Ga naar de inhoud

Spellen voor kleuters om samen te spelen

  • door
spellen voor kleuters om samen te spelen

Elke avond proberen we met de kinderen een spelletje te spelen. Hannah is nog te jong, maar die komt er wel bij zitten aan tafel en speelt dan zelf met iets. Ondertussen doen wij met zijn vieren (soms met zijn drieën, als Emily geen zin heeft) een spelletje. Welke spellen voor kleuters spelen wij het liefst?

Krokoloko

Dit spel is bedoeld voor kinderen vanaf drie jaar en dat klopt zeker! Emily heeft het spelletje voor haar derde verjaardag gekregen en ze snapte het vrijwel meteen. Het is eenvoudig, maar wel leuk. Het liefst spelen Sam en Emily het spelletje met mijn man of mij, maar het is zo makkelijk dat ze het ook met zijn tweeën kunnen spelen! Voor mij is Krokoloko een van de eerste spelletjes die je echt samen met je kind kunt spelen.

UNO

Wie kent het niet? UNO Junior is een simpele variant van het spel UNO, of van het spelletje ‘pesten’ dat we vroeger met een kaartspel deden.

Hoewel zowel Emily als Sam al weet welke kaart ze wanneer kunnen spelen en weten wanneer ze niet kunnen, hebben ze nog niet door dat er tactieken zijn om sneller te winnen. Gooien ze een kaart op waarmee ze een andere kleur kunnen kiezen? Dan kiezen ze gerust een kleur die ze helemaal niet hebben. En die kaart om een andere kleur te kiezen? Die kaart is zo leuk, dat ze die vaak meteen gebruiken – ook al hebben ze een andere ‘gewone’ kaart die ook kan.

Hoewel ze de tactiek nog niet doorhebben, winnen ze regelmatig – het is vaak ook een kwestie van geluk hebben – wat dit spelletje zo leuk maakt! Daarnaast hebben we gemerkt dat het spelletje soms na vijf beurten al klaar kan zijn, maar dat het andere keren echt heel lang kan duren.

Overigens ligt UNO Junior ook regelmatig bij de Action in de schappen, wellicht net een andere versie dan deze. Ze zijn er onder andere van Paw Patrol, dieren, Super Mario en Winnie de Poeh. 

Rummikub Junior

Pas tegen zijn vijfde verjaardag begon Sam te begrijpen hoe Rummikub werkte. We spelen nog een eenvoudige versie, zonder punten of muntjes. We helpen elkaar met aanleggen. En eerlijk gezegd; ik vind dit spel zelf ook moeilijk! Het is namelijk een eenvoudige versie van het volwassen spel, maar dat betekent ook dat er niet geschoven mag worden met gelegde stenen, en dat jokers niet ingewisseld mogen worden voor de cijfers die ze voorstellen. (Daar staat tenminste niets over in de spelregels…) Daarnaast mogen er alleen rijtjes gelegd worden met opeenvolgende cijfers, en mag er niet bijvoorbeeld een rijtje van drie vijven gelegd worden… Erg lastig als je gewend bent dat dit wel mag!

Rummikub Junior is ook regelmatig verkrijgbaar bij Kruidvat en Trekpleister voor ongeveer € 12. 

Triominos Junior

Omdat Triominos Junior ook kleurtjes heeft op de driehoekige stenen hadden we verwacht dat dit spelletje geschikt zou zijn voor kleuters en ook al voor oudere peuters. Maar dat valt tegen! Het is elke keer puzzelen hoe een driehoekje gelegd kan worden – de kinderen hebben niet door dat je sommige stenen, ondanks dezelfde kleuren en cijfers, niet aan kan leggen. Dit spelletje is lastiger dan verwacht en is daarom even terug de kast in gegaan. Daarnaast valt de kwaliteit van het spel me erg tegen; ik had verwacht dat de driehoekjes van kunststof gemaakt zouden zijn, net als bij de volwassen versie. Helaas zijn deze van karton, wat het nogal kwetsbaar maakt. Dit spel wordt ook pas aangeraden vanaf vijf jaar, en ik zou zeker tot deze leeftijd wachten. Gezien de kwaliteit van dit spel zou ik het eigenlijk niet aanraden – er zijn leukere en kwalitatief betere spellen voor kleuters te vinden!

Carcassonne Junior

Dit spel is een groot succes hier in huis! Heel eerlijk; de volwassen versie ken ik niet, dus daar kan ik het niet mee vergelijken. Maar voor de kinderen is het ontzettend leuk. Hoewel Emily alleen begrijpt dat ze een kaartje aan mag leggen – en dat past altijd – en dat doet op willekeurige plaatsen, heeft Sam echt al door hoe hij ervoor kan zorgen dat hij de voor hem gunstige straten af kan sluiten. Ik zou zeggen dat dit spel goed te spelen is voor kinderen vanaf een jaar of vier.

Ook dit spel heb ik bij de Kruidvat al meerdere keren goedkoper gezien.

Haba-spellen

Het leken me goede spellen, die van Haba. Geschikt voor kinderen van een jaar of twee, maar de spellen die wij hebben, daar begrepen ze op die leeftijd nog niets van. Pas na zijn vierde verjaardag kreeg Sam interesse in het echt spelen van de spellen. Tot die tijd werden de dozen af en toe uit de kast gehaald en speelden ze met de spellen alsof het speelgoed was. Gezien de prijs en de populariteit van deze spellen vind ik ze tegenvallen. Ik had verwacht dat het echt te spelen zou zijn voor kinderen voordat ze drie jaar zouden worden, maar dat is me tegengevallen. Wij hebben zelf de spellen ‘Dobbelwormpje’ en ‘Bouwplaats’. Er zijn zoveel spellen van Haba die er ontzettend leuk uitzien, maar omdat deze twee spellen zo tegenvallen wilde ik er daarna geen geld meer aan uitgeven…

 

Wat vind jij leuke spellen voor kleuters?

Op deze pagina staan affiliate links. Als jij iets koopt via een van deze links, ontvang ik een klein bedrag. Je steunt mij en mijn werk zonder dat het jou meer kost.