Ga naar de inhoud

Wat geef ik uit aan speelgoed?

  • door
wat geef ik uit aan speelgoed - uitgaven speelgoed

Al (ver) voor de geboorte van ons eerste kind hield ik bij wat er per maand uitgegeven werd. Ook toen we in verwachting waren van ons eerste kind werd door mij nauwkeurig bijgehouden wat we allemaal uitgaven. Inmiddels is ons oudste kind vier, de middelste wordt over minder dan twee maanden drie en de jongste is nu vijftien maanden. Hoeveel wordt er per maand uitgegeven aan de kinderen? In een vorige blog liet ik al weten wat er gemiddeld per maand wordt uitgegeven aan kleding, luiers en vakantie. Deze keer: Wat geef ik uit aan speelgoed?

Wat geef ik uit aan speelgoed?

Ik vind het lastig om dit te zeggen, want; wat wordt er precies als speelgoed gezien? Om het voor mezelf op een rijtje te zetten heb ik een overzicht gemaakt. Ik houd bij (per kind, en voor alle kinderen) wat er per maand wordt uitgegeven aan overige dingen (= noodzakelijke dingen) en aan extra dingen (bijvoorbeeld uitjes). Ik heb het speelgoed dat ik afgelopen jaar voor de kinderen heb gekocht geprobeerd te verdelen in categorieën (knutselen, buitenspeelgoed, auto- en vakantiespeelgoed, educatief speelgoed en spelletjes, boeken, LEGO en extra speelgoed).

Wat geef ik uit aan… knutselspullen?

Stickers, stiften, verf, klei… Alles hebben we hier in huis! Afgelopen jaar gaf ik € 66,91 uit aan knutselspullen (en een groot deel daarvan ligt nog ongebruikt op zolder). Dat is nog geen € 6 per maand voor drie kinderen!

Wat geef ik uit aan… buitenspeelgoed?

Afgelopen jaar gaf ik € 37,71 uit aan buitenspeelgoed. Dat is niet veel, als je het mij vraagt! Ik moet er wel bij zeggen dat we afgelopen jaar (zelf) geen fietsjes of steppen hebben gekocht. Dit bedrag is uitgegeven aan bijvoorbeeld stoepkrijt, bellenblaas (en navullingen), een jeu de boules set, hinkelringen en waterpistolen. We vinden het belangrijk dat onze kinderen graag buiten spelen en daar heb ik best wat geld voor over.

Wat geef ik uit aan… auto- en vakantiespeelgoed?

Met drie kleine kinderen achter in de auto wil je graag dat ze zichzelf vermaken. Om die reden (en omdat we met het vliegtuig op reis gingen) kocht ik veel nieuwe speelgoedjes die klein zijn, maar waar ze zichzelf wel mee kunnen vermaken. Dit kostte me afgelopen jaar € 50,23… Oeps. (Het heeft geen zin om dit om te rekenen naar een maandbedrag in dit geval, want het is gebruikt tijdens enkele lange autoritten en een heen- en terugreis naar Mallorca.) Best veel geld, vind ik zelf. Voor onze komende vakantie naar de Beerze Bulten heb ik nog wat nieuwe dingetjes gekocht, maar gelukkig kan het meeste vakantiespeelgoed in september gewoon weer mee!

Wat geef ik uit aan… boeken?

Alle drie de kinderen zijn dol op boeken lezen. Elke avond worden ze voorgelezen en ook overdag pakken ze regelmatig een boek uit de kast om ‘zelf’ te lezen. Zelfs de jongste vindt het geweldig om door boekjes te bladeren. Omdat onze kinderen boekjes zo leuk vinden hebben we er ook ontzettend veel in huis! Afgelopen jaar gaf ik € 68,88 uit aan boekjes. Vind je dat veel geld? Aan de ene kant vind ik het veel, maar aan de andere kant valt het ook wel mee. Ik kocht bijvoorbeeld boekjes van Bobbi die elk jaar opnieuw van toepassing zijn (Bobbi viert Pasen, Bobbi op de camping, Bobbi viert kerst, Bobbi viert Sinterklaas) en kocht daarnaast nog ongeveer twintig andere boekjes (variërend van Buurman en Buurman tot Paw Patrol, maar ook Piet Piraat). Voor dit totaalbedrag vind ik dat wel meevallen.

Wat geef ik uit aan… educatief speelgoed en spelletjes?

