Ga naar de inhoud

Kinderen voorbereiden op de verhuizing

  • door
kinderen voorbereiden op verhuizing

Het duurt nog even (helaas) maar over twee maanden is het zover: dan gaan we verhuizen! Hoewel het huis op dit moment nog een enorme bouwval lijkt en we de kinderen er niet veilig kunnen laten rondlopen, begint het steeds meer ergens op te lijken. Terwijl mijn man druk aan het klussen is in zijn vrije tijd, ben ik al bezig met het voorbereiden op de verhuisdag (of: verhuisdagen, want in één dag alles afbreken, verhuizen en weer opbouwen gaat waarschijnlijk niet lukken). Daarnaast hebben we natuurlijk ook vier kleine kinderen. Hoe kunnen we de kinderen voorbereiden op de verhuizing?

We betrekken de kinderen erbij

Eigenlijk betrekken we de kinderen al zoveel mogelijk bij de huidige verbouwing – voor zover de bouwplaats dat toelaat. Soms mogen ze bijvoorbeeld alleen in de tuin komen en niet naar binnen toe gaan.

Op het moment dat we de sleutel kregen hebben we de kinderen aangewezen waar hun kamers zouden komen.  Sam en Emily hebben op zolder zelf besloten wie welke kamer zou krijgen, al waren er op dat moment nog helemaal geen kamers. Eens per week of eens per twee weken nemen we de kinderen mee naar het nieuwe huis, zodat ze kunnen zien wat er allemaal gebeurd is. Eerst waren het vooral dingen die gesloopt waren, maar inmiddels staan alle muren en kunnen ze precies zien hoe groot hun slaapkamers worden en waar de speelkamer komt. Zo kunnen we de kinderen langzaamaan voorbereiden op de verhuizing.

Ze helpen mee

We proberen de kinderen mee te laten helpen, al is dat soms lastig. Maar tijdens het slopen was dat goed te doen. De kinderen hebben behang van de muur getrokken, schroeven losgedraaid en vloerplanken eruit gehaald. Ook hebben ze in de tuin geholpen. Tijdens de verhuizing willen we ze laten helpen met het in- en uitpakken van hun eigen spullen. De verhuisdozen staan al klaar!

Ze mogen zelf kiezen

Vooral Emily vindt het spannend om te gaan verhuizen. Hannah niet – die vertelt al meerdere maanden aan iedereen die we tegenkomen dat we gaan verhuizen. En dat we haar bed dan wel meenemen, maar de muren van haar slaapkamer niet. Om het hopelijk wat minder spannend en ook wat leuker voor ze te maken, mogen ze sommige dingen zelf kiezen. Welke kleur of welk thema willen ze bijvoorbeeld op hun nieuwe kamers?

De meeste dingen gaan mee, maar we hebben ook echt wat nieuwe spullen nodig. De huidige kledingkast van Emily is bijvoorbeeld te hoog voor haar zolderkamer. En omdat Hannah zo goed als zindelijk is krijgt haar commode (die eigenlijk een ladekast is) weer een functie als ladekast, maar dan in een andere (slaap)kamer. De nieuwe meubels mogen ze zelf mee uitzoeken – al zullen wij uiteindelijk wel beslissen wat het wordt. Zowel Emily als Hannah heeft al aangegeven dat ze roze in hun kamer willen, dus binnenkort gaan we samen op zoek naar roze accessoires.

Meer lezen over verhuizen (met kinderen)?