Ga naar de inhoud

Hoeveel wil ik komend jaar uitgeven aan de kinderen (en besparen)?

  • door
koopjes in maart - nog gebruiken - sparen voor je kind - hoeveel wil ik uitgeven - basisschool uitgegeven - koopjes van februari

De afgelopen weken deelde ik met jullie de uitgaven die ik het afgelopen jaar heb gedaan voor de kinderen. (Let op: boodschappen, kinderopvang, extra gas, water, licht, extra benzinekosten etc. zijn niet meegerekend!) Denk aan luiers, vakanties, kleding, speelgoed, dagjes uit en andere leuke dingen. In de vorige blog konden jullie al lezen dat ik bij sommige categorieën binnen het budget was gebleven, maar in andere categorieën helemaal niet. Nu deel ik graag met jullie de plannen voor komend schooljaar! Hoeveel wil ik uitgeven aan de kinderen?

Uitgaven in 2021/2022 Uitgaven

in 2022/2023

Doel in 2023/2024
Luiers, billendoekjes en verzorging 451  591,49 500
Vakantie 1529,67  1318 1250
Kleding en schoenen 1871,34  1261,78 1600
Speelgoed: knutselen en tekenen 66,91 112,91 72
Speelgoed: buitenspeelgoed 37,71  160,28 250
Speelgoed: auto- en vakantiespeelgoed 50,23  6,96 15
Speelgoed: boeken 68,88  26,73 40
Speelgoed: educatief en spelletjes 38,18  80,72 50
Speelgoed: LEGO 186,72  105,93 75
Speelgoed: extra speelgoed 211,55  288,22 100
Dagjes uit 337,2  580,75 300
Feestdagen 73,65  124,80 50
Traktaties en verjaardagen 320,32  238,83 250
Noodzakelijk 278,68  945,78 500
Niet-noodzakelijk 324,8  157,01 200
Voor oppas 252,53 250
Totaal 5821,84  6462,03  5502

Hoeveel wil ik volgend jaar uitgeven?

Net als afgelopen jaar ga ik niet tussendoor kijken hoeveel ik al in een bepaalde categorie heb uitgegeven, maar ga ik pas aan het eind van het jaar alles optellen – ik ben benieuwd hoe geschrokken of tevreden ik dan ben.

… aan luiers en verzorgingsproducten?

Hoe graag ik hier op zou willen besparen; met een baby op komst is het niet realistisch om te geloven dat dit bedrag volgend jaar lager is. Wellicht besluit Hannah binnenkort dat ze zindelijk wil worden, dan zou het bedrag wel wat lager uit kunnen vallen. Toch verwacht ik komend jaar veel uit te geven aan luiers, maar hopelijk wel iets minder dan afgelopen jaar. Ik heb voor Hannah nog een grote voorraad liggen, en als ze wat groter is past ze hopelijk ook de luiers die ik nog over heb van Emily en Sam.

… vakantie?

We zijn niet van plan om volgend jaar op vakantie te gaan als we weer een baby hebben, en ook niet omdat we gaan verhuizen. Maar de kans is natuurlijk groot dat ik daar in het voorjaar heel anders over denk. We fantaseren al over weer een all inclusive vakantie met de kinderen, maar dan willen we wel een familielid meevragen want met zijn tweeën vliegen met vier kinderen… dat zien we nog niet helemaal zitten. Omdat we uiteindelijk vaak toch wel een weekendje weg gaan of een zomervakantie boeken, heb ik er € 1250 voor begroot. Ik ben heel benieuwd of we dat halen! Daarnaast hebben we binnenkort ook onze zomervakantie gepland, en hoewel deze al vooruitbetaald is zullen we daar ook nog wel wat uitgeven voor de kinderen.

… kleding en schoenen?

Alles wordt duurder, ook kleding. Hoewel het me afgelopen jaar gelukt is om een stuk minder uit te geven dan een jaar eerder, weet ik niet of me dat komend jaar weer gaat lukken. Zeker met een extra kindje erbij – waarvoor ik mag gaan winkelen, want van Sam heb ik maar weinig kleding meer bewaard, of het is na ruim vijf jaar niet mooi meer – denk ik niet dat het bedrag van dit jaar voldoende zal zijn. Toch hoop ik er gemiddeld per kind wat op te kunnen besparen. De oudste twee groeien steeds minder hard en doen wat langer met hun kleding. Hopelijk lukt het me voor gemiddeld € 400 per kind!

…knutselen en tekenen?

Er ligt een flinke voorraad knutselspullen op zolder en eigenlijk hoop ik dat Emily voor haar verjaardag veel knutselspullen krijgt, zodat we die zelf niet hoeven te kopen. Ik verwacht daarom dat we er wat minder aan uit zullen geven dan dit jaar!

… buitenspeelgoed?

Besparen op buitenspeelgoed gaat me komend jaar niet lukken, dat weet ik zeker. Waarom niet? Omdat we nu een tuin hebben van zo’n amper vierkante meter, en na onze verhuizing zal die oppervlakte vier keer zo groot worden. Voor de kinderen willen we graag een speeltoestel in de tuin, bijvoorbeeld met schommels of een glijbaan. Misschien een zandbak of een trampoline? We weten nog niet precies wat we willen, maar met zoveel ruimte willen we er wel wat leuks in zetten!

… auto- en vakantiespeelgoed?

