Ga naar de inhoud

Wat kost een dreumes?

  • door
wat kost een dreumes wat kost een derde baby

Vorig jaar liet ik weten hoeveel geld we in het eerste jaar van onze zoon hadden uitgegeven aan onder andere kleding en voeding. Nu is hij inmiddels twee jaar! Hij eet meer, maar groeit minder, en hij vindt zijn speelgoed van een jaar geleden echt niet meer zo leuk. Daarnaast gaan we graag met hem op stap. Wat kost een dreumes? In deze blog vertel ik je wat wij tussen zijn eerste en tweede verjaardag aan Sam hebben uitgegeven.

Kleine disclaimer: De boodschappen die tot de ‘normale’ boodschappen behoren – zoals fruit en avondeten – heb ik niet meegerekend. Het is een onmogelijke opgave om het deel van de boodschappen dat Sam eet te berekenen. Als iets speciaal voor hem gekocht werd – nog wat potjes of opvolgmelk – dan heb ik dat wel meegeteld. Ook de kosten voor bijvoorbeeld gas, water en licht komen niet in dit rijtje voor, hoewel je natuurlijk ook daar kosten voor hebt. Ook de kinderopvang heb ik bij deze berekening niet meegeteld, maar de kosten daarvan lagen – voor gemiddeld 2-3 dagen per week, boven de € 3000 voor het hele jaar.

Speelgoed

Gelukkig heeft Sam voor zijn eerste verjaardag speelgoed gekregen waar hij een tijdje mee vooruit kon. Zo kreeg hij een speelgoedkeukentje, terwijl hij nog niet kon staan of lopen. Zelf hebben we niet veel speelgoed meer gekocht, maar in totaal gaven we toch nog € 152 aan speelgoed uit. Dit is inclusief sinterklaascadeautjes en cadeautjes voor zijn tweede verjaardag.

Verzorging

Billendoekjes, luiers, toetenboeners, wasgel en nog veel meer… Allemaal kosten die je ook in het tweede jaar hebt. Daarnaast moest Sam meerdere keren naar de kapper. In totaal gaven we hier tussen zijn eerste en tweede verjaardag € 374 aan uit.

Voeding

Sam heeft nog lang papflessen gedronken, gemaakt van granen en opvolgmelk. Ook gebruikten we nog af en toe potjes voor onderweg. De totale kosten voor voeding voor hem waren € 195.

Slaapkamer

Omdat Sam in oktober een zusje heeft gekregen, mocht hij naar een nieuwe slaapkamer; daarvoor hadden we wel wat nieuwe spullen nodig! We kochten onder andere nieuwe lakens, een nieuwe commode en een nieuwe kast bij Van Asten BabySuperStore. Ook zijn ‘slaapschaapje’ dat groen wordt als het tijd is om op te staan kochten we. De totale kosten voor de nieuwe slaapkamer waren € 352.

Kleding en schoenen

Hoewel Sam niet meer zo snel groeide als toen hij nog een baby was, moest er wel regelmatig nieuwe kleding gekocht worden. Nieuwe (winter)jas, nieuwe schoenen, nieuwe laarzen… Stiekem is dat best veel, als je het bij elkaar optelt. Ik kom aan een bedrag van € 583.

Woonkamer

Beneden in de woonkamer maakten we een speelhoek voor Sam, waar we onder andere het keukentje van zijn eerste verjaardag neerzetten. Om het in te richten kochten we nog een kast en wat opbergbakjes. Hier gaven we € 54 aan uit.

Andere noodzakelijke dingen

Sam groeide uit zijn slaapzakken, had kinderbestek nodig en we kochten een extra traphekje voor de zolder. Naamlabels voor zijn kleding en schoenen voor de opvang. Een nieuwe rugzak voor de opvang, omdat de luiertas door werd geschoven naar Emily. Een fietsstoeltje voor achterop. In totaal kostten deze dingen ons € 188.

Extra’s en leuke dingen

Tijdens dagjes uit of uit eten mag Sam natuurlijk mee! We gingen meerdere keren uit eten en naar (binnen)speeltuinen. We gingen zonder Sam uit eten en er kwam een oppasmeisje om op Sam te letten. Ook gingen we met Sam naar muziekles. Daarnaast kochten we een draagzak die we tijdens onze vakantie vaak gebruikt hebben.

Noodzakelijk? Nee. Leuk? Ja! Totale kosten: € 380

Wat kost een dreumes?

De totale jaarlijkse kosten voor onze dreumes: € 2278. Is het veel of weinig? Eigenlijk heb ik geen idee… Hoewel ik altijd dacht dat wij niet zoveel uitgeven aan onze kinderen, schrik ik toch wel van deze bedragen…

Hoewel, volgens het Nibud kost een kind tot twaalf jaar meer dan € 50.000, wat neerkomt op meer dan €4000 per jaar. Dan valt dit bedrag nog wel mee.

Meer lezen over de kosten van een baby?

Op deze pagina staan affiliate links. Als jij iets bestelt via een van deze links, ontvang ik een klein bedrag. Je steunt mij en mijn werk zonder dat het jou meer kost.