Ga naar de inhoud

Waarom we dit jaar niet ons Eftelingabonnement verlengen

  • door
abonnement Efteling - efteling met baby - eftelingabonnement verlengen

De afgelopen twaalf maanden hebben we een Eftelingabonnement gehad. Hoe vaak zijn we geweest? En waarom gaan we niet het Eftelingabonnement verlengen?

Wat kost(te) een abonnement op de Efteling?

En omdat dit een blog over besparen is, wil ik natuurlijk ook met jullie delen hoeveel het abonnement gekost heeft.

Het abonnement voor een jaar sloten wij af in december 2022, daarom betaalden we nog de prijzen die toen golden. We namen een abonnement voor Sam en twee abonnementen voor onszelf. Hannah was het hele jaar gratis, en Emily is in oktober vier geworden en moest vanaf dat moment betalen. De eerste drie maanden kreeg zij nog 50% korting op de maandelijkse abonnementsprijs, maar de laatste maand betaalden we het volledige bedrag.

Abonnementen Sam + ouders: 3 x € 205

Parkeerabonnement: 2 x € 40

Abonnement Emily (voor 4 maanden): € 48,75

Totaal: € 743,75

Inmiddels zijn de abonnementsprijzen van de Efteling verhoogd. In 2024 betaal je voor een abonnement € 250 per persoon, en € 45 voor een parkeerabonnement. Dat zou betekenen dat wij € 1090 kwijt zouden zijn voor een jaarabonnement.

En ja, ook in de Efteling geven we af en toe geld uit. Meestal nemen we ons eigen eten en drinken mee en wordt er niets gekocht, maar een enkele keer hebben we daar avondeten gekocht. In totaal hebben we daar ongeveer € 150 uitgegeven afgelopen jaar.

Hoe vaak zijn we naar de Efteling geweest?

Helaas hebben we het precieze aantal keren niet bijgehouden, maar dat zal zo rond de vijfentwintig keer zijn geweest. De ene keer voor een wandeling door het Sprookjesbos en het bezoek aan de speeltuinen, een andere keer – op een rustige dag – om zoveel mogelijk attracties te kunnen bezoeken. Wat dat betreft hebben we de abonnementskosten er zeker uit gehaald.

Ook het bedrag van de parkeerabonnementen hebben we eruit gehaald. Eerst twijfelden of we allebei een parkeerabonnement nodig hadden; deze abonnementen staan op naam. Dit betekent dat je alleen de Efteling uit kunt rijden met je abonnement als jij die dag naar de Efteling bent geweest.

Zowel Kars als ik zijn enkele keren met alleen de kinderen naar de Efteling geweest, daarom hadden we voor ons allebei een parkeerabonnement nodig. Ook hebben we er twee keer een familieuitje met meer familieleden van gemaakt, en met onze twee parkeerabonnementen konden er toen twee auto’s kosteloos de parkeerplaats verlaten.

We hebben de Efteling vooral bezocht op weekenddagen (in februari en maart), op studiedagen en ik ben met Emily en Hannah (en na de zomervakantie alleen met Hannah) op de rustigere schooldagen gegaan. In de zomervakantie zijn we vanwege de drukte slechts één of twee keer geweest.

Waarom gingen we steeds minder?

In de zomervakantie kochten we een woning – dat was onze droom, maar stond niet op de planning – en was ik zo’n zes maanden zwanger. Tja, dan ga je toch iets minder snel een dagje door een attractiepark wandelen. Omdat ik vóór mijn bevalling zoveel mogelijk wilde regelen voor het nieuwe huis, zoals het uitzoeken van een nieuwe keuken en de nieuwe vloeren, hadden we minder tijd om de Efteling te bezoeken. Onze zaterdagen bestonden uit tripjes naar de keukenzaken in plaats van bezoekjes aan de Efteling. Op Emily’s verjaardag in oktober zijn we gegaan, en daarna is Kars nog een keer met de kinderen een hele dag gegaan op een studiedag. Ik zag dat niet meer zitten omdat ik inmiddels 38 weken zwanger was.

Het plan was dat Kars na mijn bevalling ook af en toe met de kinderen zou gaan, maar toen belandde hij zelf in de lappenmand en konden we allebei niet meer. Gelukkig hebben we in januari nog een paar tripjes naar de Efteling kunnen doen.

