Ga naar de inhoud

Hoe ik mijn boodschappen doe

  • door
bespaarchallenge - albert heijn - hoe ik mijn boodschappen doe - uitgaven boodschappen

De meeste boodschappen worden bij ons gedaan bij Albert Heijn. Op onregelmatige tijden laat ik via AH – voor het goedkoopste tarief – mijn boodschappen bezorgen. Vaak is dat twee keer per maand, soms drie en in een enkel geval vier keer per maand. Dit hangt af van de aanbiedingen bij die winkel. In deze blog deel ik hoe ik mijn boodschappen doe.

Albert Heijn

Bij de Albert Heijn heb ik een lijstje met mijn standaardboodschappen. Veel van deze producten zijn van een basic merk (wat goedkoper is dan het huismerk). Door online te bestellen is er een ruim assortiment van dit merk aanwezig, net als van de ‘goedkoopjes’ zoals Albert Heijn de goedkoopste producten zelf noemt. In een (kleinere) AH-winkel gebeurt het me nog weleens dat een product niet beschikbaar is.

Inmiddels laten wij al een jaar of zes de boodschappen bezorgen via Albert Heijn en we zijn nog steeds tevreden. Het kost me elke keer € 2,50 of € 2,95 aan bezorgkosten, maar het bespaart me heel veel tijd én het is prettig dat ik niet met drie kleine kinderen naar de supermarkt hoef te gaan. Ik heb weleens gekeken naar een bezorgbundel, maar omdat ik niet wekelijks bestel en omdat ik alleen gebruik maak van de goedkoopste bezorgtijden zou ik daarmee duurder uit zijn.

Basisproducten

De prijzen van basisproducten schelen in de verschillende winkels niet zo veel. Of ik die nu koop bij Albert Heijn, Jumbo, Nettorama of ergens anders; een pak melk of een heel brood is vrijwel overal even duur. Voor mij maakt het niet uit waar ik deze koop. Het makkelijkst is wel als het bezorgd wordt, vooral als de voorraad van alle basisproducten (bijna) op is.

Folderaanbiedingen

Elk weekend check ik de folders van de supermarkten waar ik weleens langs kom – en dat zijn er genoeg; Albert Heijn, Jumbo, Lidl, Aldi, Nettorama, PLUS en Coop (al wordt die laatste op termijn ook een PLUS). In de folderapp die ik gebruik sla ik alle aanbiedingen op.

Waar haal ik deze week de boodschappen?

Na het checken van de folders kijk ik naar welke winkels ik komende week wil gaan. In welke winkel zijn deze week écht goede aanbiedingen? En: bij welke winkel kom ik deze week in de buurt? Maar ook: hoe is het met onze voorraad? Hoeveel van onze basisproducten hebben we nog nodig? Als er bij de Albert Heijn vrijwel geen goede aanbiedingen zijn en we hebben nog wat melk, yoghurt, brood, et cetera in huis, dan doe ik bij die winkel geen bestelling óf ik plan de bestelling in aan het eind van de week als de meeste basisproducten naar verwachting op zijn. Als er een andere winkel is waar veel goede aanbiedingen zijn dan ga ik daar langs – bij sommige winkels alleen voor de aanbiedingen en misschien een paar basisdingen, maar bij andere winkels probeer ik dan een moment te plannen waarop ik zonder kinderen naar de winkel kan zodat ik ook de basisproducten mee kan nemen.

Elke winkel heeft producten die goedkoper zijn

Elke supermarkt heeft wel producten die daar goedkoper zijn dan in andere winkels; zo is bij de Nettorama de broccoli goedkoper dan de voordeelzakken van de Albert Heijn, heeft de PLUS kleine eierkoeken voor € 0,90 terwijl deze bij de Albert Heijn € 1,09 zijn en heeft de Nettorama goedkope aardappelproducten in de vriezer. Bij de Coop is het bakpapier het goedkoopst, en als ik veel groenten of fruit nodig heb, ga ik een keertje naar de Lidl, Aldi of Nettorama.

Combineren

Ik rij nooit ‘zomaar’ naar een supermarkt – tenzij ik echt veel nodig heb. Ga ik een keer ’s avonds speciaal naar de Nettorama? Dan koop ik daar flink wat producten – en de Aldi ligt op de route naar de Nettorama dus dan loop ik daar ook weleens binnen.

Heb ik in het winkelcentrum iets groots of veel nodig en moet ik de auto betaald parkeren? Dan doe ik voor minimaal € 10 boodschappen bij de Jumbo omdat je dan een gratis parkeerkaartje krijgt. (Er is altijd wel iets wat ik nodig heb, genoeg om aan € 10 te komen, en anders koop ik iets voor de voorraad.)

Hebben ze bij de Lidl goede aanbiedingen? Dan probeer ik een Lidl Too Good To Go-pakket te scoren én loop ik vaak nog even bij de naastgelegen Albert Heijn binnen voor ofwel aanbiedingen, ofwel enkele basisproducten die daar goedkoper zijn dan bij de Lidl.

Voorbeelden

Komende week moet ik bij de Scapino in het centrum een pakketje halen – dat laat ik altijd daar bezorgen, aangezien thuisbezorgen ongeacht de hoogte van het bestelbedrag € 3,95 kost. Ook bij de Kruidvat deed ik een bestelling die te goedkoop was voor gratis thuisbezorging. Deze pakketjes ga ik tegelijkertijd ophalen. In dit geval ga ik op de fiets, en kom ik langs een Jumbo waar ik misschien wat aanbiedingen meeneem. Zijn de pakketten wat groter? (Laatst moest ik wel met de auto toen ik enkele dozen luiers had besteld.) Dan probeer ik het te combineren met meer boodschappen in een supermarkt daar in de buurt.

Moet ik naar de bibliotheek? Dan combineer ik dat met boodschappen doen bij de Nettorama, die daar in de buurt is.

De PLUS bevindt zich in een andere plaats. Niet te ver weg, maar ik kom daar niet zomaar langs. Ik zorg altijd dat ik dat combineer met een familiebezoekje of aanbiedingen in een andere winkel die daar vlakbij ligt. Een goede aanbieding is leuk; laatst was bij de PLUS een set stoplichtpaprika’s € 0,99, terwijl ik in alle andere winkels € 1,99 moest betalen. Maar voor € 1 verschil ga ik niet omrijden; dan ben ik die ‘winst’ kwijt aan benzine.

Hoe ik mijn boodschappen doe, die manier werkt voor mij, maar die manier werkt natuurlijk niet voor iedereen. Op welke manier plan en doe jij je boodschappen?

Meer lezen over besparen op je boodschappen?

Op deze pagina staan affiliate links. Als jij iets bestelt via een van deze links, ontvang ik een klein bedrag. Je steunt mij en mijn werk zonder dat het jou meer kost.