Ga naar de inhoud

Slaapcoach Yorinde van Lief Dromen – een slaapcoach voor Hannah

  • door
Slaapcoach Yorinde van Lief Dromen

Voor onze bijna tweejarige Hannah hebben we ruim twee weken geleden slaapcoach Yorinde van Lief Dromen ingeschakeld. Waarom we dat deden en hoe de afgelopen twee weken geleden zijn gegaan? Dat lees je hier!

Een slaapcoach voor Hannah

Al sinds haar geboorte is Hannah een slechte slaper. Dutjes werden alleen gedaan in de draagzak, en in de nachten belandde ze uiteindelijk vaak bij ons in bed, zodat we allemaal wat slaap konden krijgen. Toen ze anderhalf was wilden we dat niet langer en legden we een eenpersoonsmatras op haar kamer; mijn man of ik kon dan bij Hannah liggen, en de ander kon in eigen bed lekker slapen.

Een maand voor haar tweede verjaardag waren we er eerlijk gezegd wel een beetje klaar mee. Inmiddels sliep Hannah in een eenpersoonsvloerbed, waar ook een volwassene bij past. Elke avond lag ik (of mijn man) naast haar, totdat ze in slaap was gevallen. Werd ze wakker? Dan moesten we naast haar gaan liggen tot ze weer in slaap was gevallen. Soms was ze uren onrustig en lagen we daar de halve nacht. Elke nacht, tegen de ochtend, lag of mijn man, of ik bij Hannah in bed. We wisten dat we er wat aan wilden doen. Maar wat? Een product kopen waarvan een dreumes beter zou gaan slapen? Of toch maar een slaapcoach inschakelen?

Slaapcoach inschakelen?

Al vaker hadden we nagedacht over een slaapcoach. Maar heel eerlijk? Ik vond er maar geen die me echt aansprak. Op Instagram volgde ik verschillende slaapcoaches, maar elke slaapcoach had wel iets waar ik het niet (helemaal) mee eens was. De slaapcoaches waarvan ik wél dacht dat ze me konden helpen, die vroegen zulke hoge bedragen voor trajecten – en in hun algemene voorwaarden stond dat ze geen garanties konden geven dat het zou lukken – dat ik daarop ook afhaakte. Betalen voor een slaapcoach vind ik prima, maar niet als het (misschien) niets zou helpen. Bij veel slaapcoaches twijfelde ik of de coaching wel bij ons zou passen. Maar toen we wisten dat er een vierde kindje zou komen, wisten we dat het tijd was om Hannah (en daarmee ook onszelf) te helpen.

Slaapcoach Yorinde van Lief Dromen

Op internet kwam ik een berichtje tegen van Yorinde, slaapcoach van Lief Dromen. Deze slaapcoach sprak me wél aan. Waarom? Omdat het ging om een liefdevolle manier, waarbij we zouden gaan werken met een methode die voor ons goed zou aanvoelen. Niets over (steeds langer) laten huilen of andere dingen die me niet aanspraken.

Het grootste probleem met Hannah was eigenlijk dat ze niet zelf (terug) in slaap kon vallen. Altijd had ze mijn man of mij naast zich nodig. Bij de opvang huilde ze, en bij beide opa’s en oma’s viel ze eigenlijk alleen maar in oma’s armen in slaap. Tijd om er wat aan te veranderen, hopelijk kon deze slaapcoach ons helpen!

Stoel-op-de-kamer-methode

“Stoel op de kamer? Maar haar kamer is zo klein, daar past helemaal geen stoel” – dat was mijn eerste gedachte toen Yorinde me vertelde wat voor plan ze voor ons had. Gelukkig was dat ook helemaal niet nodig.

Yorinde had op basis van bijgehouden dagboekjes, het intakeformulier en het intakegesprek een slaapplan gemaakt voor Hannah. Er was een plan gemaakt waarbij wij steeds wat meer afstand zouden nemen van Hannah, en dat plan werd helemaal doorgesproken. Voelde iets niet goed voor ons – vonden we een volgende stap bijvoorbeeld te groot? – dan werd dat na overleg aangepast. Yorinde legde duidelijk uit waarom zij voor de methode had gekozen, wat we konden gaan doen en daarnaast gaf ze veel informatie over het slapen van kleine kinderen.

Aan de slag!

