Ga naar de inhoud

Is borstvoeding goedkoper dan flesvoeding?

  • door

Flesvoeding voor baby’s is behoorlijk aan de prijs. Voor een pak Nutrilon betaal je zo’n € 17 – en daar doe je niet eens zo lang mee. Er zijn ook goedkopere opties – of duurdere, als je baby op een bepaalde voeding niet goed reageert. Zo betaal je voor een pak Kruidvat Standaard 1 op dit moment € 8,49. Dat is een stuk duurder dan de € 6,79 die ik in 2018 per pak betaalde voor Sam! Maar wel veel goedkoper dan een pak Nutrilon.

Na de geboorte van Emily heb ik even borstvoeding gegeven, en bij Hannah heb ik dat nog veel langer volgehouden. Ook Thomas krijgt nu volledig borstvoeding. Ik dacht altijd dat borstvoeding geven goedkoper is; het is gratis, toch? Nou, daar kom ik nu op terug. Want wat kost borstvoeding geven eigenlijk? Is borstvoeding goedkoper dan flesvoeding?

Wat kost flesvoeding?

Ik heb het even opgezocht: bij zowel Sam als Emily kocht ik in het eerste halfjaar ongeveer 23 pakken zuigelingenvoeding. Bij Sam kostte deze voeding van het Kruidvat huismerk € 6,79 per pak, bij Emily al € 6,99. Inmiddels ben je per pak € 8,49 kwijt. 23 pakken betekent dat je in het eerste halfjaar € 195,27 kwijt bent aan voeding. Zelf hadden wij drie flesjes van Difrax (uiteraard met korting gekocht) en dat was voor ons voldoende. Daarnaast kochten we twee voedingstorens (2x € 2,50 bij de HEMA) en een flessenborstel om de flessen goed schoon te kunnen maken. Ook hadden we af en toe nieuwe spenen voor op de fles nodig. In totaal ben je hier zo’n € 35 aan kwijt. Dit betekent dat flesvoeding voor een baby het eerste jaar (minimaal) € 220 kost, waarbij je alleen de echt benodigde dingen koopt. (Al kan je met één flesje natuurlijk ook flesvoeding geven, maar wij vonden het altijd handig om een extra flesje te hebben, bijvoorbeeld om alvast in de tas voor de opvang te doen voor de volgende dag.) Maar de flessen heb je bij borstvoeding (waarschijnlijk) ook nodig.

Maar, net als bij alles voor een baby, geldt; je kan het zo goedkoop of zo duur maken als je zelf wil. Misschien wil jij graag een flessensterilisator voor in de magnetron. Of een flessenwarmer om op die manier de fles op te warmen. En wat denk je van een Babybrezza? (Ik kwam pas tijdens mijn vierde zwangerschap achter het bestaan van dit apparaat, en ik zou het dan ook niemand aanbevelen want ik heb het nooit gemist.) Of geef je liever Nutrilon aan je baby dan een huismerk flesvoeding? Dan kan het bedrag aardig oplopen. 23 pakken flesvoeding à € 17 kost je in het eerste halfjaar al € 391. Koop je dan ook nog een flessenwarmer, een sterilisator én een apparaat om snel je flesjes te maken? Tel daar dan maar honderden euro’s bij op.

Wat kost borstvoeding geven?

Borstvoeding kan gratis zijn. Je trekt je kleren omhoog, legt je baby aan en de baby drinkt.

Maar heel eerlijk; zo werkt het niet helemaal. Om te voorkomen dat je lekkende borsten je kleding nat maken heb je zoogcompressen nodig. Wil je borstvoeding blijven geven, maar moet je weer aan het werk? Dan heb je een kolf nodig. En zakjes of flesjes om de borstvoeding in te bewaren. Tepelcrème voor gevoelige tepels.

En trek je liever niet je hele trui omhoog en je beha uit om borstvoeding te geven? Dan is voedingskleding ook wel erg handig. Ik probeer vaak blousejes met knoopjes te dragen omdat dat makkelijker is om borstvoeding te geven, maar als ik een trui aan heb dan trek ik die inderdaad omhoog. Wel draag ik daaronder een voedingstopje of een voedingsbeha, zodat ik mezelf niet echt half uit hoef te kleden. In de zomer draag ik graag jurkjes, en geloof me – dan is een voedingsjurk (of een overslagjurk) wel echt de oplossing, want een jurk omhoogtrekken om borstvoeding te geven dat zie ik echt niet zitten.

Hoeveel je hieraan uitgeeft kan je zelf bepalen. Koop jij wel speciale voedingskleding en de duurste kolf? Dan ben je ook al honderden euro’s verder; voor een goede kolf ben je al snel € 300 kwijt. Een (nieuwe) voedingsjurk? Minimaal € 30 (behalve in de uitverkoop bij H&M).

Wat heb ik zelf aangeschaft?

  • 4 voedingstops (€ 19,99 bij Emily, sale bij H&M)
  • 2 voedingsbeha’s (€ 9,99 bij Hannah, sale bij H&M)
  • 1 voedingsjurk (zomer) (€ 14,99, sale bij H&M)
  • zoogcompressen (€ 4,70 tot nu toe bij Thomas)
  • kolf (bij de zwangerschap van Hannah, een goedkope kolf die helemaal vergoed werd door de aanvullende zorgverzekering)
  • 2 pyjama’s met knoopjes (€ 25 bij Hannah, in de sale bij HEMA)
  • bewaarzakjes (geen idee hoeveel ik hier al aan heb uitgegeven)

Omdat ik bijvoorbeeld de kleding al bij Emily en Hannah heb gekocht, ben ik nu maar weinig extra geld kwijt aan de borstvoeding.

Is borstvoeding goedkoper dan flesvoeding?

Borstvoeding kan zeker goedkoper zijn dan flesvoeding. Voor borstvoeding heb je in principe niets nodig, maar sommige dingen zijn – vind ik – wél handig om te hebben. Omdat het nu mijn vierde kindje is en ik vrijwel alles in huis had (behalve nieuwe zoogcompressen en bewaarzakjes) is voor mij borstvoeding goedkoper dan flesvoeding. Is het je eerste kindje, wil je voldoende kleding en andere spullen aanschaffen en wil je alles nieuw kopen? Dan denk ik dat je in het eerste half jaar met borstvoeding duurder uit bent dan met flesvoeding – maar tegen die tijd heb je alles in huis en zal borstvoeding wellicht goedkoper zijn.

Meer lezen over de kosten van baby’s?

Op deze pagina staan affiliate links. Als jij iets koopt via een van deze links, ontvang ik een klein bedrag. Je steunt mij en mijn werk zonder dat het jou meer kost.