht. Ook verkopen ze soms voor spotprijzen groente of fruit. Mijn kinderen kunnen hier gratis spelen, en ik vind het helemaal niet erg om dan een paar euro uit te geven om daar iets te kopen.

De winkel

Voor onze kinderen gaat het niet alleen maar om de speeltuin – al is dat wel het belangrijkste – maar de winkel zelf is ook een uitje. Toen de kerstspullen er nog lagen werd er vol bewondering gekeken naar het grote kerstdorp, en ook nu zijn we nooit snel bij de speeltuin. We kijken altijd even bij de vissen, de cavia’s, de vogeltjes en de konijnen. Het kippenhok, daar lopen we snel voorbij. Volgens onze kinderen maakt de haan namelijk nogal veel lawaai…

Binnenspeeltuin

De binnenspeeltuin gaat, net als de winkel, open om 9.00. En dan is het nog lekker rustig! Ik ga meestal op maandag- of woensdagochtend, en hoewel ik nooit de enige ben, zijn er altijd maar enkele andere ouders. Pas tegen tien uur wordt het vaak wat drukker. Om 10.00 gaat namelijk de bijbehorende horeca open. Tegen die tijd zijn mijn kinderen vaak al moe van het spelen en ergens tussen 10.00 en 10.30 gaan we meestal naar huis. De kinderen hebben dan al minimaal een uur kunnen spelen!

Het is niet groot, maar er is voor iedereen wat. Er zijn twee trampolines, meerdere glijbanen en er zijn grote bouwblokken. Daarnaast is er een grote ballenbak, en ook in het babygedeelte is een ballenbakje en er zijn twee kleine glijbaantjes. Er is maar één ingang en ik zorg altijd dat ik daar in de buurt zit. Als ik er recht voor zit, heb ik overzicht over vrijwel de hele binnenspeeltuin en kan ik de kinderen goed in de gaten houden. De kinderen vinden het ook een geweldig uitje.

Horeca

Het horeca-gedeelte sluit aan op de speeltuin; je zit in dat deel als je toezicht houdt op je kinderen. Ze hebben er allerlei lekkers voor bij de koffie of thee, en broodjes om te lunchen. Voor een kinderfriet met snack betaal je nog geen € 5, en alle (luxe) belegde broodjes zijn maximaal € 10. Prima prijzen toch? (In elk geval in vergelijking met wat je tegenwoordig in restaurants betaalt.)

Toch koop ik er eigenlijk nooit iets. Vaak gaat de horeca pas net open als ik al bijna vertrek met de kinderen, en een kop thee of glas water kopen vind ik dan toch zonde van het geld als ik dat thuis (bijna) gratis kan drinken… Daarom koop ik af en toe een plantje of iets anders!

Om rekening mee te houden

Ik ga alleen op doordeweekse ochtenden, en dan vrijwel altijd om 9.00 uur al. Dat doe ik ook in vakanties, en omdat ook dan de horeca pas om 10.00 opengaat is het er tot dat tijdstip redelijk rustig. Ik weet niet hoe dat op zaterdagen is, of hoe druk het in de middagen is. Op het moment dat er grotere kinderen komen vinden mijn kinderen het minder leuk. Hoewel er een baby/peuter-gedeelte is voor Hannah speelt ze daar zelden. Ze is nog geen twee, maar kan overal – behalve op één punt – zelf op klimmen. Als het rustig is, dan kan ik haar prima vanaf een stoeltje in de gaten houden. Bovendien blijft Emily meestal bij haar in de buurt.

Daarnaast is er in Tuincentrum Oosterhout geen verwarming (zo voelt het tenminste). In de winkel met je winterjas aan is het prima te doen, maar als ik een tijdje bij de binnenspeeltuin zit krijg ik het altijd koud. Ik probeer als het buiten koud is dan ook altijd extra sokken mee te nemen voor de kinderen, en een sjaal of een vest voor mezelf.

Conclusie

Tja, dat kan alleen maar positief zijn toch? Het is (behalve wat benzine) gratis! Ik weet dat er meerdere tuincentra zijn waar ze bij het horecagedeelte een binnenspeeltuin hebben, maar daar ben ik nog nooit geweest. Tuincentrum Oosterhout is voor ons het dichtstbij. Ben jij er weleens geweest?