Ga naar de inhoud

Bespaarchallenge – Besparen op de boodschappen, maar wel gezond blijven eten. Hoe dan?

bespaarchallenge - albert heijn - hoe ik mijn boodschappen doe - uitgaven boodschappen

Ik neem je mee in mijn nieuwe bespaarchallenge! Altijd probeer ik te besparen op de boodschappen. Toen ik nog geen kinderen had ging ik gerust naar meerdere winkels voor de goede aanbiedingen en was ik wekelijks in een budgetsupermarkt te vinden omdat groente en fruit daar toch echt goedkoper zijn.

De laatste jaren bestellen we voornamelijk online. Het is iets duurder, maar wel ontzettend handig als je kinderen hebt. Je hoeft de deur niet uit – hoewel een bezoekje aan de supermarkt tijdens de (eerste) lockdown als een uitje voelde.

Als ik nu bij een budgetsupermarkt kom neem ik nog steeds groente en fruit daar mee en bij de online bestelling probeer ik vooral de wat grotere (voordeel)verpakkingen mee te bestellen.

Niet besparen op gezond eten

Maar (sommige) producten worden nu eenmaal duurder. Hoewel ik altijd probeer om te besparen op de boodschappen, vind ik het wél belangrijk om gezond te blijven eten. Dus hoe kan ik besparen op boodschappen, terwijl groenten en/of fruit soms duurder zijn dan een zak chips of een pak koekjes?

Dat bracht me op een idee; in 2022 wil ik gaan besparen op ‘lekkere’ boodschappen, en wil ik vooral gezond blijven eten. Natuurlijk wil ik groente en fruit nog steeds het liefst voor een zo laag mogelijke prijs kopen, maar ik vind het belangrijker dat ik het blijf kopen en dat ik bespaar op de lekkere dingen. Dit wil niet zeggen dat ik helemaal geen lekkere dingen meer mag kopen, maar wel dat het wat minder mag zijn.

Mijn bespaarchallenge

Om uit te zoeken wat ik aan lekkere dingen uitgeef, maar ook aan andere categorieën boodschappen, heb ik alle boodschappenlijstjes van december bewaard. Ik heb alle producten gesorteerd in vier categorieën: groenten en fruit, brood en beleg, avondeten, lekkere dingen. (En koopzegels, maar die reken ik voor deze bespaarchallenge even niet mee. Ook huishoudelijke producten die ik nog wel eens onder de categorie ‘boodschappen’ liet staan, staan nu apart.) Hierna heb ik gekeken; wat heb ik in totaal uitgegeven aan boodschappen en wat heb ik per categorie uitgegeven? Hoeveel procent is dat van het totaalbedrag van de boodschappen?

Ik kwam, voor de maand december, tot de volgende conclusie:

Groenten en fruit 21 %
Brood, beleg, zuivel 32 %
Avondeten 17 %
Lekker eten 30 %

Eerlijk gezegd weet ik niet of dit een realistische verdeling is. Bij een goede aanbieding sla ik groot in, en duurt het meerdere maanden voordat het is opgegeten. Bovendien was het december, en in die maand zijn de verleidingen toch altijd al groot om wat extra lekkere dingen te kopen… En dat blik afbakcroissantjes en die (dure) kerstafbakbroodjes; vallen die dan in de categorie ‘Brood, beleg en zuivel’ of in de categorie ‘Lekker eten’? Ik weet nog niet of ik handige categorieën heb bedacht, maar de enige manier om daarachter te komen is door er gebruik van te maken.

Daarom ga ik in januari en februari ook weer op deze manier het boodschappenoverzicht maken. Op basis van deze drie maanden kan ik zien wat ik gemiddeld uitgeef per categorie, met natuurlijk als doel om in de daaropvolgende maanden ervoor te zorgen dat het percentage van de categorie lekker eten omlaaggaat, en het percentage van de categorie groenten en fruit omhooggaat!

Heb jij op deze manier al weleens naar je boodschappen gekeken?

 

Meer lezen over besparen op je boodschappen?

Op deze pagina staan affiliate links. Als jij iets bestelt via een van deze links, ontvang ik een klein bedrag. Je steunt mij en mijn werk zonder dat het jou meer kost.