Ga naar de inhoud

Babyzwemmen: wat neem je mee en andere tips

  • door
reacties vierde kindje - baby - babyzwemmen tips

Babyzwemmen is niet alleen een geweldige manier om quality time door te brengen met je kleintje, maar het biedt ook tal van voordelen, zoals het bevorderen van watervertrouwen en motorische vaardigheden. Als je overweegt om voor de eerste keer met je baby te gaan zwemmen, is het belangrijk om goed voorbereid te zijn. Ga je babyzwemmen? Hier zijn enkele handige tips om ervoor te zorgen dat de ervaring zowel veilig als plezierig is.

Kies de juiste locatie

Zoek een zwembad dat speciale babyzwemlessen aanbiedt of dat babyvriendelijk is. Deze zwembaden hebben doorgaans aangepaste faciliteiten, zoals ondiepe en verwarmde baden, om de ervaring comfortabeler te maken voor baby’s. Daarnaast is het natuurlijk handig als er (zeker bij groepslessen) voldoende aankleedplaatsen voor baby’s zijn.

Zorg voor de juiste spullen

Je hebt enkele essentiële items nodig voordat je met babyzwemmen begint:

  • Een babyzwemluier om ongelukjes in het water te voorkomen
  • Een zwempak of zwembroek
  • Een badcape of handdoek om je baby na de zwemles in te wikkelen en warm te houden
  • Schone luiers
  • Billendoekjes
  • Schone kleding
  • Zwemkleding voor jezelf! (Want hoe vaak gebeurt het niet dat je voor je kind(eren) alles bij hebt, maar voor jezelf spullen vergeten bent…)

Daarnaast zorg ik altijd dat ik een speen bij de hand heb. Ook was ik een keer bij een zwembad waar maar vier aankleedkussens waren – en de groepsles werd bezocht door bijna vijfentwintig baby’s met ouders. Mijn kindje kon toen gelukkig al zitten waardoor het aankleden in een kleedhokje iets makkelijker was, maar wel was ik blij dat ik een luierbroekje bij had in plaats van een gewone luier. Een gewone luier had ik in een kleedhokje niet fatsoenlijk aan gekregen.

Kies het juiste moment van de dag

Probeer babyzwemlessen te plannen op een tijdstip dat je baby goed uitgerust en tevreden is. Vermijd het plannen van zwemlessen tijdens hun slaap- of voedingstijd om frustratie te voorkomen. Soms kom je er niet onderuit omdat de babylessen alleen in de ochtenden worden gegeven – of omdat je aan het begin van de dag nog niet weet hoe laat je baby wil slapen of drinken. Alleen als mijn baby écht moest gaan slapen ging ik niet zwemmen, maar als de slaaptijd rond het einde van de les zou beginnen dan ging ik wel zwemmen. Eerst zwemmen, daarna omkleden en wat drinken en dan lekker (langer) slapen!

Begin rustig aan

Ga je zelf met je baby zwemmen? De eerste paar keren dat je met je baby gaat zwemmen, is het belangrijk om rustig aan te beginnen. Begin met korte sessies van ongeveer 10 tot 15 minuten en verleng deze geleidelijk naarmate je baby meer vertrouwen opbouwt in het water.

Houd rekening met watertemperatuur

Zorg ervoor dat het water op een comfortabele temperatuur is voor je baby, meestal rond de 32-34 graden Celsius. Baby’s kunnen snel afkoelen in water, dus zorg ervoor dat ze niet te lang in het water blijven.

Bied veel ondersteuning en knuffels

Houd je baby stevig vast terwijl je samen door het water beweegt. Zorg voor veel lichaamscontact en knuffels om je baby gerust te stellen en het watervertrouwen op te bouwen.

Leer en oefen basisveiligheid

Hoewel babyzwemmen leuk moet zijn, is veiligheid altijd de hoogste prioriteit. Leer en oefen de basisbeginselen van waterveiligheid, zoals het vasthouden van je baby, het begeleiden van hun hoofd en het leren drijven op hun rug.

Babyzwemmen kan een prachtige en stimulerende ervaring zijn voor zowel jou als je baby. Met de juiste voorbereiding en zorg kun je samen genieten van deze speciale tijd in het water, terwijl je tegelijkertijd belangrijke vaardigheden en vertrouwen opbouwt. Vergeet niet om te ontspannen, te glimlachen en te genieten van deze kostbare momenten samen!

 

Op deze pagina staan affiliate links. Als jij iets koopt via een van deze links, ontvang ik een klein bedrag. Je steunt mij en mijn werk zonder dat het jou meer kost.