Ga naar de inhoud

Werken op een camping – La belle France

  • door

Als tiener reisde ik al veel. Met school op skivakantie en op vliegreis, met vriendinnen naar Italië en Frankrijk en op mijn zeventiende voor een half jaar naar de USA. Bovendien hou ik van de zomer. Ik hou van warm weer en van de zon. Van lange, warme zomeravonden. Daarnaast vind ik het leuk om met kinderen om te gaan. Al deze dingen bij elkaar hebben mij tot mijn meest favoriete bijbaan gebracht. Hoewel het inmiddels al enkele jaren geleden is en mijn leefsituatie veranderd is (lees; afgestudeerd en getrouwd) zou ik het zo nog een keer willen doen! Enkele jaren geleden ging ik eind juni alleen op weg naar Frankrijk, waar ik twee maanden op een camping in het animatieteam heb gewerkt.

Wat heb ik genoten van deze tijd. Samen met mijn collega – wat was ik blij dat we het goed met elkaar konden vinden – en alle campinggasten heb ik een heerlijke zomer gehad. Het leukste van het werken in het animatieteam is de blije gezichten van de kinderen. Ze kennen je allemaal – zeker op zo’n kleine camping – en willen graag zo veel mogelijk tijd met je doorbrengen, ook op je vrije dagen. Maar ook de dankbaarheid van de ouders en de gezelligheid van de diverse andere medewerkers op de camping hebben voor deze onvergetelijke zomer gezorgd.

En nee, mijn kennis van de Franse taal is niet verbeterd. Misschien heb ik drie woorden extra geleerd, maar goed Frans leren op een camping in Frankrijk waar zeker 95% van de campinggasten Nederlands spreekt is onmogelijk.

Waarom werken op een camping?

Waarom zou je op een camping in het buitenland gaan werken? Om de taal te leren (indien mogelijk), om werkervaring op te doen en om zelf een leuke zomer te hebben! Daarnaast is het goed voor je zelfstandigheid.  Hoewel ik al op kamers woonde, is het toch heel anders om jezelf te redden in een oude stacaravan op een afgelegen camping, zonder auto, zonder bekenden om je heen en zonder een supermarkt om de hoek. Tja, op een camping hoef je natuurlijk geen luxe te verwachten. Gelukkig hadden we een ruime caravan, een groot zwembad en elk weekend vrij.

Elke dag Frans stokbrood als ontbijt, prachtig zomerweer, mooie omgeving. Toneelstukjes opvoeren, spelletjes organiseren, dansjes doen, kinderen hun naam leren schrijven… Ik heb het allemaal gedaan die zomer. Bovendien hadden we naast het werken op een camping ook genoeg tijd om de omgeving te verkennen en zelf te genieten van het warme weer in Zuid-Frankrijk. Wat een geweldige zomer heb ik daar gehad.