Ga naar de inhoud

Wat zijn onze overige uitgaven voor de kinderen?

  • door
cadeaus tweede verjaardag derde kindje - overige uitgaven kinderen

De uitgaven aan speelgoed, verzorgingsproducten en kleding heb ik in de vorige blogs met jullie gedeeld, maar dat is natuurlijk niet alles! Lees hier welke overige uitgaven voor de kinderen we nog hebben gedaan.

Wat zijn de overige uitgaven voor de kinderen, zoals…

… dagjes uit en uit eten?

In december hadden we besloten om komende zomer niet op vakantie te gaan. Misschien wel enkele dagen goedkoop op reis, maar in elk geval geen twee weken naar een camping of ander park. Omdat we wel graag leuke dingen wilden gaan doen met de kinderen, besloten we om een abonnement op de Efteling te nemen! Dat abonnement kostte € 205 per persoon vanaf vier jaar. Emily en Hannah waren nog gratis! Ook namen we er twee parkeerabonnementen bij, zodat mijn man en ik ook apart van elkaar naar de Efteling konden gaan met de kinderen – een parkeerabonnement staat namelijk op naam.

Maar welk deel van dit bedrag telt mee alsof het voor de kinderen is? Voor mijn man en mij betaalden we ook € 205 per persoon, terwijl wij nooit een abonnement zouden nemen als we geen kinderen zouden hebben… Uiteindelijk heb ik besloten dat het bedrag van Sam en de parkeerabonnementen gelden als kosten voor de kinderen, maar dat de abonnementen voor Kars en mij daar niet onder vallen. Over vakanties kun je namelijk iets vergelijkbaars zeggen; zonder de kinderen zou ik nooit een weekendje naar een camping zijn gegaan in oktober, maar zouden Kars en ik juist vaker – en duurder – samen op vakantie gaan. Het is lastig om deze kosten goed te verdelen over het gezin.

Behalve de Efteling-abonnementen kochten we daar ook weleens wat (wel altijd met korting dankzij de spaaractie van de Albert Heijn). Daarnaast zijn we een keer naar Haasje Over gegaan, enkele keren uit eten en een keer naar de dierentuin. In totaal gaven we aan dagjes uit en uit eten € 580,75 uit voor de kinderen. Als je bedenkt dat daar de Efteling (parkeer)abonnementen bij zitten, dan valt het toch wel mee?

… feestdagen?

In de categorie feestdagen vallen niet de cadeautjes voor de feestdagen – die vallen grotendeels in de categorie speelgoed – maar wel bijvoorbeeld een sinterklaasboekje, spullen om paaseieren te schilderen, kerstdecoratie en carnavalskleding. In totaal gaf ik daar afgelopen jaar € 124,80 aan uit… Oeps! Dat klinkt als een enorm bedrag, omdat ik dacht dat het om enkele kleinigheidjes ging. Ik kocht echter ook oranje T-shirts (voor Koningsdag) en nieuwe carnavalspakken, waardoor het bedrag wat hoger is uitgevallen…

… cadeautjes voor kinderfeestjes, traktaties en verjaardagen?

Sinds dit jaar vallen ook cadeautjes voor kinderfeestjes in deze categorie. Daarnaast gaat het om alle traktaties, op de opvang en op school, maar ook om de kosten voor de (kinder)feestjes. Denk aan een taart, versiering, lekkere dingen op tafel… Dat kostte me afgelopen jaar € 238,83.

… overige uitgaven (die echt nodig zijn)?

Omdat er weer een baby op komst is, moest er geschoven worden met de kamers en omdat Emily weer wat groter is geworden, hadden we andere autostoelen nodig. Dat waren toch wel de grootste uitgaven. Vooral de nieuwe slaapkamers – nieuw bed, voor iedereen dekbedden en ander beddengoed zoals moltons, een vloerkleed voor Hannah, een kledingkast inclusief haakjes en kledinghangers… Dat tikt behoorlijk aan. Daarnaast kochten we nog andere dingen, zoals een lunchset en een koptelefoon voor Emily die ze vanaf eind augustus nodig heeft als ze naar de basisschool gaat. Ook voor Hannah kochten we alvast een schooltas en Sam had een gymtas nodig.

We kochten een extra puddle jumper – die kun je niet doorschuiven als je oudste kind nog geen zwemdiploma heeft –, er zat een kabelbreuk in twee opladers van de babyfoon waardoor we nieuwe nodig hadden. De oudste twee eten tegenwoordig met bestek voor volwassenen in plaats van kinderen, wat ervoor zorgde dat aan het eind van vrijwel elke dag de messen en lepels op waren… Daarom hebben we onze bestekset uitgebreid. We kochten een fietshelm voor Hannah omdat haar oude te klein was geworden, een familiekalender, paraplu’s (de oude waren kapot) en regenkleding – met het idee dat we dan wat vaker op de fiets naar school zouden gaan. Een nieuwe identiteitskaart voor Sam, inclusief foto’s? Daar ben je ook al bijna € 50 aan kwijt.

Al met al telt deze lijst natuurlijk behoorlijk op en ik ben dan ook niet verbaasd dat we in totaal € 945,78 uit hebben gegeven aan deze dingen.

… overige dingen (die niet noodzakelijk zijn)?

Daarnaast heb je nog andere dingen die niet noodzakelijk zijn, maar die vooral handig of leuk zijn om te hebben. Koekjes bakken met drie kinderen als je maar één deegroller hebt die ze allemaal willen gebruiken? Dat gaat niet goed, dus ik kocht er een bij. Leuke speldjes voor in de haren van Emily en Hannah, terwijl we er eigenlijk al genoeg hebben? Die kocht ik ook. De schoolfoto’s die leuk (maar duur) zijn, maar die ik toch graag wil hebben? Ook gekocht. Uiteindelijk besteedde ik afgelopen jaar € 157,01 aan overige dingen die niet noodzakelijk zijn.

… oppas?

Daarnaast gaven we nog geld uit aan een oppas – een familielid die regelmatig een dagje (gratis) op de kinderen past, daar geven we regelmatig toch geld aan uit. Een dagje mee naar de Efteling, een extra groot cadeau op haar verjaardag… Dit jaar gaven we daar € 252,53 aan uit. Lijkt veel, maar heel eerlijk; dat kost ons (veel) minder dan de kinderopvang.

Natuurlijk heb ik ook al wat kosten gemaakt voor baby #4, maar die heb ik in dit overzicht niet meegeteld. Daarvoor houd ik een apart lijstje bij, zodat ik na de geboorte van de baby de kosten van alle vier de kinderen (voor de geboorte) met elkaar kan vergelijken.

Wil je de andere overzichten ook lezen? En ben je benieuwd wat de doelen voor het komende jaar zijn? Lees dan verder!

Op deze pagina staan affiliate links. Als jij iets koopt via een van deze links, ontvang ik een klein bedrag. Je steunt mij en mijn werk zonder dat het jou meer kost.