In onze nieuwe woning zit een open haard. Zo eentje die je zelf aan kunt steken en waar je regelmatig hout op moet gooien. En hij is echt open. Geen glas ervoor of iets anders. Hoewel sommige mensen dit wellicht knus of gezellig zouden vinden, moet ik er niet aan denken. Zeker niet met vier jonge kinderen. Een haard lijkt me heel gezellig – maar dan wel een neppe. Omdat in ons nieuwe huis de schoorsteen/haard (deels) moet blijven staan, besloten we op zoek te gaan naar een elektrische sfeerhaard. Maar waar moet je op letten als je een elektrische sfeerhaard wil kopen?
Waar moet je op letten als je een elektrische sfeerhaard gaat kopen?
De afmetingen
Past de sfeerhaard wel op de plaats waar je die in gedachten hebt? Met een vrijstaande sfeerhaard heb je wellicht wat meer keuze, maar als je een inbouwsfeerhaard wilt dan moet je er natuurlijk wel rekening mee houden dat de haard past op de plek waar je die in wilt bouwen.
De prijs
Eerst waren we bij een haardenwinkel in de buurt gaan kijken, maar wat schrok ik daar ontzettend van de prijzen. De goedkoopste haard – die niet eens mooi was – kostte al meer dan € 1000. Dat was niet helemaal het budget dat ik in gedachten had – ik hoopte op ongeveer de helft daarvan, of iets meer.
Op internet vonden we gelukkig goedkopere haarden en uiteindelijk kwamen we uit bij Sfeerhaardenexpert, waar ze voor schappelijkere prijzen prima haarden verkopen. In de showroom konden we alle haarden bekijken. (En nee, dit artikel is niet gesponsord. Ik was oprecht blij dat ik verschillende haarden naast elkaar kon zien die allemaal binnen ons beperktere budget lagen.)
Hoe ziet het eruit
Een van de belangrijkste punten van de haard is natuurlijk; vind je ‘m mooi? En heel eerlijk; op basis van een internetafbeelding kan ik niet zeggen of ik een haard mooi vind. Dit is iets wat ik in het echt wil zien voor ik tot aankoop over ga. In eerste instantie waren we op zoek naar een haard die er zo echt mogelijk uit zag als hij brandde, maar al snel realiseerden we ons dat we de haard vaker uit dan aan zouden hebben.
Voor ons werd het daarom belangrijk dat de haard er vooral mooi uitziet als hij uit staat – dat staat hij immers van in elk geval mei tot en met september, en ook in de andere maanden zal de haard niet altijd aan staan. In de winkel bleek bijvoorbeeld een haard die mooi brandde er helemaal niet realistisch uit te zien als de haard uit stond. De neppe houtblokken die erin lagen leken wel glitters te hebben – dat is iets wat ik echt niet in mijn woonkamer wil. Daarnaast zag een van de fronten eruit als de voorkant van een magnetron of oven – ook niet mijn ding als ik nadenk over een mooie haard in de woonkamer.
Grappig detail; de haard die we uiteindelijk kozen vind ik er op internet absoluut niet mooi uitzien en zou ik nooit gekocht hebben.
Warmte of niet?
Er zijn elektrische sfeerhaarden die warmte kunnen geven, en er zijn haarden die dat niet kunnen. Een beetje extra (elektrische) warmte kon wat ons betreft geen kwaad – je weet immers nooit wat de gasprijzen in de toekomst doen. Aangezien onze gehele benedenverdieping enkel vloerverwarming heeft die verwarmd wordt met gas, leek het ons wel handig als de haard ook kan verwarmen. Dat zal echt niet de gehele benedenverdieping zijn, maar hoe fijn is het als je uit de kou kom en je even snel jezelf wat kan opwarmen voor de haard? Bovendien was er vrijwel geen prijsverschil; er zijn haarden van duizenden euro’s die niet kunnen verwarmen, en er zijn haarden van nog geen € 350 die wel kunnen verwarmen.
Kindveiligheid
Uiteindelijk twijfelden we tussen twee haarden, maar onze voorkeur werd al snel duidelijk nadat we de verkoper hadden gesproken. Bij een inbouwhaard kan het zijn dat de haard geplaatst wordt en dat je daarna een glazen plaat eroverheen hangt. Heel mooi, maar niet echt handig met kinderen. De glasplaat kon naar voren getrokken worden en kon er eenvoudig afgehaald worden. Het was dan wel veiligheidsglas, maar toch zag ik dat niet zitten met vier kleine kinderen…
Hier moet je dus op letten
Waar je op moet letten als je een elektrische sfeerhaard wil kopen:
- past de elektrische sfeerhaard qua afmetingen op de plaats waar je het wil hebben?
- ziet de sfeerhaard er mooi uit – ook als de haard niet aan staat?
- past de haard binnen je budget?
- moet de sfeerhaard warmte kunnen geven?
- als je kinderen hebt; is de haard veilig voor kinderen?