Twee dagen na onze bruiloft vertrokken wij naar het koude IJsland! Toegegeven; zo koud was het niet, want in IJsland was de temperatuur op de meeste plaatsen tijdens onze vakantie in januari toch echt een paar graden hoger dan in Nederland.
En wat is IJsland een prachtig land. Je kunt kilometers ver kijken vanaf de bergen. Het landschap verandert regelmatig. Rijd via het zuiden van de oostkust naar de westkust en je komt niet alleen besneeuwde bergen en zwarte stranden tegen, maar ook met mos bedekte lavavelden, vlaktes met droog gras, ontelbare watervallen, lavavelden, weides met schapen of paarden, beekjes, meren, rotsen, gletsjers en nog veel meer.
De meeste IJslanders spreken vloeiend Engels, maar geschreven IJslands heeft overeenkomsten met de Nederlandse taal en is makkelijker te volgen dan wanneer je IJslanders hoort praten. Overal is een Engels menukaart/folder/uitleg aanwezig. IJslanders zijn erg behulpzaam; als ze je zien staan met een plattegrond vragen ze meteen of ze je kunnen helpen.
Onze reis naar IJland
Tijdens onze reis naar IJsland hebben we het zuidelijke deel van het eiland bezocht. Van Keflavik tot Jokulsarlon en van Vik tot Thingvellir. We hebben prachtige natuur gezien, zijn heerlijk tot rust gekomen en hebben voortreffelijk gegeten.
Alles in het verkeer is echter slecht aangegeven; pas bij de betreffende afslag staat wat er voorbij de afslag is en als je dan 90 kilometer per uur rijdt is het onmogelijk om deze afslag nog te nemen. Alle prachtige bezienswaardigheden die goed aangegeven staan zijn ontzettend toeristisch; de bezienswaardigheden die wat onduidelijker aangegeven staan zijn veel minder drukbezocht omdat de touringcars van de georganiseerde dagtochten daar niet stoppen.
Ook staan er regelmatig picknickplaatsen aangegeven langs de ringweg. Denk hierbij niet aan de uitgebreide picknickplaatsen zoals deze in Nederland langs de snelweg staan met picknickbankjes, prullenbanken en toiletten. IJslandse picknickplaatsen bestaan uit een stukje gravel langs de weg waar enkele auto’s geparkeerd kunnen worden. Er staat zelden een picknicktafel of een prullenbak, en als er bij een bezienswaardigheid op de landkaart aangegeven staat dat er een WC aanwezig is, dan kan het zijn dat deze (in de winter) gesloten is vanwege kans op bevriezing. Er is een grote markt aanwezig voor het toerisme, maar de vraag is wanneer (en of) de IJslanders daar meer mee willen gaan doen… Eerlijk? Ik vond het heerlijk, dat er op de meeste plaatsen geen sprake was van massatoerisme.
Als je per se een warme bestemming wilt, jonge kinderen hebt, of niet van natuur en/of wandelen houdt, dan is IJsland waarschijnlijk geen favoriete bestemming voor je. Mocht je echter eens wat anders willen dan de standaardvakanties, dan is IJsland een absolute topbestemming. Slechts drie uur vliegen vanaf Amsterdam, een uitgestrekt en rustig land (tenzij je op een toeristenplaats bent) met nog veel mogelijkheden voor het toerisme. Ga er niet van uit dat koffietentjes open zijn – zelfs niet als er een bord staat met wat er te krijgen is en als er honderd andere toeristen langs het koffietentje komen om naar een waterval te lopen.
Waar je wel rekening mee moet houden
- IJsland is duur! Alles is ongeveer twee keer zo duur in Nederland, dus verwacht niet dat je vakantie naar IJsland goedkoop wordt.
- Op sommige plaatsen wordt water geothermisch verwarmd; deze gassen stinken naar zwavel (rotte eieren), wat niet echt fijn is tijdens het douchen.
- Wegen kunnen – zelfs als het weer niet winters is – zijn afgesloten.
- De hoofdstad van IJsland, Reykjavik, is leuk, maar voelt niet als een hoofdstad van een land.
- Openingstijden van winkels zijn niet zoals in Nederland; supermarkten openen pas vanaf een uur of elf ’s ochtends en zijn in het weekend om 18.00 al weer gesloten.