In mei 2022 zijn wij met onze drie kleine kinderen op vakantie geweest naar een all-inclusive hotel op Mallorca. We hebben daar wel over getwijfeld, want; all-inclusive met kinderen? Zullen we dat wel doen? Je leest hier waarom we daar toch voor gekozen hebben.
Wat is all-inclusive?
Een all-inclusive vakantie houdt in dat onder andere eten en drinken bij de prijs van je vakantie zit inbegrepen. Ook vallen veel faciliteiten en activiteiten onder all-inclusive. Denk aan de animatieclub, het zwembad of een fitnessruimte. Daarnaast zit – als je de reis via een reisorganisatie boekt – vaak ook de transfer van het vliegveld naar het hotel (en terug) erbij.
Voor sommige dingen (zoals massages of naar de spa, het huren van een tennisbaan, of sterke dranken) moet soms wel bijbetaald worden – maar dat hangt van het hotel af. Bovendien geldt in sommige hotels de all-inclusive formule maar tot 23.00, en moet er daarna voor drankjes bijbetaald worden. Ook verschilt het per hotel of er bijvoorbeeld snacks gedurende de dag zijn inbegrepen, zoals taartjes of ijs aan het eind van de middag.
All-inclusive met kleine kinderen – de voordelen
Je hoeft niet te koken
Ik heb geen hekel aan koken, maar als ik mag kiezen dan is het zeker niet een van mijn favoriete bezigheden. Bovendien heb je op vakantie vaak niet de ruimte die je thuis hebt (kleine keuken, of maar twee kookpitten) en moet je daarvoor ook nog boodschappen doen. Zo fijn dat ik anderhalve week niet hoefde te koken en dat er genoeg te kiezen was om te eten.
Je weet van tevoren hoeveel geld je kwijt bent aan de vakantie
Oké, je doet echt nog weleens een aankoop in een winkel (we hadden bijvoorbeeld niet voor tien dagen lang luiers bij voor twee kinderen), maar we waren geen enorme bedragen extra kwijt aan autohuur, (uit) eten of activiteiten. Vaak koop je op vakantie toch wat extra’s; iets lekkers voor ’s avonds, even frietjes halen, een ijsje in de middag… Dat zat er allemaal al bij!
Er wordt schoongemaakt!
Als moeder van drie kleine kinderen ben ik vaak aan het opruimen en schoonmaken thuis. Natuurlijk ruimde ik tijdens onze reis wel regelmatig dingen op, maar het schoonmaken van de kamer werd gedaan door een schoonmaakster. Heerlijk elke dag opgemaakte bedden, zonder dat zelf te moeten doen!
Gratis zwemmen en activiteiten
Nog een voordeel van een all-inclusive vakantie (als er tenminste een zwembad en andere faciliteiten zijn); zwemmen is gratis, animatie is gratis en shows zijn gratis! De kinderen vermaken zich met de minidisco of met het animatieteam, en kunnen zwemmen zo vaak als ze willen! Alles ligt vlak bij elkaar, waardoor je niet – zoals in een vakantiepark in Nederlands weleens is – het hele park over hoeft te lopen om bij het zwembad te komen.
All-inclusive met kleine kinderen – de nadelen
Toch huishoudelijke taken
Hoewel er dagelijks een schoonmaakster in het appartement kwam, betekent dat niet dat je zelf geen huishoudelijke taken meer hoeft te doen. Zo heb je altijd wel was – sommige vlekken in kledingstukken wil je echt niet laten zitten tot je thuis bent. Op vakantie heb je niet de mogelijkheden om te wassen zoals thuis.
Etenstijden kunnen beperkt zijn
In veel all-inclusive hotels is het avondeten pas vanaf 19.00, soms zelfs later. Dat is echt te laat voor onze kinderen die thuis om 18.15 al naar boven gaan om te gaan slapen… Gelukkig geldt dat niet voor alle hotels, maar het is wel iets om rekening mee te houden. Ook de tijden van de lunch zijn soms vrij laat.
Eten
Heel eerlijk; als ik zelf zou koken, dan zou dat eten een stuk gezonder zijn dan het eten waar onze kinderen voor kiezen in een restaurant. Het eten bij een all-inclusive buffet is toch vaak vet, of snel koud. Gelukkig kan je op basis van recensies van eerdere gasten vaak achterhalen hoe het staat met de kwaliteit van het eten.
Omgeving
Bij een all-inclusive vakantie zit je vaak op je resort; daar is je kamer, daar kun je zwemmen en daar kun je – gratis – eten. De kans is groot dat je niets van de omgeving ziet. Toen we nog met zijn tweeën op vakantie gingen (en ook met onze oudste trouwens) wilden we altijd veel van de omgeving zien. Nu, met drie kleine kinderen, heb ik daar geen behoefte aan. Mocht je wél wat van de omgeving willen zien, dan kun je vaak georganiseerde dagtrips maken of een auto huren.
‘Verplicht’ in hotel eten
Het hoeft natuurlijk niet, maar als je voor all-inclusive kiest dan voel je je toch een beetje verplicht om in het hotel te eten. Zeker als je kijkt naar de kosten; in het hotel eet je dan immers ‘gratis’. Soms is het juist veel leuker om lokale eettentjes te proberen.
Waarom hebben we toch voor all-inclusive met kleine kinderen gekozen?
We wilden graag een keer met de kinderen op vliegvakantie naar de zon. Als ik op vakantie ben in het buitenland, dan heb ik geen zin om schoon te maken, boodschappen te doen en te koken. De meeste nadelen die ik heb genoemd zie ik zelf niet als nadelen, maar wel als iets om rekening mee te houden bij het kiezen van een hotel.