Ga naar de inhoud

Koffer inpakken-tips

  • door
koffer inpakken tips

Tien jaar geleden gingen we nog met zijn tweeën op vakantie, liefst met het vliegtuig naar een ver land. Door de komst van de kinderen en door corona zijn onze vakanties nogal veranderd, maar één ding is hetzelfde gebleven; we willen zo weinig mogelijk spullen meenemen. Als je met zijn tweeën op vliegvakantie gaat naar een warm land is dat, voor mij, niet zo moeilijk; enkele setjes kleding, douchespullen, schoenen en heel veel meer heb je niet nodig. Setje kleding in de handbagage voor als je koffer kwijtraakt en klaar! Iets vergeten? Geen probleem! Zolang je je paspoort en pinpas of creditcard bij je hebt, hoef je je eigenlijk geen zorgen te maken. Maar: nu hebben we kinderen en dan mag je bijvoorbeeld écht de babyvoeding niet vergeten… Maar hoe neem je – met kinderen – zo weinig mogelijk mee op vakantie? Check hier mijn koffer inpakken-tips!

Standaard koffer inpakken tips

De standaardtips zoals kleding oprollen, vacuümzakken gebruiken en sokken of andere kleine dingen in schoenen stoppen ken ik al wel (maar van die vacuümzakken maak ik nooit gebruik). Daarnaast neem ik een e-reader of tablet mee om te kunnen lezen, in plaats van fysieke boeken, en neem ik shampoo en andere toiletartikelen zoveel mogelijk mee in miniverpakkingen. Logisch allemaal, maar hoe zorg je ervoor dat je nu echt minder meeneemt? De truc is natuurlijk om alleen maar spullen mee te nemen die je écht nodig hebt. Maar wat heb je écht nodig?

Hoeveel neem je mee?

Eigenlijk gaat het niet alleen om hoeveel je meeneemt, maar ook om hoeveel ruimte deze spullen innemen én of je ze makkelijk kunt inpakken. Zo namen wij een keer een Ikea-kinderstoel mee op vakantie (want huren was duurder dan de prijs van de stoel…) maar deze is zo gevormd dat het lastig inpakken is in de auto. Ook een ingeklapt campingbedje neemt ontzettend veel ruimte in. In dat geval kijk ik altijd wat het kost om het artikel te huren; bij een van de parken waar we zijn geweest moesten we €20 betalen voor een kinderstoel en €35 voor een bedje. Dat vind ik veel! In dat geval neem ik het liever zelf mee. Op de Beerze Bulten hoefden we voor zowel het bedje als de stoel maar €7,50 te betalen om deze te huren. Dan huur ik het liever! Voor die €15 totaal ga ik geen moeite doen om het in de auto te krijgen, maar voor die €55 die ik bij het andere park kwijt zou zijn geweest vond ik het wél de moeite om het zelf mee te nemen.

Speelgoed dat weinig ruimte inneemt

Voor de kinderen nemen we alleen speelgoed mee dat weinig ruimte inneemt – met uitzondering van de fietsjes – en liefst zo plat mogelijk is. Boekjes, stickers, kleurpotloden en duplo (zo compact mogelijk op elkaar gestapeld) namen we mee op onze laatste vakantie. Ook een electro-boekje en een waterkleurboek hadden we bij. Bovendien namen we enkele nieuwe dingen mee voor de kinderen, omdat we weten dat ze zich met nieuw speelgoed vaak wat langer kunnen vermaken dan met speelgoed dat ze al kennen. Wij laten de kinderen zelf iets kiezen (wat niet te veel ruimte inneemt) en nemen daarnaast zelf nog wat voor ze mee. Als het écht slecht weer is tijdens de vakantie waardoor je veel tijd binnen door moet brengen, kun je op vakantie altijd nog iets nieuws – of tweedehands – voor ze kopen.

Vorig jaar hebben wij enkele nieuwe dingen meegenomen, en dat is nu het ‘vakantiespeelgoed’ geworden. Dat betekent dat het de rest van het jaar op zolder ligt en als we op vakantie gaan – of een keer lang in de auto moeten zitten – is het weer als nieuw voor de kinderen, waardoor ze er op vakantie meer plezier van hebben dan als ze er thuis ook dagelijks mee zouden kunnen spelen!

