Ga naar de inhoud

Besparen op uitgaven voor kinderen; is dat gelukt?

  • door
besparen op uitgaven voor kinderen - overige uitgaven kinderen

Een jaar geleden had ik mezelf wat financiële doelen/budgetten gegeven waarvan ik op dat moment dacht dat het realistische cijfers waren. Op sommige categorieën wilde ik besparen, op andere mocht ik wat meer uitgeven. Ik ben benieuwd of me dat gelukt is! Ik heb het afgelopen jaar niet meer naar de budgetten van de categorieën gekeken, maar ik weet nu al dat er in sommige categorieën (veel) te veel geld uitgegeven is…

Uitgaven in 2021/2022 Doel in 2022/2023 Uitgaven

in 2022/2023

Luiers, billendoekjes en verzorging 451 400  591,49
Vakantie 1529,67 1000  1318
Kleding en schoenen 1871,34 1500  1261,78
Speelgoed: knutselen en tekenen 66,91 72 112,91
Speelgoed: buitenspeelgoed 37,71 40  160,28
Speelgoed: auto- en vakantiespeelgoed 50,23 20  6,96
Speelgoed: boeken 68,88 40  26,73
Speelgoed: educatief en spelletjes 38,18 50  80,72
Speelgoed: LEGO 186,72 50  105,93
Speelgoed: extra speelgoed 211,55 125  288,22
Dagjes uit 337,2 325  580,75
Feestdagen 73,65 20  124,80
Traktaties en verjaardagen 320,32 200  238,83
Noodzakelijk 278,68 150  945,78
Niet-noodzakelijk 324,8 50  157,01
Voor oppas 252,53
Totaal 5821,84 4042  6462,03

 

Luiers en verzorging

Hier heb ik veel meer aan uitgegeven dan de bedoeling was… Oeps! € 400 was blijkbaar geen realistisch bedrag, ondanks dat ik toch alle luiers in de aanbieding heb gekocht. Wel heb ik gemerkt dat het afgelopen jaar de prijzen voor luiers flink gestegen zijn, dus daar kan ik het voor een deel de schuld van geven 😉

Vakantie

Het plan was om twee keer op vakantie te gaan – weekendje kamperen en een zomervakantie –, maar in plaats daarvan zijn we een extra (duur) weekendje weg geweest! Dat verklaart het hogere bedrag.

Kleding en schoenen

Afgelopen jaar heb ik mijn best gedaan om hierop te besparen. Kleding van Emily gaat zoveel mogelijk door naar Hannah, jassen en schoenen probeer ik altijd in de uitverkoop te kopen en dat geldt ook voor ondergoed en sokken. Ik heb niet alleen veel minder uitgegeven (bijna € 250) dan ik had gebudgetteerd, het is zeker veel minder dan een jaar eerder!

Speelgoed: knutselen en tekenen

Ik heb wat meer uitgegeven dan ik van plan was, maar ik heb inmiddels een flinke voorraad knutselspullen verzameld. Daarnaast was Hannah een jaar geleden nog nauwelijks aan het knutselen, maar doet ze nu fanatiek mee met vooral Emily, waardoor er heel wat meer papier en stickers doorheen gaan…

Speelgoed: buitenspeelgoed

Ik had wel verwacht iets van buitenspeelgoed te kopen, maar dat ik dit jaar zowel een slee als twee steppen als twee paar skates/schaatsen zou kopen, dat had ik niet verwacht. Als je ziet wat ik voor het totaalbedrag gekocht heb (€ 160), dan vind ik het echt nog meevallen! Die slee is natuurlijk een eenmalige uitgave, en de stepjes en skates hopelijk ook – de bedoeling is dat alles doorgeschoven kan worden naar Hannah en de toekomstige baby. Bovendien ligt een van de stepjes en een paar skates nog te wachten op een verjaardag/sinterklaasfeest om gegeven te worden!

Speelgoed: auto- en vakantiespeelgoed

Auto- en vakantiespeelgoed komt bij ons alleen uit de kast als we langere autoritten moeten maken of op vakantie gaan. Daardoor blijft het speelgoed (langer) leuk voor de kinderen. Vorig jaar had ik geïnvesteerd in divers speelgoed en omdat het maar een paar keer per jaar gebruikt wordt blijft het langer goed én leuk. Afgelopen jaar heb ik wat kleine dingen bij gekocht, en die kunnen zeker nog een tijdje mee.

Speelgoed: boeken

Dit jaar heb ik minder uitgegeven aan boeken dan ik een jaar geleden van plan was. Dat betekent niet dat ik niet genoeg boeken heb gekocht, want mijn kinderen hebben er genoeg!

