Ga naar de inhoud

Kinderbijslag voor een vierde kindje

  • door
altijd met korting kopen - kinderbijslag voor een vierde kindje - kinderopvangtoeslag krijgen - makkelijk geld verdienen

Een van de reacties die wij kregen op onze vierde zwangerschap was: “Oh, dan krijg je nóg meer kinderbijslag.” Geloof me, dat is niet de reden dat wij voor een vierde kindje zijn gegaan. Maar het maakte me wel nieuwsgierig; wat zouden we extra krijgen voor een vierde kindje? Hoeveel kinderbijslag krijg je voor een vierde kindje? En hoeveel kindgebonden budget krijg je voor een vierde kindje?

Tja, dit blijft natuurlijk deels een blog over geld en besparen. Dus het gaat er niet alleen om; wat geef je allemaal uit aan een eerste, tweede, derde of vierde kindje, maar ook; wat krijg je voor een vierde kindje? Ik heb het voor je uitgezocht!

Kinderbijslag voor een vierde kindje

Voor elk kind tot achttien jaar ontvang je elk kwartaal kinderbijslag. Je inkomen heeft geen invloed op het bedrag van de kinderbijslag. Het maakt ook niet uit hoeveel kinderen je hebt. De kinderbijslag wordt hoger als je kind ouder wordt, bij de leeftijden van zes en twaalf wordt het bedrag verhoogd. Op dit moment is de kinderbijslag per kind per kwartaal € 269,76. Dat is een bedrag van € 89,92 per maand. Omdat de kinderbijslag pas na het einde van een kwartaal wordt uitbetaald en je pas kinderbijslag ontvangt vanaf het eerste volledige kwartaal nadat je kindje is geboren, zullen wij voor ons vierde kindje pas in april 2024 kinderbijslag gaan ontvangen.

Kindgebonden budget voor een vierde kindje

Bij het kindgebonden budget maakt het wél uit wat je inkomen is, en hoeveel kinderen je hebt. Om te berekenen wat je aan kindgebondenbudget ontvangt voor een vierde kindje heb ik wat proefberekeningen gemaakt op de website van de Belastingdienst. En wat bleek? Je inkomen maakt bij een vierde kindje niet meer uit (tenzij het gezamelijke inkomen meer dan € 100.000 is, maar dat is bij de meeste gezinnen niet het geval), terwijl dat bij een eerste of tweede kindje wel zo is! Of je nu een minimuminkomen hebt of boven modaal verdient; voor een vierde kindje ontvang je ongeveer € 127 per maand extra aan kindgebondenbudget (tenzij je meer dan € 100.000 aan inkomsten hebt). Dat is, zeker in combinatie met de kinderbijslag, een mooi bedrag!