Ga naar de inhoud

Onze ervaring – De Zandstuve

  • door
de zandstuve

In september zijn we op vakantie geweest bij De Zandstuve, een kindercamping die in het naseizoen twee weken lang speciale dreumesweken heeft. Nog net lekker weer om buiten te zijn, een animatieteam dat nog activiteiten organiseert én wat goedkoper dan in het hoogseizoen. Ideaal toch?

De accommodatie

Voor deze vakantie hadden we een stuuflodge gehuurd; een grote glampingtent voor zes personen. Zes bedden, plaats voor één campingbedje, met eigen badkamer en wc, keuken en vaatwasser – dat was een van mijn eisen, want afwassen tijdens een vakantie met twee kleine kinderen zag ik niet zitten.

Misschien kwam het doordat het einde van het seizoen naderde, maar er waren nogal wat gebreken in onze accommodatie. De koelkast was kapot (werd wel snel vervangen), de vaatwasser lekte, een lampje deed het niet, en de stroom viel een keer uit. Daarnaast was het een ruime accommodatie – ruimer dan de stacaravans op dezelfde camping.

Wat wij belangrijk vonden was dat er een hek om onze veranda zat dat afgesloten kon worden; met een baby van ruim elf maanden wilden we niet dat er een kans was dat ze weg zou kruipen en ook onze peuter wilden we graag op ons eigen terras houden. Hierdoor was de keuze in accommodaties niet erg groot; de veranda’s van de meeste accommodaties zijn niet afgesloten.

Ook was er genoeg opbergruimte vanwege de enorme kast die de het tweepersoonsbed scheidde van de eettafel.

Het woord ‘lodge’ wordt op veel campings gebruikt, maar het zegt niets; de ene keer is het een tent, de andere keer is het met hout afgewerkt waardoor het veel warmer blijft binnen. In ons geval was het een tent, en hoewel er een gaskachel stond was het veel kouder in de nachten dan we verwacht hadden. Ook de andere gasten in tenten hadden de kou niet allemaal verwacht, want we waren niet de enigen die na de eerste nacht naar de winkels gingen om extra dekens en/of slaapzakken te kopen…

de zandstuve

Animatie

Elke dag werden er activiteiten georganiseerd. Een show, knutselen, spelletjes of een andere activiteit, er was genoeg te doen! En soms kwam Cobus – onverwachts – langs op het veldje en mochten alle kinderen hem een high-foot geven.

Cobus Speelkasteel

De overdekte speeltuin was vrij klein. Er was één speeltoestel waar kinderen in konden klimmen, maar dat stelde niet veel voor. Als het slecht weer is, is het echt veel te klein voor alle kinderen die daar op vakantie zijn. Bovendien was het vooral geschikt voor oudere kinderen, voor de kleintjes was er slechts een glijbaantje.

Het veldje

Op ons veldje stonden zowel lodges als stacaravans. De meeste accommodaties hadden redelijk wat privacy. Er stond één speeltoestel op het veldje (een glijbaan met een trap, in een zandbak) waar op sommige momenten geen enkel kind speelde, en op andere momenten alle kinderen van het veldje tegelijkertijd aan het spelen waren. Op elk veldje stond wel een speeltoestel en onze kinderen gingen graag naar een ander veldje met een ander speeltoestel.

Kampeerdorp de Zandstuve

Het park

Hoewel het nog redelijk druk was op het park, was een groot deel van de kampeerplaatsen leeg. De huuraccommodaties zaten echter – voor zover wij konden zien – allemaal volgeboekt. Er was keuze uit stacaravans, glampingtenten, lodges en vakantiehuizen.

Zwembad

Omdat het al september was hebben we geen gebruikgemaakt van het buitenzwembad, dat vonden we voor onze kinderen te koud. Binnen was er een klein rechthoekig diep zwembad, misschien om zeer korte baantjes te trekken? Daarnaast was er een kinderbadje met een kleine glijbaan en een kinderbad met een grote glijbaan. Prima om enkele keren te gaan zwemmen, maar het was niets speciaals. Voor wat oudere kinderen kan ik me voorstellen dat het zwembad saai is, omdat er slechts één glijbaan is. Vanwege de coronaregels moest we reserveren voor het zwemmen, wat voor ons geen probleem was. Dat kon eenvoudig via de app. Voor deze vakantie was het zwembad voor ons prima!

Coronaregels

Wat voor ons de vakantie toch wat minder leuk heeft gemaakt, was het gedrag van de andere campinggasten. Er waren veel campinggasten die lak hadden aan de coronaregels die de camping hanteerde en daar werd door de medewerkers werkelijk niets aan gedaan. Sterker nog; zelfs de medewerkers hielden tijdens de activiteiten (bijvoorbeeld kinderyoga waarbij de matjes al klaarlagen) geen rekening met de regels. De andere gasten op de camping waren niet zoals we verwacht hadden; boos worden op kinderen die met het speelgoed van hun kinderen speelden – tja, dan hadden ze het niet in de speeltuin moeten laten liggen toen ze zelf op pad gingen. Roken op plaatsen waar het niet hoort? Dat gebeurt ook gewoon.

Aanvulling in 2021 nadat we op de Beerze Bulten zijn geweest:

Ook bij de Beerze Bulten is er animatie in het naseizoen, maar dat lijkt te worden bepaald aan de hand van het aantal kinderfeestjes en schoolreisjes dat plaatsvindt in de indoorspeeltuin. Bij De Zandstuve was er elke dag voldoende te doen voor de kinderen tijdens de dreumesweken, wat ook meer geschikt is voor kleine kinderen. Als je écht voor de animatie voor een dreumes en/of peuter gaat zou ik dan ook eerder De Zandstuve aanraden. Voor alle andere dingen (zwembad, overdekte speeltuin) zou ik kiezen voor de Beerze Bulten.

Conclusie

Al met al hebben we een fijne vakantie gehad, maar we hebben besloten om niet nogmaals naar De Zandstuve te gaan. De overdekte speelruimte was erg klein, het zwembad had – voor onze kinderen – weinig bijzonders, en de accommodatie was oké, maar daar zouden we niet nog een keer voor kiezen. Het was niet zozeer de camping die ons teleurgesteld heeft, maar wel (een groot deel van) de andere gasten.

Kampeerdorp de Zandstuve

Op deze pagina staan affiliate links. Als jij iets bestelt via een van deze links, ontvang ik een klein bedrag. Je steunt mij en mijn werk zonder dat het jou meer kost.