Ga naar de inhoud

Wat kosten kinderen per maand?

  • door
wat kosten kinderen per maand

Je zou denken dat ik inmiddels alle kosten wel gehad heb; kleding, schoenen, luiers, speelgoed, vakanties… Maar nee, er zijn nog meer kosten die ik maandelijks voor de kinderen maak! Ook in deze blog heb ik de uitgaven van de afgelopen twaalf maanden op een rij gezet om tot een beter overzicht te komen; de ene maand geef ik namelijk veel meer uit dan een andere maand. Wat kosten kinderen per maand? Lees in deze blog wat ik nog meer uitgeef aan de kinderen.

Wat geef ik nog meer uit aan mijn kinderen?

Sommige dingen in deze blogs zijn ‘extra’s’, zoals de dagjes uit. Andere dingen zijn écht nodig. Van enkele dingen twijfel ik; sommige mensen zullen het als noodzakelijk zien, andere mensen als extraatjes.

Wat geef ik uit aan dagjes uit en uit eten?

Een dagje Efteling, meerdere keren naar een indoorspeelparadijs, een keertje naar de bioscoop, een ijsje bij de HEMA, een familiedag, een keertje uit eten, samen met je kind sporten… Allemaal dingen die niet noodzakelijk zijn, maar wél leuk. In totaal waren we afgelopen jaar € 337,20 kwijt aan deze dingen. Hannah was in de meeste gevallen gratis (of ging niet mee) – pas de laatste keer dat we gingen moest zij ook entree betalen in het speelparadijs. Voor mij klinkt het totaalbedrag als veel geld, maar als ik dan bedenk dat het € 14,05 per kind per maand is (als ik Hannah niet mee zou rekenen), dan vind ik het wel meevallen.

Wat geef ik uit aan feestdagen?

En dan bedoel ik niet de cadeautjes voor de feestdagen, maar aan bijvoorbeeld decoratie en knutselspullen. Een kerstboompje voor op de kamer van de kinderen, een pietenpak, carnavalskleding en verf voor paaseieren. In totaal gaf ik daar (Sinterklaas, Kerstmis, Pasen, carnaval en Koningsdag) € 73,65 aan uit. Is dat veel? Ik weet het niet. Er zitten veel dingen tussen die nog jaren mee kunnen of die doorgeschoven kunnen worden naar het volgende kind.

Wat geef ik uit aan cadeautjes, traktaties en verjaardagen?

Let op: het gaat hierbij niet om de cadeautjes voor de kinderen zelf.

Het afgelopen jaar hebben we de verjaardagen van Emily en van Hannah nogal uitgebreid gevierd, en dat heeft behoorlijk veel geld gekost (maar ze hebben ook veel cadeaus en cadeaubonnen gekregen). Daarnaast valt in deze categorie ook de kosten voor de traktaties en de cadeautjes voor de juffen op school en op de opvang. In totaal gaf ik aan de verjaardagen, cadeautjes en traktaties € 320,32 uit. Ik vind het veel! Daarin zaten natuurlijk wel drie taarten, nieuwe versieringen, drie keer trakteren, cadeautjes voor de juffen en bij elke kinderverjaardag kwam de familie ook eten. Hopelijk is dit bedrag volgend jaar wel wat lager… Misschien volgende keer een eenvoudigere lunch of avondmaaltijd doen bij de verjaardagen?

Wat geef ik uit aan overige dingen die echt nodig zijn?

Wat hebben we afgelopen jaar nog meer gekocht aan noodzakelijke dingen? Voor Emily en Hannah kochten we id-kaarten (maar als we niet op vliegreis waren gegaan hadden we dat niet noodzakelijk gevonden). We kochten een babyzitje voor in de fietskar zodat Hannah in de fietskar kon, en we kochten (alweer ja) nieuwe autostoelen. Een Maxi-Cosi of autostoel voor een baby zou ik zelf nooit via Marktplaats aanschaffen, maar de groep 2/3 stoel waar Sam nu in zit hebben we wel op Marktplaats gekocht. Daarnaast kochten we dekbedovertrekken, opbergbakken voor onder andere knutselspullen en speelgoed op de slaapkamer, armbandjes met telefoonnummer, een kalender, een paraplu en betaalden we de ouderbijdrage van school

Totaalbedrag: € 278,68

Wat geef ik uit aan overige dingen die niet noodzakelijk zijn?

Eerlijk gezegd kon ik maar weinig dingen vinden die in deze categorie thuishoren. Hopelijk betekent dat dat ik weinig niet-noodzakelijke dingen koop 😉. Wel gaf ik geld uit voor Sam aan een vloerkleed voor op zijn slaapkamer. Is dat noodzakelijk? Wat ons betreft wel, want hij speelt regelmatig op zijn slaapkamer en in de winter is dat niet fijn op een koude laminaatvloer. Ook kocht ik voor Sam een schoolfotoboek en een opgroeiboek, om alle mooie momenten op te kunnen schrijven. Daarnaast kocht ik (uiteraard) zijn schoolfoto’s. Is dat noodzakelijk? Niet echt, denk ik, maar ik vind het wel leuk om die te hebben! (Maar wat zijn die dingen duur tegenwoordig! Ik betaalde € 27,50 voor twee foto’s…) In totaal waren de kosten voor Sam € 125,30. Ook volgde ik samen met mijn partner een cursus EHBO voor baby’s en kinderen. Noodzakelijk? Misschien wel, of niet? Dat kostte ons € 199,50.

Wat gaven we afgelopen jaar uit?

Als je alle drie de blogs gelezen hebt zul je misschien al een idee hebben hoeveel we hebben uitgegeven; € 5846,84 is het totaalbedrag. (En dan zijn boodschappen, elektriciteit, water en andere kosten die hoger worden als je een kind hebt niet eens meegerekend… Ook de kinderopvang zit hier niet in. Daarentegen heb ik ook de kinderbijslag er niet af getrokken.) Dat klinkt als een enorm bedrag! Misschien wordt het tijd dat ik nóg meer ga besparen. Hoe zal ik dat gaan doen? Daar ga ik even over nadenken… Wordt vervolgd!

Lees hier de overzichten van het schooljaar:

Op deze pagina staan affiliate links. Als jij iets bestelt via een van deze links, ontvang ik een klein bedrag. Je steunt mij en mijn werk zonder dat het jou meer kost.