Waarom we dit jaar niet het Eftelingabonnement verlengen

De prijs

Toen we ons Eftelingabonnement meer dan een jaar geleden afsloten, was een van de redenen dat we in de zomer niet op vakantie zouden gaan maar dat we dagjes weg zouden gaan. En toen gingen we toch op zomervakantie (en zijn we in die hele zes weken maar een enkele keer geweest). Ons idee was toen dat we in plaats van geld uitgeven aan een vakantie, dit geld zouden uitgeven aan een Eftelingabonnement. Omdat de vakantie voor de zomer van 2024 inmiddels geboekt is, kunnen we dit niet meer als reden gebruiken. Het is toch veel geld wat je moet betalen voor een abonnement.

Thomas

Met een baby op pad is vaak een uitdaging, zeker als je nog andere kinderen hebt. Er zijn slaapjes en voedingen waar je rekening mee moet houden. Bovendien mag je met een baby niet in elke attractie, en heel eerlijk; hij weet hier later niets meer van. Als Thomas wat groter is – in elk geval zelf rechtop kan zitten en nog maar twee slaapjes per dag doet – dan zou ik wel weer een abonnement willen.

Tijd

Een van de belangrijkste redenen om voorlopig geen abonnement op de Efteling te nemen, is omdat we er gewoonweg geen tijd voor hebben. Natuurlijk kunnen we er tijd voor maken in de weekenden, maar dat gaat dan ten koste van de tijd die we nodig hebben om te klussen aan de nieuwe woning. De planning is om in mei te gaan verhuizen en als alles goed verloopt zou dat moeten lukken, maar als er nog veel tegenslagen komen dan weten we niet of dat erin zit. Bovendien zal er ook na de verhuizing nog veel geklust moeten worden. Een nieuw abonnement zullen we echt pas nemen als we goed gesetteld zijn in de nieuwe woning.

Ook na schooltijd is vaak geen optie vanwege zwemlessen of andere verplichtingen – en soms zijn de kinderen gewoon te moe en spelen ze liever thuis.

Openingstijden

Nu in de winter ga ik niet op doordeweekse dagen in de ochtend naar de Efteling. Het park opent namelijk pas om 11.00, en dat is het moment dat Hannah eigenlijk al moe is. Als het om 10.00 open zou gaan (zoals in de zomer) dan zou ik 1,5 tot 2 uurtjes gaan, en daarna naar huis toe rijden zodat ze in de auto een dutje kan doen. Een openingstijd van 11.00 is voor haar te laat.

De afstand

De Efteling vinden we eigenlijk net te ver om eventjes naartoe te gaan. We zijn enkele keren na schooltijd gegaan, maar voordat je op de parkeerplaats bent is het dan bijna 15.00. Eigenlijk wil je ook dat de kinderen op tijd naar bed toe gaan, maar dan moet je om 17.00 alweer naar huis rijden en om 17.30 eten zodat ze op tijd naar bed kunnen. Maar wanneer kook je dan? Het halfuurtje dat we naar de Efteling moeten rijden is net te lang voor een kort bezoekje, al doen we dat soms wel. Als het een kwartiertje was geweest dan was dat al een stuk fijner geweest.

Hoewel we het Eftelingabonnement nu niet verlengen, weet ik zeker dat we in de toekomst nog een keer een abonnement gaan nemen. Als Thomas wat ouder is, of als Sam en Emily groot genoeg zijn om zelf in attracties te mogen. En als in onze nieuwe woning de meeste klusjes gedaan zijn, zodat we weer genoeg tijd hebben om naar de Efteling te kunnen gaan. (En ja, daar zullen we dan op tijd voor moeten gaan sparen. Want als je echt voor zes personen een abonnement neemt en twee parkeerabonnementen, zul je over een paar jaar wel  € 1700 – € 1800 kwijt zijn voor een jaar…

Meer lezen over de Efteling?

Op deze pagina staan affiliate links. Als jij iets koopt via een van deze links, ontvang ik een klein bedrag. Je steunt mij en mijn werk zonder dat het jou meer kost.