Ga naar de inhoud

Wat waren afgelopen jaar de uitgaven aan… speelgoed?

  • door
wat geef ik uit aan speelgoed - uitgaven speelgoed

Ook dit jaar heb ik op een rijtje gezet wat ik heb uitgegeven aan speelgoed. Wat wordt er gezien als speelgoed? Net als vorige keer vond ik dat erg lastig. Want een educatief spelletje of een boek, is dat ook speelgoed? Voor mezelf heb ik het speelgoed ingedeeld in categorieën, om een wat duidelijker overzicht te krijgen aan wat voor speelgoed het geld wordt uitgegeven. Wat waren de uitgaven aan speelgoed afgelopen jaar?

Wat geef ik uit aan… knutselspullen?

In totaal gaf ik € 112,91 uit aan knutselspullen. Is dat veel of weinig? Met drie kinderen die regelmatig knutselen is dat per kind een bedrag van € 3,14 per maand. Dat kan niet veel lager, toch?

Wat geef ik uit aan… buitenspeelgoed?

We vinden het belangrijk dat onze kinderen graag buitenspelen en vinden het niet erg om daar wat geld aan uit te geven. Afgelopen jaar was dat bedrag maar liefst € 160! Daar schrok ik van, tot ik me realiseerde wat ik daarvan had gekocht. Aan het eind van de winter kochten we (in de uitverkoop) een slee, en in oktober had ik bij een faillissementsuitverkoop twee paar skates/schaatsen en twee stepjes gekocht. Ook kocht ik bijvoorbeeld beschermers voor het skaten en een waterpistool voor Hannah, want de andere twee hadden er al één. Als je bedenkt dat ik € 160 uit heb gegeven aan al die dingen, dan vind ik dat helemaal niet zoveel!

Wat geef ik uit aan… auto- en vakantiespeelgoed?

Vorig jaar had ik wat nieuwe dingen gekocht voor in de auto en op vakantie, omdat we toen een lange reis naar Mallorca gingen maken. Omdat ze dat speelgoed alleen tijdens vakanties en lange autoritten zien, blijft het leuk! Het was dit jaar dan ook niet per se nodig om er wat bij te kopen, en dat heb ik ook niet veel gedaan. Nog geen € 7 heb ik afgelopen twaalf maanden uitgegeven aan auto- en vakantiespeelgoed! Netjes, toch?

Wat geef ik uit aan… boeken?

Onze kinderen zijn dol op lezen en wij lezen ze dan ook regelmatig voor; sowieso elke avond voor het slapengaan. Afgelopen jaar gaf ik € 26,73 uit aan boeken. Dat vind ik niet veel, als je bedenkt dat er dagelijks door drie kinderen gebruik van wordt gemaakt!

Wat geef ik uit aan… educatief speelgoed en spelletjes?

We spelen graag spelletjes met de kinderen, maar moeten daar wel af en toe tijd voor maken! € 80,72 heb ik uitgegeven aan educatief speelgoed en spelletjes dit jaar. Wat ik er allemaal van gekocht heb? Onder andere kaartenhouders, Set Junior, Stef Stuntpiloot, Risk Junior, Levensweg Junior, Ligretto… En ja, allemaal in de uitverkoop of in de aanbieding, anders was ik veel meer geld kwijt geweest!

Wat geef ik uit aan… LEGO?

Inmiddels heb ik niet één, maar drie kinderen die graag met LEGO spelen. Voor pakjesavond en de vierde verjaardag van Emily heb ik dan ook al wat LEGO klaarliggen. Ik gaf daar dit jaar iets meer dan € 100 aan uit. Maar ook voor Hannah ligt al een setje klaar voor sinterklaasavond – ook al is ze er eigenlijk nog te klein voor, ze speelt er nu al regelmatig mee. Dan valt dit bedrag wel mee, toch?

Wat geef ik uit aan… extra speelgoed?

Naast bovenstaande categorieën kocht ik ook nog speelgoed waarvan het meeste echt niet nodig is geweest, maar waar de kinderen wel vaak mee spelen! Zo kochten we een extra V-Tech Marble Rush baan voor Sam die hij met Sinterklaas heeft gekregen, kochten we een poppenhuis met allerlei toebehoren voor Emily’s derde verjaardag en – het duurste – bestelden we een set met acht stenen van Stapelstein. Totaalbedrag: € 288,22. Oeps! Maar als ik dan bedenk dat Sam meerdere keren per week met zijn knikkerbaan speelt, Emily vrijwel dagelijks met het poppenhuis dat op haar kamer staat, en dat de Stapelstein die Hannah voor haar tweede verjaardag heeft gekregen elke dag meerdere keren gebruikt worden, dan denk ik dat het dit geld wel waard is geweest!

Wat geef ik uit aan speelgoed?

Het totaalbedrag dat ik aan speelgoed heb uitgegeven komt daarmee op € 781,75. Als ik dat omrekenen naar het bedrag per kind per maand, dan is dat iets meer dan € 20. Dat klinkt al een stuk lager, toch?

Wat heb ik écht uitgegeven aan speelgoed?

Niet al het nieuwe speelgoed hebben we zelf betaald. Dankzij enkele waardebonnen die we nog hadden liggen, én het budget dat we van de opa’s en oma’s krijgen om cadeautjes voor sinterklaas (bij hen thuis) te vieren, was ik zelf maar € 556,75 kwijt aan speelgoed. Is dit veel of is dit weinig? Het klinkt misschien als een hoog bedrag, meer dan € 500, maar als je bedenkt wat ik daarvoor gekocht heb – alleen voor de Stapelstein en het buitenspeelgoed zit ik al bijna aan € 350! – dan vind ik het totaalbedrag wel meevallen.

Natuurlijk zou het ook veel minder kunnen zijn, want er is afgelopen jaar echt wel speelgoed gekocht dat niet nodig was, maar dat vooral leuk was. Wat denken jullie? Waren mijn budgetvoorspellingen van een jaar geleden een beetje in de goede richting, of heb ik dit jaar (veel) meer uitgaven aan speelgoed gedaan?

 

Ben je benieuwd naar de andere overzichten? Je leest ze hier:

Op deze pagina staan affiliate links. Als jij iets koopt via een van deze links, ontvang ik een klein bedrag. Je steunt mij en mijn werk zonder dat het jou meer kost.