Ga naar de inhoud

Meenemen op vakantie voor een baby

  • door
toch op vakantie - autovakantie europa - reizen met kinderen - meenemen op vakantie voor een baby

De lente is begonnen en met het lekkere weer in zicht kijken wij er alweer naar uit: de zomervakantie. Dit jaar blijven we – lekker burgerlijk – in Nederland. We hebben een huisje gehuurd waar we met het hele gezin (en oma) lekker een weekje kunnen genieten. Maar wat neem je allemaal mee op vakantie? En vooral: wat moet je meenemen op vakantie voor een baby?

Wat moet je meenemen op vakantie voor een baby?

Het ligt er natuurlijk aan op wat voor vakantie dat je gaat en hoe oud je baby’tje precies is. Is je baby pas enkele maanden, dan neem je wat andere dingen mee dan als je baby bij een jaar is. En ga je op wintersport? Ga je naar een bungalowpark in Nederland? Of ga je (met je baby) backpacken in Thailand? Liever all inclusive naar de Middelandse Zee? Het kan allemaal en daarom is er niet één standaard inpaklijst voor de vakantie voor je baby.

Je wilt niet te veel meenemen, maar ook niet te weinig. Toen we voor de eerste keer op vakantie gingen met Sam (een roadtrip naar Denemarken, waarbij nog niet alle accommodaties geboekt waren) hadden we veel te veel bij. Maar goed; als je nog niet weet waar je gaat slapen kun je beter te veel bij hebben dan te weinig. Toen we op vakantie gingen naar Mallora, waar we all inclusive in een hotel verbleven, was Hannah een baby, en toen had ik een stuk minder bij dan voor Sams eerste vakantie!

Ik deel hieronder wat ik (altijd) meenam op vakantie en wat ik komende vakantie voor Thomas weer mee ga nemen.

Inpaklijst vakantie voor een baby

Wat moet je meenemen op vakantie voor een baby? Ik deel hieronder onze inpaklijst met je.

Toiletartikelen                                    

Wij gebruiken zo min mogelijk verzorgingsproducten met (schadelijke) stoffen voor onze kinderen – vooral omdat ze vrijwel allemaal last hebben van eczeem – dus er gaat maar weinig mee op vakantie. Tandenborstel, paracetamol, toetenboeners, douchegel, en eventueel een crème. Wat ik altijd wel meeneem is zonnebrandcrème. Maar gebruik jij regelmatig andere producten? Vergeet die dan zeker niet mee te nemen – bij voorkeur in een reisverpakking zodat je koffer niet vol zit met babyproducten.

En hoeveel luiers neem je mee? Grote kans dat je op je bestemming luiers kunt kopen, maar het is wel fijn om voor een dag of drie voldoende luiers te hebben. Lekt je kindje vaak door en is er in Nederland maar één merk waarbij je kindje droog blijft? Dan kan het wel verstandig zijn om een luiervoorraad voor de hele vakantie mee te nemen. Zelf kies ik er altijd voor om voor de eerste dagen luiers mee te nemen, én voor alle nachten. Zo weet ik zeker dat ze in de nacht een goede luier aan hebben. Overdag verschoon ik ze wat vaker als ze een ander merk luier aan hebben, maar in de nacht heb ik liever dat ze lekker blijven slapen.

Eten en drinken

Thomas krijgt volledig borstvoeding en hij eet volgens de Rapley-methode met ons mee, dus er is geen eten dat ik speciaal voor hem meeneem. Wat ik wel altijd meeneem – bij een wat oudere baby – zijn bakjes en lepeltjes. Bij veel accommodaties (zelfs bij bungalows met kinderkamer) is zelden servies of bestek voor kinderen aanwezig. Daarom neem ik zelf wat lepeltjes mee (voor yoghurt, of potjes als je die geeft) en ook een plastic bakje voor bijvoorbeeld wat lekkers.

Krijgt je kind potjes? Check dan voor je op vakantie gaat of je daar gemakkelijk potjes kunt krijgen. Zelf zou ik zorgen dat ik voor drie dagen eten heb, wat betekent dat ik vanuit huis drie potjes fruit en drie potjes groente mee zou nemen.

Datzelfde geldt voor flesvoeding; zorg dat je in elk geval voor drie dagen flesvoeding bij je hebt. In Nederland is vrijwel overal wel voeding te krijgen. Krijgt je kind speciale voeding, of ga je naar een land waar babyvoeding niet zo makkelijk verkrijgbaar is? Of wil je geen ander merk babyvoeding aan je kind geven? Neem dan voldoende mee voor de hele vakantie – plus één extra dag, zodat je zeker voldoende hebt.

Kleding

Je moet genoeg setjes kleding voor je baby meenemen op vakantie, maar het is afhankelijk van je kind (en van de reis) wat voldoende is. Tijdens de eerste vakantie van Sam had ik kleding bij voor ruim twee weken, terwijl we maar 10 dagen gingen. Veel te veel dus! Maar tijdens onze vakanties naar Mallorca en de Beerze Bulten had ik juist veel minder kleding bij; ik wist dat er wasmachines aanwezig waren. Aangezien de bagageruimte beperkt was, had ik van tevoren al bedacht dat ik zou gaan wassen tijdens de vakantie.

