Ga naar de inhoud

Grote opruiming – minimalisme

  • door

Minimalisme is bij ons begonnen toen we een woning hadden gekocht. Ook al moest onze nieuwe woning nog gebouwd worden en zouden we pas na anderhalf jaar de sleutel ontvangen, toch waren we al bezig met de vraag; wat wilden we nu echt meenemen naar de nieuwe woning? We waren klaar voor een grote opruiming!

De eerste grote opruiming

Op een regenachtige middag in de zomer van 2015 namen we onze hele zolder onder handen. We hadden een flinke zolder die niet alleen vol stond met (oude) meubels, maar ook met spullen van vroeger, kerstspullen, boeken en ga zo maar door.

Op dat moment voelde het alsof we die middag ontzettend veel spullen hebben weggedaan – vooral ‘dubbele’ artikelen, want we hadden beiden op kamers gewoond waardoor we diverse spullen dubbel hadden. De meeste van de spullen zijn naar de kringloopwinkel gebracht omdat het nog goede spullen waren – weggooien vonden we zonde. Uiteindelijk zijn er na die middag niet alleen enkele dozen naar de kringloop gebracht, maar hebben we ook drie volle zakken met kleding weggedaan. Kleding die te oud of te klein was, of die we gewoonweg niet meer droegen, hebben we die middag weggedaan.

Voor ons leek dit een megaopruimactie. De zolder zag er al een stuk leger uit en de kledingkast was overzichtelijker geworden. Meer spullen konden we vast niet weggooien, dachten we toen. Toch besloten we toen al om enkele maanden later weer de zolder op te ruimen – wie weet zouden we dan nog wat dingen tegenkomen.

Nog meer grote opruimingen

Tot onze grote verbazing gingen er de volgende opruimronde evenveel – misschien zelfs meer – spullen van zolder weg. Ook werden er weer enkele zakken met kleding naar het goede doel gebracht. En dat gebeurde de volgende opruimronde weer. En nog een keer. Elke keer kwamen we spullen tegen waarbij we verbaasd waren dat die niet eerder weg waren gedaan. Elke keer leek het alsof de zolder een grote opruiming had gehad, en geloofden we niet dat er nog meer spullen weg konden. Toch bleek dat enkele maanden later altijd weer het geval te zijn.

Datzelfde gold voor kleding. Wel moet ik zeggen dat we er steeds gemakkelijker in werden. Kleding een jaar niet gedragen? Dan kan het weg! Spullen op zolder waar je geen (of weinig) emotionele waarde mee hebt? Dat kan weg! Uiteindelijk hebben we allebei één doos overgehouden met spullen van vroeger. Ook boeken waarvan ik eerst zei dat ik ze ‘ooit nog wel een keer zou gaan lezen’, zijn weggegaan toen ik ze met de verhuizing anderhalf jaar later nog steeds niet gelezen had.

Wat is er nog over?

Wat er nu op onze zolder staat? Voor ons allebei één doos met spullen van vroeger, waar we echt emotioneel aan gehecht zijn. De kerstspullen. Koffers met reisspullen. Wasmachine en droger. Een kastje waar nog wat losse spullen in liggen opgeborgen.

Verder is de zolder leeg. Alle meubels die eerst op zolder stonden zijn verkocht, boeken en dvd’s zijn naar de kringloopwinkel gegaan en onze zolder kan nu echt niet meer verder opgeruimd worden (denken we). De zolder is nu zo ver mogelijk leeg.

Maar hoe zal dat over een jaar zijn als we een baby hebben?