Check wat aanwezig is

Ga je naar een bungalow of een andere accommodatie? Op internet vind je vaak een lijst met spullen die al aanwezig zijn. Kun jij niet zonder je dagelijkse kopje koffie? Check dan of er een apparaat naar wens is, zodat je dat apparaat zelf niet mee hoeft te nemen. Datzelfde geldt voor een broodrooster en een waterkoker. Staat er geen lijst online? Check het dan! Stuur een e-mail of bel naar het vakantiepark om te vragen wat er aanwezig is. Het is natuurlijk zonde als je iets meeneemt wat daar al aanwezig is, waardoor je het niet mee had hoeven nemen…

Hoewel ik graag zo weinig mogelijk spullen meeneem, ben ik niet van plan om het mezelf té moeilijk te maken. Zo kon de sterilisator voor de babyflesjes best thuisblijven; dat kan ook in een pan. Een waterkoker had ik wél nodig, want elke keer water koken in een pannetje om een flesje te maken, dat zag ik niet zitten. Het moet natuurlijk wel leuk blijven!

Neem geen eten mee

Ik had natuurlijk wél babyvoeding meegenomen en een fles bronwater om een fles te kunnen maken. Maar dat was niet genoeg voor de hele vakantie. Naar het buitenland zou ik voor een baby altijd voldoende eigen voeding meenemen, maar op een camping in Nederland met een Kruidvat in de buurt zorg ik dat ik in elk geval voldoende heb voor de eerste dagen. Ook voor de oudste twee had ik de afgelopen vakantie alleen iets lekkers bij voor onderweg; verder hadden we geen eten bij. Waarom niet? Eten koop ik daar!

Eten kan ontzettend veel ruimte innemen in de kofferbak; een zak chips bijvoorbeeld. Liever neem ik zo min mogelijk mee en dat geldt ook voor eten – maar aangezien ik graag bewust met mijn geld omga, ook soms op vakantie, koop ik dat niet in de supermarkt van de camping. Deze winkels zijn vaak veel duurder dan gewone supermarkten en bovendien hebben ze lang niet alles in het assortiment. Tijdens onze laatste vakanties naar de Beerze Bulten en de Zandstuve heb ik van tevoren de boodschappen besteld! Helaas niet bij mijn favoriete supermarkt, want de dichtstbijzijnde Albert Heijn waar afhalen mogelijk was, was meer dan 30 minuten rijden… Gelukkig kon er bij de Jumbo vlakbij wél afgehaald worden, ideaal! (Sorry Albert Heijn.) Behalve het eten heb ik bij de Jumbo ook billendoekjes, luiers, keukenpapier en andere dingen besteld; allemaal zodat ik dat van huis niet hoefde mee te nemen. Dat scheelt veel inpakken en in de auto proppen!

Minder kleding meenemen?

Je kunt er natuurlijk ook voor kiezen om wat minder kleding mee te nemen en halverwege je vakantie een was te draaien, maar daar zat ik tijdens mijn vakantie niet op te wachten. Als ik dat wél had gedaan dan hadden we nog minder spullen bij gehad. Maar tijdens onze laatste vakantie bleek dat ik zó efficiënt had ingepakt dat we genoeg ruimte hadden om de dubbele kinderwagen nog mee te nemen, terwijl we echt geen grote auto hebben en er drie stoeltjes op de achterbank staan. We hadden echter geen bedje of kinderstoel bij, die hadden we daar gehuurd, maar wel een fietsje.

Écht besparen op ruimte

Wil je echt besparen op ruimte, of ga je met twee koffers op vakantie en ben je van plan om flink te gaan shoppen? Neem dan vooral oude spullen mee op vakantie! Denk bijvoorbeeld aan oude sokken of oud ondergoed dat je na nóg een keer dragen wel weg kunt gooien. Bewaar oude handdoeken om mee te nemen op vakantie en gooi die aan het eind van je vakantie weg, zodat je meer ruimte over hebt voor nieuwe spullen!

Hopelijk kunnen wij volgend jaar – maar deze keer met drie kleine kinderen – weer een keer naar de zon. Hoe we dan onze koffers in gaan pakken? Met zo weinig mogelijk spullen. Hoeveel koffers we meenemen? Geen idee, maar het zal niet in twee koffers passen want twee Puddle Jumpers en een babyzwemband nemen wél veel ruimte in… Heb jij nog speciale koffer inpakken-tips voor mij?

 

Vakantiepark Beerze Bulten

Op deze pagina staan affiliate links. Als jij iets bestelt via een van deze links, ontvang ik een klein bedrag. Je steunt mij en mijn werk zonder dat het jou meer kost.