Ga naar de inhoud

Wat kost een taart? – De taart voor Sams vijfde verjaardag

  • door
wat kost een taart

Enkele weken geleden schreef ik over het zelf maken van een taart versus een taart kopen; wat was daarin het prijsverschil? Inmiddels is Sams vijfde verjaardag geweest en kan ik precies vertellen wat ik heb uitgegeven aan de taart!

Aantal personen en de kosten

In de vorige blog had ik gerekend met een taart voor acht personen, maar dat zou veel te klein zijn! Ik heb uiteindelijk een taart van 16 personen gekocht, daarom ga ik vanaf nu ook met deze prijzen rekenen. Wat kost een taart? Als ik bij de Albert Heijn zelf alle producten zou kopen om een taart te maken, dan was ik daar voor 8 personen € 10,91 voor kwijt geweest. Voor 16 personen zou ik niet alles hoeven te verdubbelen, maar wel het meeste. Ik zou dan ongeveer € 20,25 kwijt zijn geweest (iets minder glazuur, wel meer kosten voor de oven).

Voor de taart van de HEMA zou ik voor 8 personen € 16,75 moeten betalen (die prijzen zijn verhoogd sinds mijn laatste blog), en voor een taart voor 16 personen € 26,-. Voor dat verschil van nog geen € 6 zou ik voor de HEMA-taart zijn gegaan, gezien de tijd en moeite die je daarmee bespaart.

Maar ik ben voor een andere optie gegaan!

Wat kost een taart voor Sams vijfde verjaardag?

Een paar jaar geleden had ik al een keer een ‘kale’ taart bij een taartenwinkel in de buurt gehaald. Je krijgt dan het gebakken taartbiscuit, dat je zelf nog kan decoreren. Omdat ik wél zin (en tijd) had om zelf te decoreren, maar liever niet te lang in de keuken stond om de taart te bakken, ben ik voor deze optie gegaan. Voor een ‘kale’ taart voor 16 personen betaalde ik € 7,95.

Ik twijfelde over de decoratie van de taart. Het feestje zou in Paw Patrol-stijl zijn, dus dat wilde ik ook in de taart terug laten komen. Bij Foodello zag ik fondant met een flinke korting. Voor vier blokken van 200 gram betaalde ik slechts € 1,44! De andere kleuren die ik heb gebruikt voor de taart waren restjes die ik nog had liggen.

Als vulling koos ik voor botercrème – uit een zakje, makkelijker dan zelf maken met poedersuiker, vind ik zelf. Deze waren bij Nettorama niet alleen goedkoper (€ 1,99) dan bij Albert Heijn (€ 2,19), maar als A-merk product kreeg ik bij aankoop ook nog eens 10% korting, waardoor ik daar maar € 3,58 voor betaalde. Wel had ik daar nog roomboter (200 gram, € 1,99 en 250 ml melk, € 0,28 ) bij nodig.

In totaal was ik daarmee € 15,24 kwijt. Dat is een stuk minder dan voor de HEMA-taart, en hoewel het me wel meer tijd heeft gekost, vond ik het leuk om – deels samen met Sam – de taart te decoreren naar wens. (Al overweeg ik voor een volgende verjaardag nog steeds een HEMA-taart, want de HEMA is dichterbij dan de taartenwinkel en het kost me dan veel minder tijd. Of zal ik gewoon een versierde taart bestellen?)

 

De ‘Happy Birthday’-taarttopper kocht ik laatst bij de Zeeman voor € 0,79. Die reken ik niet mee in de kosten; deze kan ik namelijk elke verjaardag weer opnieuw gebruiken! De poppetjes die op de taart staan? Die hebben we ook al jaren in huis.

Op deze pagina staan affiliate links. Als jij iets koopt via een van deze links, ontvang ik een klein bedrag. Je steunt mij en mijn werk zonder dat het jou meer kost.