Ga naar de inhoud

Minimalisme maakt ons leven leuker

  • door

Vroeger droomden mijn man en ik samen over onze toekomst; een grote woning, een goede baan en genoeg geld om te reizen. Toen we gingen samenwonen waren dat onze plannen. We wilden ooit een ruime woning kopen, beiden een goede baan – met status – hebben en genoeg geld hebben voor reizen en alles wat we wilden kopen.

Inmiddels zijn we enkele jaren verder en in die tijd is er ontzettend veel veranderd. Geïnspireerd door diverse blogs en artikelen over minimalisme zijn we anders over het leven gaan denken. We hoeven geen grote woning, geen dure spullen en geen hoge status. We willen gelukkig zijn en ons leven leiden zoals we dat zelf willen.

Saai?

Voor sommigen klinkt minimalisme waarschijnlijk saai. Weinig spullen, een lege woning. Anderen zien het misschien als gierig, omdat er weinig geld wordt uitgegeven aan spullen. Maar dat is het niet! Minder spullen zorgt voor orde in je huis. Minder spullen zorgt voor minder opruimen, waardoor je meer tijd overhoudt voor leuke dingen.

We leven minimalistisch – maar wel op onze eigen manier. Zo wonen we niet in een tiny house, maar ook niet in de ruime vrijstaande woning waar we vroeger over droomden. We vinden ervaringen belangrijker dan bezittingen – maar als we iets echt willen hebben, dan kopen we dat gewoon.

Waarom minimalisme ons leven leuker maakt:

  • We zijn minder tijd kwijt met opruimen (en daardoor ook met schoonmaken)
  • We kunnen spullen gemakkelijk vinden
  • Er is minder (keuze)stress, omdat er minder is om uit te kiezen
  • We hebben meer tijd voor elkaar (en voor familie en vrienden)
  • We hechten weinig waarde aan dure spullen, en besteden ons geld liever aan mooie ervaringen
  • Er blijft meer geld over voor hobby’s en reizen omdat we minder geld uitgeven aan spullen
  • Omdat we minder geld nodig hebben omdat we geen dure spullen aanschaffen, kunnen we in de toekomst wellicht minder gaan werken. Waarom 40 uur per week werken als je met minder uren werk ook makkelijk rond kan komen?
  • Winkelen is leuker geworden. We kopen alleen spullen die we echt nodig hebben.
  • Opruimen voelt goed

Het gaat niet om spullen

Het zijn niet de spullen waarom het bij minimalisme om gaat; het gaat vooral om de mindset. Wat is echt belangrijk in het leven? Voor ons zijn bijzondere ervaringen en relaties met familie en vrienden veel belangrijker dan het bezitten van dure spullen!

 

Op deze website staan affiliate links. Als jij iets bestelt via een van deze links, ontvang ik een klein bedrag. Je steunt mij en mijn werk zonder dat het jou meer kost.