We vinden het leuk om spelletjes te spelen met onze kinderen (al zijn ze voor de meeste spelletjes nog te klein) en we vinden het fijn als ze het leuk vinden om educatief bezig te zijn. Zo kocht ik twee puzzelboekjes voor peuters/kleuters en magneetletters waarmee ze op een magneetbord kunnen spelen. Daarnaast kocht ik (voor komende verjaardagen en 5 december) de spelletjes Eerste Doolhof Junior, Triominos Junior, Keer op keer Junior en Carcassonne junior (allemaal in de uitverkoop, dat wel). In totaal gaf ik hieraan € 38,18 uit. Dat valt ook wel mee!

Wat geef ik uit aan… LEGO?

Sinds zijn vierde verjaardag vindt Sam het leuk om met LEGO te spelen. We kunnen het natuurlijk tweedehands aanschaffen, maar we vinden het ook leuk als hij iets nieuws krijgt. Dankzij goede aanbiedingen in de sale bij Blokker, Kruidvat én op Bol.com heb ik afgelopen jaar voor € 186,72 aan LEGO gekocht. Oeps! Dat is nogal veel. Maar als je ziet wat ik allemaal gekocht heb, dan valt dat denk ik wel mee. Zo heb ik bij Blokker LEGO-speelgoed in de sale (met 50% extra korting) LEGO-bouwplaten gekocht voor slechts € 2,50 per stuk! Sommige LEGO ligt op zolder klaar om te geven met 5 december, maar waarschijnlijk laten we iets liggen tot Sams verjaardag in maart. Ook Emily begint interesse te krijgen in LEGO, dus ook voor haar hebben we alvast wat LEGO aangeschaft.

Wat geef ik uit aan… extra speelgoed?

Leuke knuffel gezien? Die kopen we vrijwel nooit. Vraag maar voor je verjaardag of Sinterklaas, zeggen we dan tegen de kinderen, die vooral in de Action het hele speelgoedassortiment op hun verlanglijstje willen zetten. Eigenlijk was ik ervan overtuigd dat we niet veel aan ‘extra’ speelgoed uitgaven, totdat ik het totaalbedrag van afgelopen jaar zag… € 211,55. Daar schrok ik toch wel van! Ik heb op een rijtje gezet wat ze gekregen hebben; autootjes die ze al veel hebben, knuffels die eigenlijk niet nodig zijn (maar ja, als Sam én Emily een grote knuffel hebben, dan wil je Hannah er natuurlijk ook een geven…), een puzzel die ze leuk vonden… Wel moet ik erbij vermelden dat ze bij ons niet zomaar iets krijgen als ze het in de winkel zien. Ik onthoud het en later (bijvoorbeeld op hun verjaardag, met Sinterklaas, of bij een bijzondere gelegenheid (zoals toen ze voor het eerst naar de tandarts gingen) krijgen ze het cadeau. Toch vind ik dit bedrag erg hoog.

Wat geef ik uit aan speelgoed?

In totaal heb ik aan speelgoed € 660,18 uitgegeven. € 220,06 per kind, en € 18,34 per kind per maand. Vind je dit veel of weinig voor drie kinderen? Dit bedrag is inclusief de sinterklaas- en verjaardagscadeautjes voor drie kinderen. Hoewel ik het deel dat voor ‘extra’ speelgoed is gebruikt wel groot vind, valt het verder wel mee. Toch?

Wat heb ik écht uitgegeven aan speelgoed?

Hierboven heb ik alle uitgaven in categorieën verdeeld om een overzicht te krijgen van wat er allemaal gekocht wordt. Maar dat heb ik niet allemaal zo zelf betaald! Zo krijgen we met Sinterklaas van de opa’s en oma’s een budget om cadeautjes te kopen en worden er met verjaardagen cadeaukaarten gegeven zodat we er zelf iets van kunnen kopen. Van augustus 2021 tot en met juli 2021 hadden we in totaal (voor drie kinderen) cadeaubonnen en sinterklaasgeld gekregen ter waarde van € 440. Dat betekent dat ik zelf € 220,18 uitgegeven heb aan speelgoed voor de kinderen!

(Ter info; we hebben afgelopen jaar de tweede verjaardag van Hannah en de eerste verjaardag van Emily groot gevierd, met niet alleen familieleden maar ook vrienden en kennissen. Vandaar dat we veel cadeaukaarten gekregen hadden én cadeaus die we graag wilden hebben voor onze kinderen en hierdoor niet zelf hoefden te kopen. Wat die feestjes hebben gekost? Dat deel ik binnenkort!)

Meer lezen over uitgaven voor de kinderen afgelopen schooljaar?

Op deze pagina staan affiliate links. Als jij iets bestelt via een van deze links, ontvang ik een klein bedrag. Je steunt mij en mijn werk zonder dat het jou meer kost.