Ga naar de inhoud

Spelletjes voor kleuters (en peuters) om alleen te spelen

  • door
spelletjes voor kleuters om alleen te spelen

Heel eerlijk; wij zijn fan van het merk Smart Games. Bijna alle spellen die we hebben waar kinderen alleen mee kunnen spelen, zijn van dit merk. Wat zijn onze favoriete spelletjes voor kleuters waar ze alleen mee kunnen spelen?

Smart Games – Boerderijdieren

Dit spel is bedoeld voor kinderen vanaf vijf jaar, maar al vanaf Sams vierde verjaardag begreep hij de eerste opdrachten. Omdat er geen kleine onderdelen bij zitten hebben al onze kinderen met dit spel gespeeld vanaf het moment dat ze ongeveer anderhalf waren. Hoe leuk is het om dieren, voederbakken en hekjes op het weiland te zetten? Zelfs nog voordat ze doorhadden hoe het spel echt moet, hebben ze er al urenlang speelplezier van gehad.

Smart Games – Drie kleine biggetjes

Drie kleine biggetjes was het tweede Smart Games-spel dat wij voor onze kinderen kochten en het is net zo’n succes als het vorige spel. Hoewel deze vanaf drie jaar zou zijn, wordt er vooral nog mee gespeeld in plaats van het instructieboekje te volgen. Of een driejarige echt al het inzicht kan hebben om de biggetjes veilig in de huisjes te zetten? Dat betwijfel ik. Bovendien merk ik dat kinderen al moeite hebben om de biggetjes op de juiste plaats te zetten op het speelbord, omdat het bord op twee manieren weggelegd kan worden en dat niet altijd op de juiste manier gebeurt. Wél ben ik erg enthousiast over het spel en de kinderen spelen er heel graag mee. Pas vanaf Sams vierde verjaardag snapte hij hoe hij de opdrachten in het boekje uit kon gaan voeren.

Smart Games – Roodkapje

Voor kinderen van vier tot zeven jaar, staat op de doos. Maar eigenlijk kon Sam eerder het Smart Games-spel met de boerderijdieren, terwijl dat pas vanaf vijf jaar zou zijn. Misschien verschilt het per (inzicht van een) kind? De eerste opdrachten gingen prima toen hij bijna vijf was, daarvoor was het meer zelf spelen.

Smart Games – Noah’s Ark

Voor kinderen vanaf vijf jaar zijn er verschillende compacte spellen van Smart Games, een daarvan is Noah’s Ark. Toen Sam deze op zijn vierde verjaardag kreeg begreep hij wel wat hij moest doen, maar lukte het hem nog niet. Toen hij ongeveer vierenhalf jaar was kreeg hij het steeds beter door en nu – net voor zijn vijfde verjaardag – gaan de eerste opdrachten prima. En: het is ideaal om mee op vakantie te nemen, want het is lekker compact!

Overigens vind ik alle spellen van Smart Games tot nu toe een groot succes! Ik zou er graag meer willen, maar voorlopig is dit voldoende. Als er nog een spel bij komt, dan is dat een spel dat bedoeld is voor oudere kinderen. De eerste drie genoemde spellen (Drie kleine biggetjes, Boerderijdieren en Roodkapje) vind ik allemaal zeker het geld waard! Ik kocht er twee tweedehands en vroeg het andere spel voor een verjaardag van een van de kinderen, maar nu ik zie hoe vaak ze er mee spelen zou ik er zeker € 20 per spel voor betalen. Het spel Noah’s Ark is wat kleiner, en daarom zou ik daar wat minder voor willen betalen. Af en toe is het in de aanbieding voor ongeveer € 12, dat lijkt me een prima prijs.

Mini Loco Bambino

Ken je de Mini Loco nog van vroeger? Daar speelde ik zelf als kind al mee! Tegenwoordig is er ook een versie voor de kleinere kinderen; Mini Loco Bambino. Met slechts zes blokjes in plaats van twaalf (of 24) en eenvoudige opdrachten. Het is geschikt voor kinderen vanaf drie jaar, en dat klopt hier thuis wel. Zowel Sam als Emily begon na de derde verjaardag interesse te krijgen. Het niveau van de boekjes en de opdrachten is niet allemaal hetzelfde. Sommige pagina’s kunnen ze makkelijk zelf maken, andere zijn nog (veel) te moeilijk, waardoor er wel wat uitdaging in zit.

Overigens kocht ik deze tweedehands voor € 7, inclusief vier boekjes. De nieuwprijs van dit speelgoed vind ik nogal hoog en hoewel ik het leuk speelgoed vind, ben ik niet bereid om er zoveel geld aan uit te geven.

Magnetibook – Janod

Een bord waarop je magneetjes kan plakken om voorbeeldplaatjes na te maken of om je eigen creaties te bedenken! Er zijn veel verschillende versies (dieren, prinsessen, seizoenen, noem maar op!) en hoewel er wordt aangegeven dat het bedoeld is voor kinderen van drie tot acht jaar, vind ik dat het ontzettend verschilt per versie. De dierenversie waar een dier of voorbeeld uit drie magneetjes bestaat is veel te makkelijk voor een achtjarige (ik denk dat zelfs een vierjarige dat al minder leuk zou vinden). De seizoenenversie daarentegen is juist op latere leeftijd leuk, want een driejarige zal deze nog te moeilijk vinden en bovendien zitten daar veel kleine stukjes bij. Er zijn echter zoveel verschillende versies dat er voor elk kind een leuk Magnetibook is! Vind je een ‘echte’ Magnetibook te duur? Ze verkopen soortgelijk speelgoed (soms) bij de Zeeman en de Hema!

 

 

Welke spelletjes voor kleuters (en peuters) hebben jullie in huis?

Op deze pagina staan affiliate links. Als jij iets koopt via een van deze links, ontvang ik een klein bedrag. Je steunt mij en mijn werk zonder dat het jou meer kost.