Ga naar de inhoud

Aanvullende zorgverzekering 2023 – alles eruit gehaald?

  • door
negatieve reacties vierde kindje - redenen vierde kindje - zorgverzekering 2023

Bij mijn zorgverzekering voor 2023 sloot ik een aanvullende verzekering af. Vanwege een (toen nog gehoopte) zwangerschap, verwachtte ik extra kosten te maken. Van tevoren had ik een berekening gemaakt; zouden de extra kosten van de aanvullende verzekering genoeg opleveren? Of zou ik de extra medische kosten beter zelf kunnen betalen? Inmiddels is 2023 bijna ten einde en weet ik of ik de kosten van de aanvullende verzekering eruit gehaald heb!

Wat kostte de aanvullende verzekering in 2023?

Wat vond ik het een hoog bedrag toen ik in januari de zorgverzekering afsloot: maar liefst € 693,84 moest ik extra betalen voor de aanvullende verzekering. Zou ik dat er wel uit gaan halen? Dat wist ik natuurlijk nog niet. Wat ik wel wist, was dat ik bij een eventuele zwangerschap meer (medische) kosten zou hebben, maar of ik op dat moment snel zwanger zou zijn, dat wisten we natuurlijk niet. Voor een zwangerschap verwachtte ik extra kosten voor kraamzorg (de eigen bijdrage), fysio en eventueel een zwangerschapscursus. Daarnaast ga ik twee keer per jaar naar de tandarts en was het weer tijd voor foto’s – dat had ik al een jaar uitgesteld. En als ik dan toch een aanvullende verzekering heb, wil ik ook altijd mijn lenzen declareren. Heb ik het gehele bedrag eruit gehaald of had ik de extra kosten beter zelf kunnen betalen?

Wat declareerde ik uit de aanvullende verzekering in 2023?

Er zijn kosten die ik elk jaar maak; ik heb maandelijkse nieuwe lenzen en ik ga twee keer per jaar naar de tandarts. Mijn kinderen gaan ook twee keer per jaar en ik wil op datzelfde moment gaan, zodat ze zien dat ik ook naar de tandarts ga. Voor de lenzen kreeg ik een vergoeding van € 150 in 2023 (dat heb ik helemaal gebruikt). Voor de tandarts had ik een budget van € 250, en daarvan gebruikte ik € 117,60 (twee keer controles en twee foto’s).

Vanwege de zwangerschap had ik inderdaad meer (medische) kosten, waarvan het grootste deel uit de basisverzekering is vergoed. De eigen bijdrage van de kraamzorg had ik wel zelf moeten betalen, dat ging om € 187,50. Daarnaast volgde ik zwangerschapsyoga en deed ik een borstvoedingscursus. Ook ging ik enkele keren naar de fysio en kochten we een plaswekker voor een van onze kinderen. Uiteindelijk heb ik € 1037,56 vergoed gekregen in 2023 vanuit mijn aanvullende verzekering.

Heb ik het bedrag eruit gehaald of had ik de extra kosten beter zelf kunnen betalen?

De lenzen, de tandartscontroles en de eigen bijdrage voor de kraamzorg had ik ook moeten betalen als ik geen aanvullende verzekering had gehad. In totaal was dat € 417,86. Alle andere kosten (€ 619,70) had ik misschien niet gedaan als ik geen aanvullende verzekering had gehad. Betekent dat dat ik de kosten er niet helemaal uitgehaald heb?

Wat mij betreft niet. De plaswekker heeft ervoor gezorgd dat we minder luiers nodig hebben – dat levert dus ergens anders weer een besparing op. Daarnaast vond ik de zwangerschapscursus heel fijn om me voor te bereiden op de bevalling, ondanks dat ik bij mijn vierde zwangerschap wel wist wat ik kon verwachten. Het was fijn om een avondje per week bewust met mijn zwangerschap en de toekomstige baby bezig te zijn, in plaats van thuis met de andere kinderen of het huishouden. En de fysio, tja, die zou ik niet gedaan hebben – maar het is wel beter voor mijn gezondheid/herstel om daar wél gebruik van te maken. Ik zie dat als een investering in de toekomst.

Die borstvoedingscursus? Die had ik niet gedaan zonder aanvullende verzekering; ik had budget over en dacht dat ik er wel wat aan kon hebben. Ditzelfde geldt voor de foto’s bij de tandarts, die had ik zonder aanvullende verzekering niet laten maken.

Wat mij betreft heb ik de aanvullende verzekering er dus uit gehaald, vooral omdat het beter was voor mijn gezondheid en herstel (fysio).

En nu?

Inmiddels heb ik mijn (aanvullende) zorgverzekering stopgezet per 31 december 2023. Ik heb nog geen tijd gehad om de beste (lees: voor mij goedkoopste) zorgverzekering voor 2024 te zoeken, maar gelukkig heb ik nog tot 31 januari de tijd om die af te sluiten!