Ga naar de inhoud

Besparen op uitgaven voor kinderen

  • door
besparen op uitgaven voor kinderen - overige uitgaven kinderen

Een kind is zo duur als je het zelf maakt, heb ik weleens gehoord. En dat klopt, vind ik. Het scheelt nogal of je altijd merkkleding koopt, of niet. Of je altijd A-merken koopt, of niet. Koop je tweedehands, of koop je alles nieuw? Wat voor uitjes je doet met/voor je kind. Ik had het idee dat ik altijd wel prijsbewust bezig was, en niet zoveel geld uitgaf, maar nu ik alles op een rijtje heb gezet ben ik toch geschrokken. Tijd om dat te veranderen, misschien kunnen we besparen op uitgaven voor kinderen.

Wat gaf ik in schooljaar 2021/2022 uit aan de kinderen?

Voor de volledigheid heb ik de uitgaven hieronder nog eens op een rijtje gezet. Daarna laat ik per categorie weten of ik verwacht dat ik er komend schooljaar op kan besparen.

Uitgaven in 2021/2022 voor drie kinderen
Luiers, billendoekjes en verzorging 451
Vakantie 1529,67
Kleding en schoenen 1871,34
Speelgoed: knutselen en tekenen 66,91
Speelgoed: buitenspeelgoed 37,71
Speelgoed: auto- en vakantiespeelgoed 50,23
Speelgoed: boeken 68,88
Speelgoed: educatief en spelletjes 38,18
Speelgoed: LEGO 186,72
Speelgoed: extra speelgoed 211,55
Dagjes uit 337,2
Feestdagen 73,65
Traktaties en verjaardagen 320,32
Noodzakelijk 278,68
Niet-noodzakelijk 324,8
Totaal 5846,84

Luiers en billendoekjes

Kan ik hierop besparen? Dat hangt er vooral vanaf wanneer Emily zindelijk wordt! Eén kind minder in de luiers zal een groot verschil maken.

Vakantie

De bedoeling is dat we dit schooljaar alleen op ‘zomer’vakantie gaan en een keer een weekendje weg. Maar misschien denken we daar in de herfst of de winter wel heel anders over en besluiten we om in de winter nog op vakantie naar de zon te gaan. Dat is de laatste keer dat het kan, want vanaf maart 2023 is Sam leerplichtig en kunnen we niet meer buiten de schoolvakanties op vakantie. Omdat we meer moeten gaan betalen voor Hannah en omdat we volgend jaar in de zomer niet meer buiten het hoogseizoen op vakantie kunnen, verwacht ik niet dat we hier enorm veel op kunnen besparen.

Kleding en schoenen

Ik zou willen dat ik hierop kan besparen, maar ik wil wel dat mijn kinderen er leuk uitzien en goede schoenen vind ik belangrijk. Ik koop echter zelden merkkleding, maar probeer eerst altijd leuke dingen te kopen bij de goedkopere winkels: Zeeman, H&M, HEMA, Wibra, Kik, Takko Fashion, Scapino… Welke ben ik nog vergeten? Wel ga ik ervan uit dat mijn kinderen het komende jaar wat minder hard groeien en dat kleding misschien wat langer past, want ook dat scheelt veel geld!

Speelgoed: knutselspullen

Eigenlijk vind ik dit wel een prima bedrag, zeker als het voor drie kinderen is. Twee euro per kind per maand aan knutselspullen, dat klinkt toch niet als veel? Stickers, kleurboeken, stiften… dat moet lukken!

Buitenspeelgoed

Alle kinderen hebben fietsen waar ze op passen en ik verwacht dat dat over een jaar ook nog zo is – en als iets niet meer past dat het dan doorgeschoven kan worden. Er komt vast wel wat nieuw buitenspeelgoed bij (er gaat immers ook af en toe wat weg als het kapot is) maar opnieuw zo’n €40 aan buitenspeelgoed uitgeven vind ik een mooi streven voor komend jaar.

Auto- en vakantiespeelgoed

Hier hoop ik flink op te besparen! Hoewel ruim € 50 niet veel is als je naar het totaalbedrag kijkt, wil ik hier toch veel minder aan uitgeven. We hebben nu immers genoeg waar we hopelijk nog jaren mee vooruit kunnen. Misschien een euro of 20?

Boeken

Ik wil niet besparen op boekjes, omdat ik het belangrijk vind dat kinderen het leuk vinden om te lezen, maar inmiddels hebben we er al veel! Misschien dat er nog een paar bij komen, maar dat zou met een budget van € 40 toch wel moeten lukken?