Speelgoed: educatief en spelletjes

Spelletjes hebben we al veel, maar toch kan ik het soms niet laten om een spelletje te kopen – wel vrijwel altijd in de uitverkoop. Ik heb het afgelopen jaar wat meer uitgegeven aan spelletjes dan ik van plan was, maar als ik kijk wat ik ervan heb gekocht – en een groot deel ligt nog in een kast te wachten op pakjesavond of een verjaardag – dan valt het bedrag me reuze mee.

Speelgoed: LEGO

Inmiddels heb ik niet twee, maar drie kinderen die dol zijn op LEGO. Hoewel ik alleen LEGO in de uitverkoop of in de aanbieding heb gekocht, telt het uiteindelijk toch op tot een aardig bedrag… Oeps!

Speelgoed: extra speelgoed

Heb ik hier te veel aan uitgegeven? Absoluut! Heb ik daar spijt van? Zeker niet! Dat ik veel meer heb uitgegeven dan de bedoeling was, komt vooral omdat we een set Stapelstein hebben gekocht. Dat was meer dan de helft van het bedrag van al het extra speelgoed dat afgelopen jaar is aangeschaft. Aangezien er dagelijks mee gespeeld wordt, vind ik het de investering meer dan waard!

Dagjes uit

Dat ik hier veel meer aan heb uitgegeven dan vorig jaar én veel meer dan ik had gebudgetteerd, dat verbaast me niets. Een jaar geleden had ik nog geen idee dat we in de winter een abonnement op de Efteling zouden nemen, en dat was een prijzige investering. Gelukkig hebben we nog tot en met januari om er gebruik van te maken!

Feestdagen

Tja, eigenlijk vind ik dat ik hier veel te veel geld aan uit heb gegeven, maar eerlijk gezegd vind ik ook dat ik geen overbodige dingen heb gekocht. Zo heb ik vorig jaar voor Sam een pietenpak gekocht dat hij dit jaar pas gaat passen, maar toen ik die kocht had ik er sowieso een voor Hannah nodig en omdat de tweede voor de halve prijs was kocht ik er een op de groei voor Sam. Daarnaast heb ik nu een enorme voorraad sinterklaasinpakpapier en kunnen de kinderen komend jaar met zowel Sinterklaas als Kerstmis als Pasen knutselen zonder dat ik daar nog iets voor hoef te kopen.

Traktaties en verjaardagen

Bij het budgetteren van deze feestjes had ik er niet bij stilgestaan dat Sam een kinderfeestje zou geven, en dat hij ook uitgenodigd zou worden voor feestjes… Toch is het me gelukt om onder het bedrag van vorig jaar te blijven. Misschien komt dat omdat ik goedkopere taarten heb geregeld, en we de feestjes niet altijd met lunch of avondeten gevierd hebben? Vooral dat laatste scheelt natuurlijk enorm in de kosten.

Noodzakelijke uitgaven

Een jaar geleden had ik niet verwacht dat ik nu zwanger zou zijn van een vierde kindje – hoewel we het er wel altijd over gehad hadden, was daar in mijn budget geen rekening mee gehouden. En een extra kindje en het doorschuiven van slaapkamers, betekent dat er nieuwe meubels nodig zijn. Dat was met mijn gebudgetteerde € 150 natuurlijk nooit gelukt (tenzij ik alles gratis van Marktplaats had gehaald).

Niet-noodzakelijke uitgaven

Hoewel ik over mijn gebudgetteerde € 50 heen ben gegaan, heb ik me vergeleken met een jaar eerder wel ontzettend ingehouden. Waar ik een jaar eerder nog meer dan € 300 had uitgegeven aan niet-noodzakelijke dingen, was dat dit jaar maar € 157,01. Dat is al een enorm verschil! (Hoewel vorig jaar het grootste deel van het budget is opgegaan aan een EHBO-cursus voor kinderen, waar we echt wel wat van geleerd hebben – maar echt een noodzakelijke investering was dat niet.)

Oppas

Dit is dit jaar een nieuwe categorie, en daarom was er niets voor gebudgetteerd – maar wel veel aan uitgegeven. Zoals ik al in een vorig blog aangaf; het lijkt een hoog bedrag, maar in vergelijking wat we maandelijks of jaarlijks aan de kinderopvang kwijt zijn, stelt dit niet zoveel voor…

Komend jaar

Hoe ga ik komend jaar proberen te besparen op uitgaven voor kinderen? Je leest het in de volgende blog! Wil je meer details over wat ik heb uitgegeven? Je leest het in de andere blogs:

Op deze pagina staan affiliate links. Als jij iets koopt via een van deze links, ontvang ik een klein bedrag. Je steunt mij en mijn werk zonder dat het jou meer kost.