Vol goede moed gingen we aan de slag. De eerste avond duurde het bijna twee uur voordat Hannah – zonder dat een van ons ernaast lag, maar met mijn hand in haar handen – in slaap was gevallen. Ook de andere avonden duurde dat lang. Maar in de middagen ging het goed! En ook de nachten gingen na enkele dagen al een stuk beter. Waar we eerst soms wel een halve nacht naast Hannah moesten liggen, was daar na een week al veel verbetering te zien. Ze riep ons nog maar een paar keer per nacht, en alleen al door onze aanwezigheid, en soms door een slokje water, sliep ze vaak binnen een kwartier alweer verder.

Wat was het heerlijk om (het grootste deel van) de nacht weer lekker in eigen bed te kunnen slapen, en om allebei in ons eigen bed wakker te worden! Na twee weken riep Hannah ons eigenlijk elke nacht nog maar één keertje, ergens tussen elf en twee, waarna ze meestal binnen 10 minuten weer in slaap was gevallen. In de ochtend werd ze uit zichzelf wakker tussen half zeven en half acht. Heerlijk! Ook de middagdutjes gaan na twee weken prima – we hoeven er alleen maar bij te zitten tot ze in slaap valt.

Zelf in slaap vallen ‘s avonds

In de nachten horen we Hannah soms jammeren, maar vrijwel altijd valt ze weer zelf in slaap. Helaas wilde dat in de avonden nog niet vlotten. Na ruim een week duurde het ’s avonds nog gemiddeld anderhalf uur voordat Hannah in slaap viel – en het is na een tijdje best frustrerend om geduldig naast haar te blijven zitten! Samen met Yorinde bespraken we de opties; waarom zou Hannah er zo lang over doen? Al snel kwam Yorinde met een reden waar ik zelf nooit eerder aan had gedacht; Hannah had haar dag nog niet verwerkt als ze naar bed ging, er waren nog te veel prikkels voor haar.

Vanaf de avond dat ik, net voor ze ging slapen, met haar de dag door ging spreken (Wat heb je vandaag gedaan? Ben je naar de speeltuin geweest? Heb je vandaag koekjes gebakken?) was ze in bed al een stuk rustiger. Om de dag nóg beter te kunnen verwerken, zijn we de dag erna ook nog gaan wandelen voor Hannah naar bed toe ging. Ook die avond was Hannah veel rustiger en sliep ze weer wat sneller!

Hoewel het fijn zou zijn als Hannah nóg sneller in slaap zou vallen (het duurt nu nog ongeveer drie kwartier), zijn we al heel erg blij met de vorderingen van de afgelopen twee weken. Dat we ruim twee weken geleden ’s nachts nog uren bij haar in bed doorbrachten kunnen we ons nu al niet meer voorstellen. Dit was ons zonder de hulp van Yorinde niet gelukt!

Kan het ook zonder slaapcoach?

Als je écht wil, dan kan je misschien (deels) zonder slaapcoach. Die stoel-in-de-kamer-methode, daar had ik weleens van gehoord, maar we hadden er nooit wat mee gedaan. De slaapcoach is de stok achter de deur om écht aan de slag te gaan. Bovendien zijn er verschillende methodes voor de slaapproblemen die kinderen kunnen hebben. Een slaapcoach weet veel beter welke methode bij welke situatie past.

Slaapcoach Yorinde van Lief Dromen

Hoewel ik van de stoel-in-de-kamer-methode weleens had gehoord, was het nooit in mij opgekomen dat Hannah niet in slaap kon komen omdat ze alle prikkels van de dag nog niet verwerkt had. Doordat Yorinde dat wel heeft opgemerkt, duurt het nu al veel minder lang voordat Hannah in slaap valt.

Wat we vooral fijn vinden is dat we Hannah écht liefdevol zelf in slaap hebben leren vallen. Op een manier die bij ons past, zonder haar te laten huilen. Natuurlijk jammert ze weleens omdat ze het ergens niet mee eens is – bijvoorbeeld als we weer wat verder van haar weg gaan zitten – maar dat hoort er wat ons betreft bij.

Op dit moment heeft Hannah onze aanwezigheid in haar slaapkamer nog nodig, maar ik weet zeker dat ze over een tijdje helemaal zelf in slaap kan vallen. Mocht ons vierde kindje slaapproblemen hebben, dan zou ik zeker opnieuw contact opnemen met slaapcoach Yorinde van Lief Dromen!