Dankzij mijn burn-out heb ik mijn passie gevonden

Dankzij mijn burn-out heb ik mijn passie gevonden

21 maart 2018 0 Door Lenthe Leeuwenberg

Een jaar geleden had ik mijn laatste gesprek bij de psycholoog. Samen met de psycholoog heb ik gewerkt aan het herstel van mijn burn-out. Heel eerlijk; ik heb zelf niet het idee dat de gesprekken met de psycholoog geholpen hebben. Voor mijn gevoel heb ik meer gehad aan alles wat ik zelf opgepakt heb. (Maar wel op mijn eigen tempo, dus het heeft een tijdje geduurd.)

Wat heb ik allemaal gedaan?
  • Ik ben gaan werken via een stageplaats waarbij ik niet alleen het aantal uren op kon bouwen, maar ook langzaamaan (op mijn eigen tempo) meer taken en verantwoordelijkheden kreeg
  • Samen met leeftijdsgenoten (die ofwel niet wisten wat ze na hun studie wilden gaan doen, ofwel ook een burn-out hadden (gehad) of een andere heftige gebeurtenis hadden meegemaakt) heb ik diverse workshops gevolgd
  • Ik ben steeds weer iets verder alleen van huis gegaan. Eerst alleen naar de supermarkt om de hoek, later naar het centrum, etcetera.
  • Ik ben gaan sporten
  • Mijn partner steunde me

Inmiddels is het een jaar geleden dat ik gestopt ben bij de psycholoog waarmee ik het hoofdstuk ‘burn-out’ een eind had gegeven. Ik was op dat moment nog niet mijn ‘oude ik’, maar ik was wel weer in staat om te werken. Ik kreeg een jaarcontract aangeboden bij mijn stageplaats, ik durfde weer alleen over straat en voelde me veel gelukkiger.

Mijn passie

Al met al heb ik ongeveer een jaar thuis gezeten. In september 2015 werd door de huisarts bevestigd dat ik tegen een burn-out aan zat en beter kon stoppen met het werk wat ik deed. De eerste maanden was ik vooral bezig met structuur in het dagelijks leven aanbrengen – ik kon hele dagen slapen als ik dat zou willen. Na twee maanden ben ik gaan sporten, zodat ik af en toe het huis uit was. Na enkele maanden ben ik op therapeutische basis weer gaan werken, maar dat bleek al snel te veel, waardoor ik opnieuw thuis kwam te zitten.

En toen besloot ik om mijn passie weer op te pakken: schrijven. Ik schreef binnen drie maanden een zesdelige serie en kwam erachter dat het mogelijk was om zelf boeken te publiceren. Dat de boeken ook echt verkocht werden was voor mij een bewijs dat ik echt iets kon! Schrijven is altijd mijn passie geweest en ik ben blij dat ik hier dankzij mijn burn-out weer tijd voor heb kunnen vinden. Dankzij mijn passie ben ik uit mijn burn-out gekomen. Inmiddels heb ik veel meer bereikt dan ik ook had kunnen dromen.