Ga naar de inhoud

Tips voor verhuizen met kleine kinderen

  • door
tips verhuizen kleine kinderen

Eerder schreef ik al blogs over hoe we de kinderen voorbereiden op een verhuizing, en hoe we gaan verhuizen met kinderen. In deze blog geef ik je alle tips om te verhuizen met kleine kinderen.

  • Regel een oppas

Het is aan jou om te beslissen op welke manier je dat doet. Breng je de kinderen een dagje (of meerdere dagen) naar een oppas toe? Of laat je de oppas naar jullie toe komen zodat je wat extra hulp met de kinderen hebt, maar ze wel bij de verhuizing kunnen zijn? Laat je de oppas naar je toe komen, of heb je geen oppas? Zorg dan dat er in het nieuwe huis minimaal één ruimte is waar de kinderen veilig kunnen spelen, zonder dat ze in de weg lopen.

  • Maak een goede planning

Verhuizen kan stressvol zijn, maar zeker als je één of meerdere kinderen hebt. Bij onze vorige verhuizing waren we nog met zijn tweeën en waren we in minder dan een dag klaar. Twee keer heen en weer met een gehuurde verhuiswagen en alle spullen waren over. Tja, dat gaat nu niet lukken. We hebben dus van tevoren gepland wat we gaan doen; op de eerste dag alles in het oude huis afbreken, op de tweede dag alles in de verhuiswagen en in het nieuwe huis weer opbouwen.

  • Begin op tijd met inpakken

Eerder schreef ik een blog over het aantal verhuisdozen, dat voor een gezin van zes personen varieerde van 90 tot en met 218. Hoeveel wij er nodig hebben? Dat weet ik nog niet precies. Op het moment van schrijven heb ik 50+ dozen ingepakt, en aangezien we nog gewoon in het oude huis wonen en daar nog allerlei spullen gebruikt worden, ga ik er niet van uit dat 90 dozen genoeg gaat zijn (al hoop ik ook niet dat we uiteindelijk aan 218 dozen komen, maar wie weet…).

Stel dat het wel 218 dozen zijn, dan is het zeker belangrijk om op tijd te beginnen met inpakken. Speelgoed waar niet vaak meer mee gespeeld worden, seizoensspullen die je niet meer nodig hebt… Zulke dingen kunnen natuurlijk al ingepakt worden. Ook pakte ik bijvoorbeeld al mijn kantoorspullen in – nadat ik mijn werkkamer op moest geven omdat we een vierde kindje kregen had ik al wat weggedaan. Cadeaus die we pas later aan onze kinderen gaan geven en kleding die nog te groot is? Dat wordt allemaal van tevoren ingepakt.

  • Doe weg wat je niet meer nodig hebt

En ja, doe ook dat (ruim) van tevoren. Kleding die te klein is voor je kinderen (als je geen baby meer verwacht), speelgoed waar niet meer mee gespeeld wordt, meubels die niet passen in of bij het nieuwe huis… Verkoop het! Voor je gaat verhuizen heb je daar een paar maanden de tijd voor. Wie weet kun je er nog een leuke prijs voor krijgen. Anders gaat het tijdens het inpakken allemaal de container in, en dat is natuurlijk zonde. En mee verhuizen is wat mij betreft ook niet nodig, ik vind het heerlijk dat ik nu eens goed kan opruimen voor we gaan verhuizen.

  • Vraag hulp

Professionele verhuizers vinden we te duur, en eerlijk gezegd doen we dingen vaak liever zelf. Wel hebben we veel vrienden en familieleden opgetrommeld om te komen helpen. We hebben niet alleen hulp nodig bij het sjouwen van meubels, maar bijvoorbeeld ook bij het schoonmaken en natuurlijk om op de kinderen te letten.

  • Zorg voor (nieuw) speelgoed

Maanden van tevoren ben ik al begonnen met dozen inpakken – het huis moest immers opgeruimd worden voor de foto’s en de bezichtigingen. Ik pakt toen al wat speelgoed in waar de kinderen niet meer of weinig mee speelden. Waarom? Omdat ze dat speelgoed dan weer wél leuk vinden als we gaan verhuizen! Voor hen voelt het speelgoed dan weer als nieuw, omdat ze er zo lang niet mee hebben kunnen spelen. En onze kinderen vermaken zich meestal lang met speelgoed dat nieuw is of dat ze een tijdje niet hebben gezien. Als we in de weken voor de verhuizing (even) in het nieuwe huis zijn, zullen we af en toe wat speelgoed tevoorschijn halen, zodat zij lekker kunnen spelen en wij nog wat kleine klusjes kunnen doen.

Of de verhuizing helemaal volgens plan zal gaan? Absoluut niet! Als we zijn verhuisd zal ik laten weten wat onze ervaring was en kan ik hopelijk nog meer tips geven over het verhuizen met kleine kinderen.

Meer lezen over verhuizen (met kinderen)?