Ga naar de inhoud

Stedentrip? Ga naar Reykjavik!

  • door
stedentrip reykjavik

Reizen; een van de grootste hobby’s van mij en mijn man. We hebben allebei al veel landen gezien en vinden het heerlijk om samen op reis te gaan. Deze keer in de blog: stedentrip Reykjavik!

Reykjavik is de hoofdstad van IJsland en de letterlijke betekenis van deze stad is rookbaai. Hoewel de stad nog geen 200.000 inwoners heeft, woont toch meer dan de helft van de IJslandse bevolking in deze stad.

Reykjavik zelf heeft een vliegveld, maar dat wordt alleen voor binnenlandse vluchten gebruikt. Als je vliegt vanuit Amsterdam kom je aan in Keflavik, waarvandaan regelmatig bussen naar de hoofdstad rijden.

Ik had verwacht in een stad een echt stads uitzicht te hebben, maar het tegendeel was waar. Vanaf de stad Reykjavik kijk je uit over de zee of de bergen. De besneeuwde bergtoppen waren op kilometers afstand te zien en omdat Reyjavik zo klein is heb je bijna overal een prachtig uitzicht. Daarnaast is de rit van het vliegveld naar de hoofdstad ook al erg indrukwekkend.

Typisch IJsland

Reykjavik is niet modern. De meeste huizen zijn oud, zelfs moderne appartementen zitten in oude gebouwen en zien er regelmatig vervallen uit. Daarentegen is het een ontzettend schone stad. Omdat de stad aan zee ligt kan het er wel erg koud zijn door de gure wind, maar de gemiddelde temperatuur in de winter ligt niet veel lager dan die van Nederland. Sterker nog; toen wij in januari in Reykjavik waren, was het in Nederland kouder dan in Reykjavik…

Bijna alles is Reykjavik is duur; veel artikelen moeten immers geïmporteerd worden. Maar ook de IJslandse goederen (zoals vis en schapenwol) zijn hoog geprijsd.

Het bekendste typisch IJslandse gerecht is waarschijnlijk gefermenteerde haai. Mocht je dit niet willen proberen, dan kun je helaas niet naar de McDonalds, want die is er niet in Reykjavik (en in de rest van IJsland ook niet, als een van de weinige Europese landen). Gelukkig serveert de IJslandse keuken vooral vis, schapenvlees en tegenwoordig ook steeds vaker kip. Bovendien zijn de maaltijden in restaurants van hoge kwaliteit.

Cultuur en winkelen

Er zijn diverse museums en bezienswaardigheden in de hoofdstad van IJsland. Zo staat in Reykjavik het huis genaamd Höfði waar in 1986 gesproken is over het einde van de Koude Oorlog. Ook staat de grootste kerk van IJsland, Hallgrímskirkja, in Reykjavik. Daarnaast zijn er verschillende museums en galerieën met kunst, en heeft Reykjavik enkele museums over de geschiedenis van IJsland, zoals het Vikingmuseum en het Árbær Open Air Museum.

Reykjavik heeft enkele winkelcentra waarvan wij er twee bezocht hebben; Kopavagur en Kringlan. Beide winkelcentra hebben diverse bekende winkels zoals Jack&Jones en Vero Moda, maar ook zijn er speciale winkels die bijvoorbeeld IJslandse kleding of souvenirs verkopen. Loop ook eens buiten door de (enige) winkelstraat van Reykjavik, Laugavegur; met vele souvenirwinkels en enkele restaurants, vlak bij de haven.

Houd er wel rekening mee dat op zondag veel winkels en bezienswaardigheden gesloten zijn en dat supermarkten ’s avonds om zes uur of acht uur sluiten.

Reykjavik: iets voor jou?

Toegegeven, als je echt een stad wilt bezoeken met ontelbare museums, restaurants, bars en winkelmogelijkheden is Reykjavik waarschijnlijk niet de beste keuze voor je. Een stedentrip naar Reykjavik voelt niet als een stedentrip naar een hoofdstad, zoals andere Europese hoofdsteden voelen.

Wil je echter eens naar een compleet nieuwe omgeving waar je naast culturele bezoeken ook kunt genieten van de natuur en waar de inwoners ontzettend vriendelijk zijn én vloeiend Engels spreken? Dan is Reykjavik een perfecte stad.

Als je tijd (en geld) hebt, blijf dan een dagje extra in IJsland en maak vanuit Reykjavik een excursie naar een ander deel van het land. Bezoek bijvoorbeeld de Golden Circle, het ijsschotsenmeer of maak een hondensledetocht!

Op deze pagina staan affiliate links. Als jij iets bestelt via een van deze links, ontvang ik een klein bedrag. Je steunt mij en mijn werk zonder dat het jou meer kost.