Ga naar de inhoud

De kosten van onze zomervakantie

  • door
kosten vakantie duitsland - uitzicht hotel

Deze zomer zijn wij vier dagen op vakantie geweest naar Willingen in Duitsland. We verbleven daar drie nachten in Waldhotel Willingen. Wat waren de kosten voor deze zomervakantie?

Het verblijf

Het hotel hebben we geboekt via TUI. Omdat de familiekamers vol waren (en ook omdat wij niet met zijn vijven op één kamer wilden slapen) hebben we twee hotelkamers geboekt. Daarnaast kozen we voor halfpension; het ontbijt (inclusief drinken) en avondeten (exclusief drinken) zaten erbij. Totale kosten via TUI: € 909. Bij het hotel zelf betaalden we nog € 18 aan toeristenbelasting.

De reis

Het is (voor ons) een lange reis naar Duitsland, en de benzineprijzen zijn de afgelopen tijd hard gestegen. Aan de benzinekosten waren we bijna € 91 kwijt.

Eten en drinken

Hoewel het ontbijt en het avondeten (zonder drinken) bij het verblijf inbegrepen zat, gold dat niet voor de lunches. Op de eerste dag (in Movie Park) hadden we onze eigen lunch meegenomen van huis. Dag twee kochten we in een supermarkt broodjes, en de derde dag lunchten we bij een bakkerijtje bij een supermarkt. Op de laatste dag, tijdens de terugreis, lunchten we in een restaurant. Daarnaast moesten we elke avond betalen voor het drinken bij het avondeten. Ook hebben we nog een keer bij een speeltuin wat gedronken. Toch vallen de totale kosten me nog mee: € 93,43.

Uitjes

movie park duitsland De tickets voor Movie Park waren (gelukkig) gratis dankzij ons Efteling-abonnement, maar we moesten wel betalen voor het parkeren: € 8. Daarnaast gingen we met een gondellift een berg op (€ 24 voor twee volwassenen, kinderen onder zes jaar waren gratis) en mochten alle kinderen met papa van de rodelbaan (€ 15).

Wat waren de kosten voor de zomervakantie naar Duitsland?

In totaal waren we aan deze vakantie € 1158,43 kwijt. Vind je dat veel of vind je dat weinig? Het klinkt voor mij veel voor slechts drie nachten weg, maar als ik bedenk dat het voor vijf personen inclusief overnachtingen, eten en drinken was, dan valt het nog wel mee. € 231,69 per persoon voor de hele vakantie, of € 77,23 per persoon per dag.

Bij deze vakantie ging het ook niet om het geld – hoewel we wel hebben geprobeerd om de kosten zo beperkt mogelijk te houden. Ik wilde een korte reis op een niet al te verre afstand van huis, maar ik wilde de kinderen wel mooie, unieke herinneringen geven – dat is een van onze redenen om te reizen met onze kinderen. En dat is gelukt! Met de gondellift de berg op (en weer terug), uitzicht over de bergen, een ritje met de trein en met de bus (dat was gratis dankzij de toeristenpas die we bij het hotel kregen), van de rodelbaan af en een bezoek aan Movie Park Duitsland… Het was maar een paar dagen, maar voor de kinderen was het een reis om nooit te vergeten!

Op deze pagina staan affiliate links. Als jij iets koopt via een van deze links, ontvang ik een klein bedrag. Je steunt mij en mijn werk zonder dat het jou meer kost.