Educatief en spelletjes

Eerlijk gezegd vind ik dat we maar weinig hebben uitgegeven aan spelletjes afgelopen jaar, want spelletjes zijn best duur! Komend jaar mag ik er best wat meer aan uitgeven, maar alleen als de spelletjes leuk genoeg zijn.

LEGO

Inmiddels hebben we al een voorraad LEGO in huis voor 5 december en verjaardagen, dus ik verwacht daar komend jaar een stuk minder aan uit te geven. (Overigens zou ik LEGO het liefst in een andere categorie willen plaatsen, maar ik weet niet goed in welke. Misschien in ‘extra speelgoed’? Want nóg meer LEGO is misschien niet nodig.)

Extra speelgoed

Dit bedrag moet omlaag! Want ze hebben al genoeg. Al zal er altijd wel speelgoed gekocht worden dat niet perse nodig is, maar dat wel heel leuk is!

Dagjes uit

Ik denk niet dat ik hier komend jaar op kan besparen. Natuurlijk zou ik kunnen besparen door niet of door minder vaak op pad te gaan, maar het afgelopen jaar was Hannah vrijwel altijd gratis. Inmiddels is dat niet meer zo en daarom verwacht ik komend jaar eerder meer kwijt te zijn aan dagjes uit dan minder – al ga ik natuurlijk wel proberen het bedrag zo laag mogelijk te houden, maar wél leuke dingen te doen.

Feestdagen

Omdat ik afgelopen jaar veel spullen heb gekocht (pietenpakken, kerstboompjes, knutselspullen voor feestdagen) verwacht ik dat ik komend jaar minder uit ga geven aan de feestdagen. Vrijwel alle spullen heb ik nog in huis!

Traktaties en verjaardagen

Ik hoop dat komend jaar de verjaardagen ons wat minder zullen kosten. Misschien kunnen we goedkopere taarten kopen, of wat minder luxe eten aanbieden bij de lunch of het avondeten. Wel vind ik het belangrijk dat de kinderen een leuke verjaardag hebben!

Noodzakelijke kosten

Ik verwacht dat we weinig dingen nodig hebben komend jaar, maar er zal altijd wel iets nodig zijn. Een nieuwe id-kaart voor Sam, maar als het goed is voorlopig geen nieuwe kinderkamer of andere nieuwe dingen; het lijkt erop dat we overal nog even mee vooruit kunnen. (Maar misschien denk ik daar over een half jaar wel heel anders over.)

Niet-noodzakelijke dingen

Hopelijk kan ik hierop dit jaar flink besparen. Hoewel we (bijvoorbeeld) dit jaar geen EHBO-cursus gaan doen, wil ik wél weer de schoolfoto’s van Sam (en ook van Emily) kopen en wil ik ook voor Emily een schoolfotoboek hebben om alle foto’s in te bewaren. Wat er aan andere kosten nog bij zal komen? Ik heb nog geen idee…

Voor het overzicht heb ik alles in onderstaande tabel gezet: Wat heb ik afgelopen jaar uitgegeven en wat heb ik als doel om volgend schooljaar (maximaal) uit te geven? Het zou fijn zijn als dat zou lukken, ondanks dat de drie kinderen steeds groter worden!

Uitgaven in 2021/2022 Doel in 2021/2022
Luiers, billendoekjes en verzorging 451 400 *hangt ervan af wanneer Emily zindelijk is
Vakantie 1529,67 1000
Kleding en schoenen 1871,34 1500
Speelgoed: knutselen en tekenen 66,91 72
Speelgoed: buitenspeelgoed 37,71 40
Speelgoed: auto- en vakantiespeelgoed 50,23 20
Speelgoed: boeken 68,88 40
Speelgoed: educatief en spelletjes 38,18 50
Speelgoed: LEGO 186,72 50
Speelgoed: extra speelgoed 211,55 125
Dagjes uit 337,2 325
Feestdagen 73,65 20
Traktaties en verjaardagen 320,32 200
Noodzakelijk 278,68 150
Niet-noodzakelijk 324,8 50
Totaal 5821,84 4042

 

Wat denk jij? Is het realistisch? Ga jij ook proberen te besparen op uitgaven voor kinderen?

Lees hier de overzichten van het afgelopen schooljaar:

Op deze pagina staan affiliate links. Als jij iets bestelt via een van deze links, ontvang ik een klein bedrag. Je steunt mij en mijn werk zonder dat het jou meer kost.