Ga naar de inhoud

Hoeveel verhuisdozen heb je nodig als gezin?

  • door
hoeveel verhuisdozen heb je nodig voor je gezin

Het duurt nog even voordat we gaan verhuizen, maar toch staat een deel van onze spullen al ergens anders. Voor de foto’s en de bezichtigingen was het namelijk noodzakelijk dat het huis wat leger werd. Hoewel we minimalistisch proberen te leven, lag de vliering van ons huis behoorlijk vol; maar een groot deel daarvan zijn babyspullen, die we over een tijdje weer nodig hebben. En wat denk je van sinterklaasspullen? De kerstboom? Paasversieringen, carnavalskleding en oranjekleding voor Koningsdag? Kleding die te klein is voor het ene kind, maar nog te groot voor de volgende? Sinterklaascadeautjes die al klaarliggen? Stiekem bewaren we nogal wat, maar na een kleine opruimronde waren we er al snel aan uit dat we niet meer spullen weg konden doen. Als baby #4 wat groter wordt kunnen we wél wat spullen weg gaan doen (denk aan de box, of de Maxi-Cosi), maar voorlopig houden we alles. Maar hoeveel verhuisdozen hebben we als gezin nodig?

Verhuizen met zes personen

De laatste keer dat we verhuisd zijn waren mijn man en ik nog maar met zijn tweeën. Een deel van de spullen stond al in het nieuwe huis, vrijwel alleen de meubels moesten nog verplaatst worden op de verhuisdag. Verhuisdozen waren bij elkaar gesprokkeld en echt veel hadden we er niet nodig. Dat zal nu wel anders zijn. Op de verhuisdag moeten er niet één, maar vijf bedden verplaatst worden. Er zijn veel minder spullen die ik van tevoren kan inpakken en, o ja, ik heb – tegen die tijd – ook vier kinderen om voor te zorgen…

Hoeveel verhuisdozen heb je nodig als gezin?

Daarom ben ik nu al begonnen met inpakken. Alles wat we het komende half jaar niet nodig hebben, probeer ik alvast in dozen te stoppen. Nu de zomer ten einde komt, krijg ik regelmatig een doos vol. Binnenkort kan ik de zomerkleding opruimen, en ook dat kan dan meteen in een doos. Als het weer zomer is, dan wonen we in het nieuwe huis! En dat gaat niet alleen om kleding, maar ook bijvoorbeeld om het buitenspeelgoed.

Omdat ik al aan het inpakken ben heb ik wel regelmatig nieuwe dozen nodig. Maar hoeveel? Daar ben ik nog niet over uit… Op internet kom ik verschillende berekeningen tegen:

  • 15 dozen per kamer

En dan moeten opbergruimtes meegerekend worden: we hebben nu zes slaapkamers, twee grote opbergkasten, een vliering, een schuur en een woonkamer/keuken. 11×15 = 165. Zouden dat genoeg dozen zijn?

Ik weet zeker dat ik meer dan 15 dozen kan vullen met spullen uit de woonkamer en keuken, maar heel eerlijk; 15 dozen voor een babykamer? Dat lijkt me een beetje overdreven. Datzelfde geldt voor Hannahs kamer. Daar liggen wat knuffels, kleding en boeken – en een voorraad luiers –, maar dat is echt niet genoeg om 15 dozen te vullen… Ook bij de badkamer verwacht ik maximaal twee dozen nodig te hebben. 15 dozen voor Sams kamer en 15 dozen voor Emily’s kamer? Dat lijkt me ook niet nodig – al heeft het speelgoed op Emily’s kamer wel onhandige vormen waardoor het niet gemakkelijk in dozen zal passen. En de vliering? Tja, daar hebben we wel meer dan 15 dozen voor nodig… Gelukkig zit het meeste daar nog in dozen!

  • 60 – 80 dozen voor een eengezinswoning + 10 dozen per extra kind

Met drie extra kinderen kom je op een totaal van 90 – 120 dozen uit. Zou dat genoeg zijn? Ik weet zeker dat we wel meer dan 90 dozen nodig hebben.

  • 1 tot 2 dozen per vierkante meter

Op dit moment wonen we in een huis van 145 vierkante meter. Als ik van het gemiddelde uitga (anderhalve doos per vierkante meter) kom ik op een totaal van 218 dozen uit.

  • Online calculator: 126 dozen voor een gezin met kinderen en een oppervlakte van 140 vierkante meter
  • Huis van 150 vierkante meter? 120 tot 200 verhuisdozen
  • Gezin van vijf personen? Tussen 130 en 200 verhuisdozen

Zoals je kunt zien verschillen de berekeningen op internet enorm. Volgens alle verschillende websites hebben we tussen de 90 en 218 dozen nodig. Dat is nogal een grote range… Dus hoeveel verhuisdozen moet ik aanschaffen? Ik heb geen idee.

Verhuisdozen kopen

Verhuisdozen zijn – vind ik – best duur. Helaas was er niemand in de omgeving die een stapel verhuisdozen over had. Af en toe kwam ergens een grote doos tevoorschijn of bracht iemand een bananendoos mee uit de supermarkt, waar we weer spullen in konden doen. Inmiddels zijn er 33 dozen gevuld met spullen (en elders opgeslagen, want bij ons staan ze in de weg) en verspreid door ons huis staan meerdere halflege/halfvolle dozen die af en toe gevuld worden en weer weg kunnen.

Laatst konden we via Marktplaats acht lege bananendozen ophalen – die pasten precies achterin onze grote auto – en vlak daarna kwam er een advertentie online met 30 verhuisdozen. Slechts één keer gebruikt en gratis, dat was nog eens een koopje!  Voorlopig hebben we genoeg verhuisdozen, maar tegen de tijd dat de verhuizing eraan komt zullen we er nog veel meer nodig hebben… Waar haal jij (goedkope) verhuisdozen vandaan, en hoeveel verhuisdozen had jij nodig als gezin?

Meer lezen over verhuizen (met kinderen)?