Ga naar de inhoud

Wat kost een bruiloft?

  • door
wat kost een bruiloft - weddingplanning

In de winter van 2017 zijn wij getrouwd! We hebben bewust gekozen voor een winterbruiloft. Net als bij een baby kun je bij een bruiloft zo veel of zo weinig uitgeven als je zelf wilt. Wat kost een bruiloft? De kosten van een bruiloft lopen uiteen van nul tot tienduizenden euro’s. Geef je een feest voor 500 mensen of ga je op maandagochtend gratis naar het gemeentehuis? Doe wat je zelf wil! In deze blog vertel ik je hoeveel wij aan onze bruiloft hebben uitgegeven en waarom we daarvoor gekozen hebben.

Zowel mijn man als ik hebben een grote familie en omdat we familiemensen zijn wilden we allebei graag (het grootste deel van) onze families uitnodigen. Omdat er een flink prijskaartje zou hangen aan een feest waarbij we iedereen uit zouden nodigen, hebben we toch nog wat mensen van de lijst geschrapt zodat we op het – voor ons – gezellige aantal van 130 personen uitkwamen. Al deze 130 personen hebben we uitgenodigd voor het feest ’s avonds, maar overdag hebben we alleen onze directe familieleden en beste vrienden gevraagd.

We trouwden op een vrijdag – een van de duurste dagen van de week – in het gemeentehuis in onze woonplaats. Iedereen was welkom om de ceremonie bij te wonen. Ik droeg een trouwjurk, mijn man een pak. Er waren bloemen, decoratie, een fotograaf, et cetera. We hebben met alle daggasten gedineerd op onze feestlocatie en het feest was er een om nooit te vergeten.

Het was een groter feest dan we ons hadden voorgesteld. Alles bij elkaar opgeteld hebben we zo’n €9000 uitgegeven aan onze trouwdag! Hieronder zie je hoeveel geld we overal aan hebben uitgegeven:

Wat kost een bruiloft? Hier lees je wat onze bruiloft kostte:       

Fotograaf 1100
Bloemen en decoratie 130
Kaarten 350
Bruid; kleding, kapper, etc. 1050
Bruidegom; kleding etc 600
Officiële gedeelte 475
Ringen 225
Daggasten (lunch, taart en diner) 1100
Feest 2700
DJ 875
Overig (bedankjes, taxi, fooi, etc) 400

 

Het is best een groot bedrag, maar dat wisten we van tevoren en we wilden zelf graag op deze manier onze trouwdag vieren. Ook al is het een flinke investering, daar hadden we voor gespaard, en het was het geld zeker waard.

(Eigenlijk hebben we meer dan €9000 uitgegeven, want twee dagen na onze trouwdag vertrokken we op huwelijksreis. Daarentegen hebben we ook van veel gasten als cadeau geld ontvangen, maar dat is uiteraard lang niet genoeg om alles van te betalen – en dat hoeft ook niet!)

Hoeveel hebben jullie uitgegeven aan jullie bruiloft?