Ga naar de inhoud

Waarom we deze zomer toch op vakantie gaan

  • door
toch op vakantie - autovakantie europa - reizen met kinderen

Eigenlijk hadden we een tijdje geleden besloten dat we niet op vakantie zouden gaan. Na een laatste weekendje weg in mei had ik zelfs onze doorlopende reisverzekering al opgezegd. Toch begon het de afgelopen tijd te kriebelen. Uiteindelijk hebben we – na slechts een paar dagen – besloten om toch op vakantie te gaan en we hebben zelfs al geboekt bij Tui.nl!

Waarom we niet op vakantie wilden gaan

Tja, ik ben natuurlijk zwanger en dat beperkt wat mij betreft de mogelijkheden om op vakantie te gaan. Ik ga écht niet met het vliegtuig, want stel dat er iets gebeurt… Bij ons eerste kindje zijn we nog op babymoon geweest, maar nu we al drie kinderen hebben neem ik liever geen risico’s. Stel je voor dat ik op vakantie in het ziekenhuis beland… Dan wil ik in elk geval niet te ver weg van huis zijn!

Onze kinderen slapen niet goed op vakantie. Daar zijn we inmiddels wel achter. Sowieso is Hannah altijd al een slechte slaapster geweest, maar bij het laatste weekendje weg bleek dat zowel Sam als Emily ook ontzettend slecht sliep. Een of twee weken slecht slapen? Dat zien we allemaal niet zo zitten.

Vakanties midden in de zomer zijn duur. En dan niet zomaar duur, maar echt duur. Alleen als je een eigen caravan of ander kampeermiddel hebt vind ik het nog enigszins betaalbaar. Maar ja, die hebben we niet. En eerlijk gezegd ben ik ook niet van plan om die aan te schaffen. Hoewel we er weleens over nagedacht hebben, wil ik dat in elk geval de komende jaren niet. Als ik twee weken op vakantie zou gaan, dan wil ik vooral genieten en rustig aan doen. Dan wil ik niet een voortent op moeten zetten, elke dag moeten afwassen en bij thuiskomst een caravan moeten poetsen. Dat is voor mij geen vakantie.

Vroeger ben ik met mijn ouders wel altijd gaan kamperen, maar toch trekt het mij niet. Misschien als de kinderen wat ouder zijn? Voor nu wil ik wat meer luxe. En tja, dat is duur. Een week (of twee) naar een populaire camping zoals de Beerze Bulten vind ik écht te duur – en te druk, in het hoogseizoen.

Waarom we toch op vakantie gaan

De baby is er nog niet en dat betekent dat we nog geen rekening hoeven te houden met voedingen en slaapjes, dat we lekker op stap kunnen zonder dat we alle babyspullen mee hoeven te nemen en overal rekening mee moeten houden. Een dagje Efteling met een baby bijvoorbeeld? Dat wordt erg lastig, want er zijn maar weinig attracties waar een baby mee in mag. Nu de baby er nog niet is, kunnen we nog wel makkelijk op stap. Bovendien zijn Sam en Emily nu oud genoeg om zelf te lopen, en Hannah meestal ook, waardoor we niet meer altijd een buggy of (dubbele) kinderwagen mee hoeven te nemen.

Daarnaast willen we graag samen met onze kinderen wat van de wereld zien. We willen (bijzondere) ervaringen geven aan onze kinderen. En ja, dat kan ook in Nederland, maar hoe leuk is het om op een – voor de kinderen – vakantie te gaan waar de kinderen dingen zien die ze nog niet eerder hebben gezien? Als je het aan de kinderen vraagt, dan willen ze graag naar Italië. Waarom? Om, net als Jokie en Jet, ijsjes en pizza te eten… Ook wil Sam graag terug naar Mallorca. Waarom? Omdat hij daar zelf elke avond bij het buffet zijn eigen eten mocht kiezen.

Op vakantie gaan midden in de zomer is duur. Maar dat zal altijd zo blijven en als we in het hoogseizoen op vakantie willen blijven gaan, dan zullen we daaraan moeten wennen. (Al gaat mijn voorkeur uit naar zonvakanties in de meivakantie, omdat ik in het in de zomervakantie in veel Zuid-Europese landen toch echt te warm vind.) Maar sommige dingen vind ik het geld wél waard.

Waar gaan we naartoe?  

Omdat we niet te ver weg wilden – de kinderen moeten zich al die tijd wel kunnen vermaken in de auto – hebben we besloten om naar Duitsland te gaan. Ook gaan we maar een midweek, want met slechtslapende kinderen vinden we dat lang genoeg. We zien het als een korte vakantie, een soort stedentrip – maar dan niet in een stad.

Voor onze kinderen wilden we een uniekere ervaring dan een standaard vakantiepark. We hebben daarom gekozen voor een hotel (mét ontbijtbuffet, zodat Sam in elk geval zijn eigen ontbijt kan kiezen) in de buurt van Winterberg. Hoe bijzonder is het voor kinderen om bergen te kunnen zien? We willen graag met een gondel een berg op (en af), wellicht een kasteel bezoeken en misschien kan mijn man met een van de kinderen van een rodelbaan af. We willen echt dingen doen en zien die je in Nederland niet hebt. (Wil jij liever een vakantiehuis? Kijk dan eens bij Upland Parcs.)

Tussenstop

Het is zo’n vier uur rijden, en dat vonden we voor onze kinderen vrij lang. Het idee was om ergens halverwege te stoppen bij een bijzondere plaats of een toeristische attractie. Maar waar ik naar moest gaan zoeken? Ik had geen idee. Totdat ik me herinnerde dat we dankzij ons Efteling-abonnement ook gratis of met korting naar andere parken in Europa mogen. Tot mijn grote verbazing ligt Movie Park Germany ongeveer halverwege de rit naar Winterberg! Het idee is nu om daar op de heenweg een tussenstop te maken – onze kinderen zijn dol op Paw Patrol en in Movie Park Germany zijn meerdere Paw Patrol-attracties! Als we daar gratis naartoe kunnen, dan kunnen we daar wel een kijkje gaan nemen!

Hopelijk valt het weer een beetje mee – dat weet je natuurlijk nooit in Duitsland of Nederland – en anders zijn we vast erg blij met het overdekte zwembad bij het hotel!

Maar nu eerst nog even een nieuwe id-kaart aanvragen voor Sam, want die is verlopen…

Op deze pagina staan affiliate links. Als jij iets koopt via een van deze links, ontvang ik een klein bedrag. Je steunt mij en mijn werk zonder dat het jou meer kost.