We hebben nog genoeg speelgoed voor lange autoritten! Er zullen volgend jaar misschien wat kleine dingen bij komen, maar in principe kunnen we hier nog jaren mee vooruit.

… boeken?

De laatste tijd merken we dat Sam toe is aan andere boekjes; hij wil graag zelf gaan lezen. Daar hebben we nog maar weinig boekjes voor in huis. Ik verwacht dan ook dat we komend jaar vooral boekjes voor Sam gaan aanschaffen. Hoewel we regelmatig naar de bibliotheek gaan voor andere boeken, vind ik het ook leuk voor hem als hij wat eigen boeken heeft.

… educatief speelgoed en spelletjes?

Eigenlijk hebben we hier genoeg aan, maar we merken ook dat Sam op sommige dingen is uitgekeken nu hij wat ouder wordt. Ik verwacht dan ook voor deze categorie dat we vooral voor Sam wat nieuwe, uitdagende dingen zullen aanschaffen.

… LEGO?

Tja, LEGO hebben we al. Maar hoe leuk is het om een kind een grote(re) set voor zijn verjaardag te geven? De kinderen hebben er veel speelplezier van. Ze willen het zelf graag hebben, en wat ik ze anders moet geven… nou, dat weet ik soms ook niet…

… extra speelgoed?

Heel eerlijk; eigenlijk is extra speelgoed natuurlijk helemaal niet nodig. Ik vind het vooral zelf leuk om te kopen, maar de kinderen zouden ook prima zonder dat extra speelgoed kunnen. De Stapelstein-set heeft onze verwachtingen overtroffen en is het geld meer dan waard, maar dat betekent niet dat we dit jaar weer zoveel geld gaan investeren in duurzaam speelgoed!

… dagjes uit?

Ons Efteling-abonnement is nog geldig in januari, dus tot die tijd verwacht ik niet veel geld kwijt te zijn aan uitjes. We nemen vrijwel altijd zelf eten en drinken mee naar de Efteling en kopen daar zelden iets. Daarnaast verwacht ik dat we met een baby minder snel op pad zullen gaan. Wel staan er al twee momenten gepland waarop we met de kinderen uit eten willen gaan (bijvoorbeeld op mijn verjaardag), waardoor ik verwacht dat we zeker nog € 300 kwijt zullen zijn aan uitjes komend jaar. Of dat realistisch is? Geen idee, dat kan ik je over een jaar laten weten! (Het scheelt in elk geval dat we hier voor de baby komend jaar nog geen geld aan uit hoeven te geven, want die mag overal nog gratis naar binnen toe en eet nog niet of nauwelijks mee.)

… feestdagen?

Het bedrag voor de feestdagen moet omlaag, dat was duidelijk. De (knutsel)voorraad is groot genoeg en er zijn ook nog passende carnavalspakken voor elk kind komend jaar. Toch weet ik nu al dat ik iets ga kopen tijdens de feestdagen, ik heb alleen nog geen idee wat precies… En ik ga proberen me in te houden!

… traktaties en verjaardagen?

Net als afgelopen jaar wil ik de verjaardagen wat betaalbaarder houden met goedkopere taarten en minder duur (of geen) eten erbij. Uiteraard komen er ook dit jaar weer kinderfeestjes en nu niet alleen voor Sam, maar ook voor Emily die na de zomervakantie op de basisschool begint! Ik heb het budget daarom wat hoger gezet dan afgelopen jaar, want voor die extra kinderfeestjes moeten natuurlijk cadeautjes gekocht worden.

… noodzakelijk?

Elke keer denk ik weer dat ik alles wel heb en dat er geen noodzakelijke dingen nodig zijn, maar toch blijkt elk jaar weer dat dat wél nodig is. Komend jaar zal waarschijnlijk niet anders zijn. Hoewel we nu bijvoorbeeld voor iedereen een complete slaapkamer hebben (in elk geval een bed en een kast), zou het best kunnen dat in de nieuwe woning de kast net niet onder een schuine wand op zolder kan, of dat er een extra kastje of iets anders nodig is. Omdat ik nog geen idee heb wat we écht nodig gaan hebben, vind ik het lastig om hier een bedrag aan te geven.

… niet noodzakelijk?

Tja, ik weet het; deze dingen zijn niet noodzakelijk en daar zou ik op moeten besparen. Maar als je gaat verhuizen, dan wil je de kinderen misschien toch iets nieuws geven. Iets wat ze zelf uit mogen zoeken, voor hun slaapkamers, bijvoorbeeld. Waarschijnlijk komt er in het nieuwe huis een speelkamer (niet noodzakelijk), maar wat gaan we daar qua meubels in zetten? We hebben nog geen idee… En is zo’n meubel dan noodzakelijk of niet? Ook daar ben ik nog niet over uit. Hoewel ik graag zou willen besparen op deze categorie, verwacht ik niet dat dat komend jaar gaat lukken. Ik ga er dan ook van uit dat ik komend jaar niet binnen mijn budget ga blijven, maar ik heb geen idee wat een realistische budget hiervoor zou zijn.

… oppas?

Het bedrag dat we afgelopen jaar aan de oppas hebben uitgegeven vind ik een mooie richtlijn voor volgend jaar. Het zou natuurlijk wel kunnen dat we dankzij de verhuizing meer oppas nodig hebben en daar meer geld aan kwijt zullen zijn.

 

Benieuwd of dit allemaal gaat lukken? Je leest het over een jaar! 😉