Ga naar de inhoud

Verhuizen met kinderen

  • door
verhuizen met kinderen

Verhuizen kan een spannende, maar voor velen ook een stressvolle ervaring zijn. Zeker wanneer je kleine kinderen hebt. We vinden het niet alleen belangrijk om de kinderen voor te bereiden op de verhuizing, maar om ze er ook bij te betrekken – zonder dat ze in de weg lopen. Hoe zijn we van plan dat te gaan doen? Hoe gaan we verhuizen met de kinderen?

Oppas

De oppas voor de verhuisdag is geregeld. (Of eigenlijk; twee oppassers. Thomas gaat naar mijn schoonzus, zijn tante, waar zijn neefjes lekker met hem kunnen spelen. De andere drie gaan naar een ander familielid dat niet ver van ons nieuwe huis vandaan woont.)

Ook de dag voor we gaan verhuizen zijn de kinderen weg. Sam en Emily kunnen een extra dag naar de buitenschoolse opvang, en omdat de opvang van Hannah en Thomas dicht is past oma een dagje op. Zo kunnen wij twee dagen rustig verhuizen zonder dat de kinderen in de weg lopen.

Dozen in- en uitpakken

De dagen voordat we gaan verhuizen willen we samen met de kinderen de spullen van hun slaapkamers inpakken. Het speelgoed dat er staat, het grootste deel van de kleding, het gaat allemaal in dozen met hun naam erop. Zodat ze zelf als we verhuisd zijn, die dozen weer kunnen uitpakken.

Ook het speelgoed dat in het oude huis in de speelhoek staat mogen ze deels zelf inpakken. In het nieuwe huis kunnen ze deze dozen dan weer uitpakken in de nieuwe speelkamer.

De kinderen erbij betrekken

Voor de oudste drie kinderen hebben we bewust gekozen om iemand in de buurt van de nieuwe woning te laten oppassen. We willen namelijk niet dat zij ’s ochtends vertrekken van het oude huis en ’s avonds thuiskomen in een nieuw huis, waar dan ineens al onze spullen staan, zonder dat zij het gemerkt hebben. Door iemand in de buurt van de nieuwe woning op te laten passen, lopen ze niet in de weg, maar kunnen ze wel af en toe komen kijken. We willen dat de oudste drie kinderen zien dat onze meubels vanuit de verhuiswagen de nieuwe woning in worden gebracht, en wellicht ga ik af en toe één kind ophalen om samen de dozen van de eigen slaapkamer uit te pakken. We vinden het belangrijk om de kinderen er zoveel mogelijk bij te betrekken. Verhuizen met vier kinderen gaat een enorme uitdaging zijn maar we hopen dat we het op deze manier voor iedereen zo makkelijk mogelijk kunnen maken.

Meer lezen over verhuizen (met kinderen)?