Gelukkig is mijn baby er inmiddels, maar wat werd ik ongeduldig na de uitgerekende datum. Van tevoren had ik daar niet bij stilgestaan.
Want dan ben je ineens 41 weken zwanger. Een hele week na de uitgerekende datum. En bij mij was het inmiddels zelfs de volgende maand, waardoor mijn baby geen februari-baby meer zou worden, maar een maart-baby. Wat doe je als je 41 weken zwanger bent?
Dagen duren weken
Natuurlijk weet je dat de uitgerekende datum slechts een indicatie is en dat de kans om na de uitgerekende datum te bevallen erg groot is. Toch is het een datum waar je naar uitkijkt. Als dan eenmaal de uitgerekende datum aangebroken is en er gebeurt niets, is dat toch een beetje vreemd. Het is een datum waar je je hele zwangerschap naartoe hebt geleefd, en ineens is het voorbij. En nu? Nu heb je niets meer om naar uit te kijken. Het enige dat je weet is dat je je baby binnen twee weken vast kunt houden. Maar hoelang gaat dat nog duren…?
De eerste dagen na je uitgerekende datum gaan nog wel. Een paar extra dagen om je voor te bereiden op de baby. Toch nog enkele laatste kleine to-do’s die je nu nog kunt afhandelen. Maar als er een paar dagen na de uitgerekende datum nog niets is gebeurd – en je net zoals ik geen enkel teken hebt dat de bevalling snel zal gaan beginnen – dan verandert er iets. Dagen lijken weken te duren. Want ga je nog iets plannen? Voor de volgende dag misschien. Voor een paar dagen later durfde ik al niet meer aan. Want stel dat ik zou gaan bevallen, dan moest ik de afspraak afzeggen en dan wist diegene natuurlijk dat ik aan het bevallen was.
Contact met anderen
Het vervelendste aan 41 weken zwanger zijn? Naast de aanhoudende zwangerschapskwaaltjes – waar je nu nog meer klaar mee bent dan voor de uitgerekende datum – is dat toch wel de berichtjes van anderen. Je krijgt continu de vraag of je al bevallen bent. Dat de dames van de zwangerschapsclub elkaar op de hoogte houden vind ik logisch. En ook mijn (bijna) net zo zwangere schoonzus en vriendin mogen me best appjes sturen om te vragen hoe het gaat – die zitten eenmaal in hetzelfde schuitje. Maar de vriendin van een vriend van mijn man die uit nieuwsgierigheid wil weten of de baby er is, dat is irritant. Net als verre familieleden van wie je normaal gesproken nooit iets hoort. Als de baby er is, dan hoor je het vanzelf wel… Zelfs de vrienden van mijn man appten (meerdere keren) naar hem of de baby er al was. Als dat zo was geweest, dan hadden we ze dat al wel laten weten…
En dit geldt trouwens ook voor de toekomstige opa en oma. Ook zij kregen meer dan dagelijks de vraag; en, ben je al opa/oma geworden? Een tip voor iedereen die nieuwsgierig is of de baby er al is; vraag het niet aan de toekomstige ouders of andere familieleden. Als je dichtbij genoeg staat, dan hoor je het wel als de kleine geboren is, en als je wat verder weg staat dan kom je er ook na de geboorte wel achter.
Andere zwangere vrouwen
Nog iets wat ik niet zo leuk vond; andere vrouwen waren al wel bevallen. Ook vrouwen die eigenlijk pas na mij uitgerekend waren. Vrouwen die wel voor de uitgerekende datum waren bevallen en die trotste berichtjes en foto’s via social media deelden.
Hoewel ik heel blij voor ze was, voelde ik me ook wel jaloers… Ik wilde ook bevallen! Vreemd eigenlijk, dat je zo uitkijkt naar iets wat zo ontzettend veel pijn kan gaan doen…
Volgende keer
Het voordeel van 41 weken zwanger zijn? Ik was met 34 weken al met verlof gegaan, en aangezien je na je bevalling nog recht hebt op 10 weken verlof, heb ik langer verlof! Ook een volgende keer wil ik daarom met 34 weken met verlof gaan.
Bij een eventuele volgende zwangerschap ga ik uit van de uitgerekende datum + 2 weken. Dan kan het alleen maar meevallen – en wat zal ik dan schrikken als de baby ineens met 38 weken al komt…