Het hangt af van de reis (hoe lang ga je op vakantie), waar ga je naartoe (warm/koud weer) en je kindje (spuugt het veel? vind jij het erg als je kindje twee keer dagen dezelfde kleding draagt?). Voor zeven dagen zonder wasmachine zou ik bijvoorbeeld zeven setjes meenemen voor Thomas, omdat hij eigenlijk nooit spuugt en ik het niet erg vind als hij een dag langer dezelfde kleding aan heeft. Voor ongeveer anderhalve week met wasmachine zou ik ook zo’n zeven setjes meenemen, en dan zou ik gaan wassen als het vijfde setje in gebruik is. Tijdens de reis naar Mallorca wilde ik bijvoorbeeld ook tijdens de terugvlucht voor Hannah twee schone reservesetjes in het vliegtuig in de handbagage hebben.

Denk bij kleding ook aan een pet, slabben, slofjes en een jas, afhankelijk van het weer. Ga je kamperen en verwacht je dat het in de ochtenden koud en nat is? Dan is een iELM-pak een goed idee! Hoe warm is het op je bestemming? Neem voor je baby een slaapzak mee die bij die temperatuur past.

Overig – wat neem je nog meer mee?

Hydrofieldoeken

Hydrofieldoeken, waar gebruik ik ze niet voor op vakantie? Grote hydrofieldoeken als handdoek bij het zwemmen, klein om flesjes af te drogen of op te zetten, ik gebruik ze als spuugdoek, als zonnescherm en om een baby op te verschonen. Oftewel; ik neem liever te veel hydrofieldoeken mee dan te weinig. Ik gebruik ze werkelijk voor alles. Je kunt er namelijk ook prima jezelf mee afdrogen, of bij het afwassen als theedoek gebruiken.

Bedje

Of je een bedje meeneemt hangt af van waar je naartoe gaat. Als je op vliegreis gaat is het vrijwel onmogelijk om zelf een bedje mee te nemen. Ga je met de auto en heb je een accommodatie gehuurd? Dan is er vaak een mogelijkheid om een babybedje bij te huren. Toch neem ik vaak liever ons eigen bedje mee; ik vraag me altijd af hoe schoon de bedjes zijn die op de vakantieparken aanwezig zijn. Bovendien vragen sommige vakantieparken veel geld voor het huren van een bedje. € 7,50 per week vind ik een schappelijke prijs, maar € 20 per week zou ik er echt niet aan uitgeven.

Daarnaast heb ik al vaak gezien dat vakantiegangers (die maar één kind hebben, anders past het niet in de auto) zelfs het eigen matrasje meenemen. En dan bedoel ik niet die opgevouwen matrasjes die bij de reisbedjes horen, maar echt het matras uit het ledikant thuis. Waarschijnlijk denken ze dat hun baby daar beter op slaapt, omdat het vertrouwt voelt, maar ik zou het nooit meenemen. Niet alleen omdat het ontzettend veel plaats inneemt in de auto, maar ook niet omdat het gevaarlijk is om een matrasje in een campingbedje te gebruiken.

Knuffel en fopspeen

Slaapt je kindje met een knuffel en/of een fopspeen? Vergeet die dan niet! En ik neem ook altijd één of twee reserve mee. Het zal je maar gebeuren dat de knuffel of speen kwijtraakt en dat het reserve-exemplaar niet mee op reis is gegaan…

Legitimatiebewijs

Ga je op vakantie naar het buitenland? Dan heeft je baby een eigen legitimatiebewijs nodig! Daarnaast neem ik altijd de zorgpas mee.

Zwemmen

Ben je van plan om te gaan zwemmen? Neem dan de zwemkleding mee, en vergeet de zwemluiers niet! (Tenzij je een wasbare zwemluier hebt.) Vergeet ook niet om de zwemband(jes) mee te nemen; we waren een keer in een vakantiepark waar een baby niet in het bad van 1.20 vastgehouden mocht worden, hij moest in een zwemband zitten anders mocht hij het water niet in.

Kinderwagen

De kans dat je een kinderwagen of buggy meeneemt op vakantie is groot, maar welke dat hangt van je vakantie en je bagageruimte af. Onze Joolz kinderwagen nemen wij alleen mee op autovakanties; op vliegvakantie zou kunnen, maar die moet ingecheckt worden als koffer en bovendien zou ik het alleen meenemen als er een speciale koffer of tas omheen zit geschikt voor kinderwagens. Bij vliegvakanties kies ik er liever voor om een inklapbare buggy mee te nemen. Check voor vertrek goed wat voor buggy en hoeveel bagage je (gratis) mee mag nemen voor je baby, dit verschilt heel erg per maatschappij.

Andere dingen

Wat wij verder nog meenemen op vakantie:

  • babyfoon (zelfs als we op het balkon zaten vonden we het fijn om onze baby in de gaten te houden)
  • campingbedverhoger (zolang je baby in zijn ledikant ook nog hoog ligt, en dan hoef je zelf niet telkens te bukken)
  • boekje (bij ons avondritueel hoort het voorlezen van een boekje)
  • extra hoeslaken (voor als je baby doorlekt of zijn bed onder spuugt, dan ben je blij dat je dit hebt meegenomen)

Welke belangrijke dingen ben ik nog vergeten?