Ga naar de inhoud

Verschillende manieren van opruimen

Van opruimen krijg ik altijd een goed gevoel. Het zorgt niet alleen voor orde in mijn huis, maar ook in mijn hoofd! Maar hoe kun je opruimen? Welke manier past bij jou? Hieronder geef ik je verschillende manieren van opruimen

Verschillende manieren van opruimen

Opruimen; hoe doen jullie dat? Ik lees over diverse manieren van opruimen en ik heb nog geen idee wat het beste werkt.

  • Een maand lang elke dag wat weggooien. Op dag 1, 1 ding. Dag 2, 2 dingen… Dag 30, 30 dingen. Voor mij werkt dit niet; als ik in een opruimbui ben wil ik het liefst zo veel mogelijk tegelijk opruimen, zodat er ook wat resultaat te zien is (een extra lege doos op zolder of een minder hoge stapel kleding in de kledingkast).
  • Alles moet in X aantal dozen passen. Dit kan bijvoorbeeld goed werken bij kerstspullen; hoeveel daarvan gebruik je er echt? Wij hebben pas enkele jaren zelf kerst gevierd en alles wat we het eerste jaar gekocht hebben, werd in het tweede, derde en vierde jaar ook gebruikt. Bovendien past alles in twee dozen, dus daar valt weinig aan op te ruimen. Wel zou het voor gezinnen in een wat latere levensfase (bijvoorbeeld mijn ouders die zeker zes dozen met kerstspullen op zolder hebben staan waarvan niet eens de helft gebruikt wordt) een goede methode kunnen zijn; je bent pas klaar met het opruimen van de kerstspullen als alles in die drie dozen past. En als het goed gaat, dan kun je altijd nog besluiten om naar twee dozen te gaan, in plaats van drie.
  • Per kamer, per kast. Geen zin (of tijd) om veel op te ruimen? Begin in een kamer en open een kast. Eerst een plank, dan de volgende plank et cetera. Zo weet je ook goed waar je gebleven bent als je een andere keer verder gaat met de opruiming. Ook dit is voor mij geen geschikte manier. Als je alles overhoop haalt, dan is er een grote kans dat je geen tijd hebt voor alles en wat doe je dan met de rotzooi die je hebt gemaakt?
  • Hoe gemakkelijk is het te vervangen? Ik hoorde een keer dat iemand alles weggooide wat hij niet jaarlijks gebruikte en wat binnen een straal van twintig kilometer voor minder dan twintig euro te koop was.

Wat doe je met de spullen?

Er zijn natuurlijk verschillende dingen die je kunt doen met spullen die je niet meer hoeft te hebben; als ze nog nieuw zijn kun je ze misschien zelfs cadeau geven, als ze er nog goed uitzien kun je ze doneren aan familie of kennissen en anders is er altijd wel een kledingcontainer of tweedehandswinkel in de buurt waar je je spullen kwijt kunt. Weggooien vind ik vaak zonde en daarom deed ik spullen niet vaak weg, maar als het naar een tweedehandswinkel kan is het voor mij makkelijker om spullen weg te doen.

Wat ik wel leuk vind om soms te lezen is hoeveel spullen mensen hebben weggegooid. Zo zijn er bijvoorbeeld mensen die van plan zijn om de helft van hun spullen weg te gooien en alle spullen tellen die ze wegdoen en houden. Erg leuk, maar helaas ben ik daar zelf niet op gekomen. (Wel valt het me op dat sommige mensen een doosje paperclips als één artikel tellen, terwijl anderen alle paperclips apart tellen. Dat is natuurlijk nogal een verschil in aantal.) Als wij alles geteld zouden hebben, weet ik zeker dat er honderden artikelen uit ons huishouden weggegaan zijn.